15-01-2024

Uitstralende lage Rugpijn

De laatste tijd zie ik in mijn praktijk steeds meer mensen die last hebben van uitstralende pijn naar het been. Deze patiënten verliezen soms ook hun spierkracht omdat zij door de pijn minder gaan bewegen. Ruim zeventien op de duizend mensen krijgen last van uitstraling bij lage rugpijn, dit heeft meer invloed op iemands leven dan lage rugpijn zonder uitstraling.

Een van deze patiënten was een man van een jaar of vijftig. Een fanatiek zeesurfer die al maanden de zee niet op was geweest. Surfen was sowieso onmogelijk, maar ook lopen kostte hem veel moeite. Als hij rechtop wilde staan, deed dat pijn in zijn rug en in zijn rechterbeen tot aan zijn enkel. Zijn rechterbovenbeen had aan de buitenzijde 30% minder volume en voelde doof. Uit onderzoeken was gebleken dat er geen sprake was van een hernia. De doorverwijzing van zijn huisarts naar een fysiotherapeut had geen resultaat opgeleverd. Sinds zijn eerste bezoek aan de huisarts was er ruim een half jaar verstreken.

Toen ik hem de eerste keer behandelde met acupunctuur, deed ik dat op punten aan de voor- en achterzijde van zijn lichaam. Daarmee heb ik het heupgebied, het bindweefsel, de rug en ook de iliopsoasspier via de lies losgemaakt. Na die eerste keer was meer dan de helft van de klachten weg. Na drie behandelingen ging hij met zijn surfboard weer de zee op. Hij had op dat moment alleen nog een klein plekje op zijn bovenbeen dat doof was. Met om de week een acupunctuurbehandeling was hij na twee maanden klachtenvrij.

In mijn praktijk maak ik dit soort succesverhalen vrijwel wekelijks mee. Laatst was er bijvoorbeeld ook een wat oudere vrouw met vergelijkbare klachten. Ze was 74, en had uitstralende pijn tot aan haar linkerenkel. Foto’s wezen uit dat er sprake was van heupslijtage. Ze had al enige tijd last van lage rugpijn die uitstraalde naar haar billen. Er was steeds aangenomen dat de oorzaak hiervan gezocht moest worden in de heupslijtage. Bij mijn onderzoek merkte ik echter op dat meerdere spieren en pezen van de rug, de onderbuik, het bekken en het bovenbeen gespannen waren en drukpijn hadden. Het was voor mij duidelijk dat de klachten zouden veranderen als ik die spanning zou laten verminderen.

De spanning in het bindweefsel van haar spieren, pezen en gewrichtsbanden heb ik behandeld met acupunctuur. De klachten van deze vrouw verminderden in de eerste twee dagen na de behandeling. Dat neemt nog niet helemaal weg dat de heup versleten is, maar door de spanning rondom het heupgewricht weg te halen, voldoende te bewegen, en nog een keer per maand terug te komen voor een acupunctuurbehandeling, is ze vrijwel pijnloos. Het lijkt erop dat de heup zich herstelt.

Bronnen

  1. Spijker-Huiges, A. et al (2015). Radiating low back pain in general practice: Incidence, prevalence, diagnosis, and long-term clinical course of illness. Scand J Prim Health Care, 33(1):27-32.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Patiënten en cliënten zijn vooral mensen

Als mens hebben we veel rollen. We zijn ouder en/of kind, partner, grootouder, buurman of -vrouw, collega, teammaat en nog veel meer. Op het moment dat iemand ernstig ziek wordt, blijft er vaak nog maar één rol over: die van patiënt. Voor iedereen is de zieke mens...

Eten als medicijn

De overgang vormt een kantelpunt in de gezondheid van elke vrouw. In Eten als medicijn: overgang legt gynaecoloog drs. Dorenda van Dijken uit hoe het vrouwenlichaam in deze levensfase verandert. Met haar adviezen én 75 recepten van culinair journalist Janneke...

Groeien met psychosynthese

In een souterrain aan de Amsterdamse Lijnbaansgracht zit de psychosynthese praktijk van Wim Verbeek (61). Een trap voert naar beneden, de wachtruimte in. Daarachter ligt zijn praktijk, warm en zacht verlicht. Verbeek, stevige handdruk en vriendelijke oogopslag, gaat...

Luister (niet) altijd naar je gevoel; Deel 1

In dit eerste deel van een tweeluik over ‘luisteren naar je gevoelens’ legt Cindy de Waard uit waarom dit zo belangrijk is. En waarom het niet altijd verstandig is om naar je gevoel te luisteren. Zij bekijkt het onderwerp vanuit een holistisch perspectief, met...

Je knie heeft zorg nodig

Vorig jaar kwam een man van 43 weer terug in mijn praktijk. Vier jaar eerder was hij bij mij geweest met knie-artroseklachten. De specialist had hem gezegd dat er geen genezing mogelijk was. Bezoeken aan meerdere behandelaars en acupuncturisten hadden hem ook niet...

Wendy Lin avatar

Over de auteur

Dokter Wendy Lin woont sinds 1990 in Nederland en heeft een praktijk in Den Haag. Zij is in China opgeleid tot arts-acupuncturist in zowel westerse geneeskunde als traditionele Chinese geneeskunde en rondde de studie geneeskunde nogmaals af in Nederland.