29-05-2013

Van de hoofdredactie: Eindelijk volwassen

Drieëntwintig jaar geleden legden wij in onze achterkamer de laatste hand aan de eerste aflevering van deze nieuwsbrief. We plakten de postzegels op de enveloppen en stuurden deze aan onze hele verzendlijst – waarop toen zo’n honderd geïnteresseerden stonden.

We waren hopeloos laat met de eerste editie, maar we hadden een geldig excuus: onze dochter Caitlin was zojuist geboren, een maand over tijd. Net als de nieuwsbrief kwam ze pas toen ze er klaar voor was.

We hadden geduldig gewacht. In het geval van de nieuwsbrief tot we het hele verhaal konden vertellen. En wat voor verhaal − de eerste kritiek op het toen net vrijgegeven kindervaccin voor bof, mazelen en rubella (BMR-vaccin).

In die tijd planden we niet voor de lange termijn. We gingen ervan uit dat het maken van What Doctors Don’t Tell You (WDDTY) voor mij een goede manier was om bij de baby thuis te kunnen blijven en toch een bescheiden inkomen te verdienen. En WDDTY had niet bepaald een vliegende start: geen sponsors, geen adverteerders, geen uitgever als ruggesteun − alleen de gedrevenheid van twee journalisten die hun boodschap kwijt wilden aan het grote publiek.

Hoewel we ervaren speurders op andere terreinen waren, waren Bryan en ik geschokt toen we ons in de geneeskunde gingen verdiepen. Veel van de wetenschappelijke literatuur bevatte overweldigend bewijs voor het feit dat dit vaccin niet alleen niet werkte, maar zelfs hoogst gevaarlijk was. En driekwart van wat voor ‘wetenschap’ moest doorgaan, was in elkaar geflanst door pr-afdelingen. Toch was dit het zogenaamde ‘bewijs’ waarop besluiten met ingrijpende gevolgen voor bijna ieders gezondheid waren gebaseerd.

In de loop der jaren zijn medicijnen steeds gevaarlijker geworden, de financiële belangen steeds groter, en loopt de pers aan de leiband van de farmaceutische industrie en het gevestigde bedrijfsleven en zwijgt over de zonden van Big Pharma. De geneeskunde blijft in onze optiek het grootste gesloten bolwerk van allemaal.

In de loop der jaren is de nieuwsbrief uitgegroeid tot een volwaardig tijdschrift en sinds 1999 brengt uitgeverij Ode Nederland artikelen uit WDDTY in vertaalde vorm uit in het tijdschrift Medisch Dossier. Ook in Nederland is het tijdschrift sindsdien alleen maar gegroeid.

Caitlin is nu 23. Ook voor dit tijdschrift werd het tijd om volwassen te worden. In Engeland is WDDTY vernieuwd en inmiddels ook in de losse verkoop verkrijgbaar.

We blijven u de informatie geven die bijna nooit de publiekspers haalt, de informatie die geen dokter u ooit zal geven als hij een nieuwe behandeling voorstelt, en de informatie over veiliger alternatieven. Wij berichten nog steeds over het BMR-vaccin (zoals u zult zien), maar het verhaal is nog somberder geworden en er is meer reden dan ooit om het te vertellen.

We blijven doorgaan als een roepende in de woestijn van dit complot van stilte.

Bedankt dat u zo’n trouwe luisteraar bent.

Lynne McTaggart
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Voeding en supplementen: Kinderen

Kinderen kunnen lastige en kieskeurige eters zijn. Voor ouders kan dit vragen oproepen. Krijgt mijn kind bin-nen wat hij of zij nodig heeft? En moet ik voor bepaalde voedingsstoffen een supplement geven? We bespreken wat kinderen per dag nodig hebben, en welke...

Blije huisdieren; Blije pootjes

De voetzooltjes van de tweejarige Labrador reu Goofy zijn erg droog en gebarsten. ’s Nachts likt hij ze onophoudelijk en verwijdert zo alle lotions en zalfjes die op zijn pootjes worden aangebracht. Hij lijkt er zelfs af en toe kreupel door te lopen. Dr. Sathish...

Het Laatste woord ;De illusie van de goochelaar

De ‘relatieve risicoverhouding’: zij stimuleert de verkoop van nieuwe medicijnen - waar een groot deel van de winst van Big Pharma wordt gemaakt - en geeft de massame-dia hun content. Zij laat het lijken alsof we allemaal heel erg bezig zijn met briljant zijn en het...

Uitgelezen: Menokilo’s

De boodschap die Leen Steyaert in dit boek aan vrouwen in de overgang wil geven, is dat je het streven naar je ideale gewicht moet loslaten. Zij leert je dat het belangrijker is om fit en gezond te zijn, dan het hebben van een paar kilo’s meer. In het eerste deel van...

Medicatie is vaak geen genezing

In 2020 kwam het boek Studeerden wij medicijnen of geneeskunde? van huisarts Lieneke van de Griendt uit. Een moedige daad: als huisarts collega’s uitnodigen te reflecteren op de uitoefening van hun vak, en nog een stap verder: ze aan te moedigen zichzelf af te vragen:...