Uitgelezen: VET belangrijk

Het kan niet anders of iedereen die dit boek leest, krijgt een heel andere kijk op overgewicht en vet. Vet… het nieuwe ‘orgaan’. En niet zomaar één, maar een slim en heel actief orgaan. Er gebeurt heel veel in ons vetweefsel en het is van grote invloed op de aansturing van diverse lichaamsfuncties. Vet is derhalve een cruciaal onderdeel van je lichaam. Het maakt hormonen aan, communiceert via een hotline met je hersenen en het levert energie en warmte.

Overgewicht en obesitas vormen een mondiaal probleem, maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn te veel eten en te weinig bewegen beslist niet de enige oorzaken. Dit boek laat zien hoe vet ontstaat en hoe het écht werkt.

In dit werkelijk zeer goed geschreven en onderhoudende boek behandelen prof. dr. Liesbeth van Rossum en dr. Mariëtte Boon de laatste wetenschappelijke inzichten over lichaamsvet en overgewicht. Ze geven ruim baan aan de vele, en vaak onvermoede, factoren die hierop allemaal van invloed zijn.

Dat buikvet slechter is dan heupvet, weten de meesten van ons intussen wel. Maar waaróm is dat zo? Deze vetcellen zitten verstopt tussen de organen en hebben minder ruimte om vet op te slaan. Bij het bereiken van hun maximale capaciteit, zal het overschot elders moeten worden opgeslagen.

Helaas komt het op plekken als de spieren, de lever en het hart terecht. Extra vet is hier bepaald geen welkome gast! Overigens schuilt een groot gevaar bij overgewicht in het feit dat de dieper gelegen vetcellen niet meer worden gevoed en afsterven. Hierdoor ontstaan laaggradige ontstekingen, die weer chronische welvaartsziekten uitlokken.

En dan bruin vet. Je leest er ineens overal over. We hebben het altijd gehad, maar het is pas recent bij toeval ontdekt. Bruin vet is bedoeld om in perioden van extreme kou als kacheltje voor opwarming van het lichaam te functioneren.

Bruin vet zet calorieën om in warmte in plaats van in voedingsstoffen. Hiermee vermindert het onze witte vetmassa. Het boek reikt enkele trucs aan, waarmee we zelf ons bruine vet eenvoudig kunnen trainen op weg naar gewichtsbeheersing.

In hoofdstuk 7 van VET belangrijk wordt de werking van ons honger- en verzadigingsgevoel uit de doeken gedaan. Zo geven de vetcellen via het hormoon leptine aan dat de voorraden meer dan genoeg zijn; schroef de eetlust maar terug en voer de verbranding op.

Logische en duidelijke instructie. Tenzij je lichaam een leptine-intolerantie heeft en deze boodschap niet doorkomt: foutje van het lichaam. Zo heb je dus altijd honger. Dat helpt niet erg mee om een gezond gewicht te behouden.

Tot voor kort leek leptine het enige mechanisme te zijn dat aan ons brein rapporteert dat het wel even genoeg is. Intussen is er bij dierproeven een interessante ontdekking gedaan. Ratten en muizen blijken in hun pootjes een soort weegschaal te hebben die het lichaamsgewicht terugkoppelt naar de hersenen.

Bij overschrijding van de norm wordt de verbranding geactiveerd. Als dit voor ons ook geldt, zou het wel eens kunnen verklaren waarom zitten zo slecht voor ons is. Bij zitten meldt onze interne weegschaal immers een lager gewicht en koppelt dit terug naar de hersenen met als gevolg dat de eetlust omhoog en de verbranding omlaag gaat.

Zo zul je tijdens het lezen van dit boek nog meer bijzondere wetenswaardigheden ontdekken. Veel dingen die je denkt te weten of wel eens hebt gelezen over vet, blijken heel wat genuanceerder te liggen.

Goed om te weten, want het wordt hoog tijd dat er iets verandert, anders zullen naar verwachting twee van de drie Nederlanders in 2040 behoorlijk overgewicht hebben.
Vet belangrijk dus, dit helder geschreven boek dat leest als een trein. Niet alleen voor het grote publiek, maar ook voor artsen en therapeuten.

Zelf lezen? Bestel Vet belangrijk in de boekenshop van Medisch Dossier

VET belangrijk
Prof. dr. Liesbeth van Rossum & dr. Mariëtte Boon
ISBN:9789026346521
April 2019
288 pagina’s
€ 15,00

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Tineke Dekker

Uitgelezen – Herboren worden

Uitgelezen – Alles over Borstkanker

Uitgelezen: Het geschenk

Uitgelezen: Ook leuke meisjes worden 50

Uitgelezen: Vaccins, auto-immuniteit & kinderziekten

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Tineke Dekker avatar

Over de auteur

Thuis in marketing en communicatie. Tekstschrijver, conceptmaker, storyteller en schrijfcoach. Creatieve denker & doener. 'Getting things done'.
Lees meer artikelen van Tineke Dekker