Van de hoofdredactie: Eindelijk volwassen

Drieëntwintig jaar geleden legden wij in onze achterkamer de laatste hand aan de eerste aflevering van deze nieuwsbrief. We plakten de postzegels op de enveloppen en stuurden deze aan onze hele verzendlijst – waarop toen zo’n honderd geïnteresseerden stonden.

We waren hopeloos laat met de eerste editie, maar we hadden een geldig excuus: onze dochter Caitlin was zojuist geboren, een maand over tijd. Net als de nieuwsbrief kwam ze pas toen ze er klaar voor was.

We hadden geduldig gewacht. In het geval van de nieuwsbrief tot we het hele verhaal konden vertellen. En wat voor verhaal − de eerste kritiek op het toen net vrijgegeven kindervaccin voor bof, mazelen en rubella (BMR-vaccin).

In die tijd planden we niet voor de lange termijn. We gingen ervan uit dat het maken van What Doctors Don’t Tell You (WDDTY) voor mij een goede manier was om bij de baby thuis te kunnen blijven en toch een bescheiden inkomen te verdienen. En WDDTY had niet bepaald een vliegende start: geen sponsors, geen adverteerders, geen uitgever als ruggesteun − alleen de gedrevenheid van twee journalisten die hun boodschap kwijt wilden aan het grote publiek.

Hoewel we ervaren speurders op andere terreinen waren, waren Bryan en ik geschokt toen we ons in de geneeskunde gingen verdiepen. Veel van de wetenschappelijke literatuur bevatte overweldigend bewijs voor het feit dat dit vaccin niet alleen niet werkte, maar zelfs hoogst gevaarlijk was. En driekwart van wat voor ‘wetenschap’ moest doorgaan, was in elkaar geflanst door pr-afdelingen. Toch was dit het zogenaamde ‘bewijs’ waarop besluiten met ingrijpende gevolgen voor bijna ieders gezondheid waren gebaseerd.

In de loop der jaren zijn medicijnen steeds gevaarlijker geworden, de financiële belangen steeds groter, en loopt de pers aan de leiband van de farmaceutische industrie en het gevestigde bedrijfsleven en zwijgt over de zonden van Big Pharma. De geneeskunde blijft in onze optiek het grootste gesloten bolwerk van allemaal.

In de loop der jaren is de nieuwsbrief uitgegroeid tot een volwaardig tijdschrift en sinds 1999 brengt uitgeverij Ode Nederland artikelen uit WDDTY in vertaalde vorm uit in het tijdschrift Medisch Dossier. Ook in Nederland is het tijdschrift sindsdien alleen maar gegroeid.

Caitlin is nu 23. Ook voor dit tijdschrift werd het tijd om volwassen te worden. In Engeland is WDDTY vernieuwd en inmiddels ook in de losse verkoop verkrijgbaar.

We blijven u de informatie geven die bijna nooit de publiekspers haalt, de informatie die geen dokter u ooit zal geven als hij een nieuwe behandeling voorstelt, en de informatie over veiliger alternatieven. Wij berichten nog steeds over het BMR-vaccin (zoals u zult zien), maar het verhaal is nog somberder geworden en er is meer reden dan ooit om het te vertellen.

We blijven doorgaan als een roepende in de woestijn van dit complot van stilte.

Bedankt dat u zo’n trouwe luisteraar bent.

Lynne McTaggart
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Lynne McTaggart

Voorwoord: De waarheid bestaat niet

Reflectie: Mediteren tegen Alzheimer

Voorwoord: Gekke vrouwen

Voorwoord: Het einde van allergieën

Op de Vloer

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Anderhalf jaar geleden kwam een man in mijn praktijk. Hij was net gepensioneerd. Zijn hele leven was hij internationaal correspondent geweest, dus hij had veel tijd achter zijn toetsenbord doorgebracht. Tuinieren was de hobby waarin hij altijd zijn rust had gevonden....

Lynne McTaggart avatar

Over de auteur

What Doctor’s Don’t Tell You, het moederblad van Medisch Dossier is eind 1998 opgericht door Lynne McTaggart samen met haar man Bryan Hubbard. Daarnaast is McTaggart toonaangevend wetenschapsjournalist en auteur van meerdere succesvolle boeken. Ook is zij woordvoerder op het gebied van bewustzijn, kwantumfysica en geneeskunde.
Lees meer artikelen van Lynne McTaggart