10-12-2020

Uitgelezen: Vaccins, auto-immuniteit & kinderziekten

In de tientallen jaren dat de Amerikaanse dr. Thomas Cowan actief was als huisarts, viel het hem op dat de niet ingeënte kinderen in zijn praktijk gezonder waren dan de kinderen die wel gevaccineerd waren; deze laatsten leden vooral aan een toenemend aantal chronische auto-immuunziekten.

Koop het boek in de MD Boekenshop >>>

Cowan begon zijn onderzoek naar immuniteit. Hij bestudeerde de complexe geschiedenis van besmettelijke ziekten en het opkomende bewijs dat bepaalde kinderziekten die, eenmaal doorgemaakt, bescherming bieden tegen ernstige ziekten op latere leeftijd.

In dit boek plaatst Thomas Cowan vraagtekens bij het nut van het huidige vaccinatiebeleid en werpt hij zijn licht op de gevaren ervan. Er is in deze tijd veel gaande in de wereld van de immunologie. Steeds vaker wordt verband gelegd tussen vaccinaties en het ontstaan van auto-immuunziekten. Deze vormen intussen doodsoorzaak nummer drie na hart- en vaatziekten en kanker.

De schrijver stelt, en vele kopstukken uit de medische wereld met hem, dat de moderne kindergeneeskunde in wezen voor een groot deel bestaat uit een aanval op het cellulaire immuunsysteem, waaronder symptoombestrijding. Een gevolg van het feit dat het natuurlijke afweersysteem symptomen veroorzaakt die wij associëren met ‘ziek zijn’.

Maar deze respons is absoluut noodzakelijk. Zo is het lichaam ontworpen. Vaccinatie met een antigeen virusfragment waarmee een antistoffenrespons wordt opgewekt, moet voorkomen dat een kind ziekten oploopt. Zij verhoedt daarmee impliciet de opbouw van een natuurlijke immuniteit, met alle nadelen van dien.

In de praktijk produceert een antigen overigens geen noemenswaardige antistoffenreactie, dus wordt deze aan een hulpstof gekoppeld. Dit is meestal een gezondheid ondermijnende, giftige stof. Intussen weten we dat vaccinatie nooit dezelfde immuniteit geeft als een natuurlijk doorgemaakte ziekte.

Wat het wel doet is het immuunsysteem langdurig irriteren door het kunstmatig creëren van een antistoffenrespons. Proeven waarbij dieren volgens de voor kinderen geldende schema’s werden ingeënt, maakten duidelijk dat auto-immuniteit het onvermijdelijke gevolg is van het te lang en te sterk opwekken van antistoffenrespons.

Deze buitensporige antistoffenproductie kenmerkt auto-immuunziekten. Hierbij wordt door Cowan opgemerkt dat vaccins niet de enige trigger vormen, maar wel de meest overheersende.

Cowan besteedt ook aandacht aan de aantasting van het microbioom in de darmen als gevolg van giftige ‘hulpstoffen’ (zoals kwik, aluminium en formaldehyde) uit vaccins. Deze gifstoffen leiden in het lichaam tot krimp van cellen, ook die van de darmbekleding, waardoor een lekkende darm ontstaat: dit is een medebepalende factor op weg naar auto-immuunziekten.

De schrijver biedt aan mensen met een auto-immuunziekte ook een praktische toolkit met het door hem ontwikkelde auto-immuundieet. Dit is grotendeels gebaseerd op de principes uit het koolhydraatbeperkte en mediterrane dieet. Cowan presenteert zijn dieet overzichtelijk en makkelijk toepasbaar met duidelijke en haalbare doelen.

Cowan stelt dat als we de koers niet heel snel verleggen, onze maatschappij de kosten en lasten van zieke en gehandicapte burgers niet meer zal kunnen dragen. Wetenschappers voorspellen dat over twintig jaar de helft van de Amerikaanse kinderen aan één of meer chronische ziekten zal lijden.

Aan het eind van dit boek kun je bijna niet anders dan concluderen dat een flinke beperking van de vaccinatieprogramma’s zal bijdragen aan het uitbannen van allergie, auto-immuniteit, ADHD, astma en autisme.

Vaccins, auto-immuniteit & kinderziekten is een makkelijk leesbaar boek; uitstekend geschreven en buitengewoon goed gedocumenteerd, met in appendix A een overzicht van de samenstelling en inhoudsstoffen van de vaccins uit de rijksvaccinatieprogramma’s van Nederland en België en in appendix B-2 informatie over weekbodems en hulpstoffen zoals het neurotoxische aluminium. Het boek boeit tot het einde. Je wilt niet meer stoppen met lezen. En dat is misschien maar goed ook.

Vaccins, auto-immuniteit & kinderziekten
Thomas Cowan
Uitgever: Succesboeken
ISBN: 9789492665454
224 pagina’s
€ 23,50

Zelf lezen? bestel hem in de boekenshop van Medisch Dossier

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Gewoon een dagje ouder?

Uit nieuw onderzoek zou blijken dat statines geen spierpijn veroorzaken. Onderzoekers hebben namelijk vastgesteld dat oudere mensen last hebben van pijntjes. Er zijn meer dan genoeg onderzoeken die laten zien dat statinegebruikers veel pijn lijden ‘Het lijdt geen...

Uitgelezen; Leer je hond,kat of konijn kennen

De auteurs zijn beiden holistisch dierenarts en laten je in dit boek kennismaken met de Vijf Elementen, een duizenden jaren oude stroming binnen de Chinese geneeskunde. Het doel is om eigenaren van honden, katten en konijnen te leren begrijpen waarom een bepaald dier...

Lasertherapie voor een kerkuil

Proefondervindelijk bewijsIn een NRC-artikel begin dit jaar over lasertherapie en long covid trekken alle bevraagde medisch deskundigen de werking van lasertherapie in twijfel.1 Het succes zou te maken hebben met het placebo-effect van de behandeling. Maar wilde...

Een vertraagde schildklier

Steeds meer mensen hebben te maken met schildklierproblemen. Bij lichte afwijkingen worden deze niet altijd behandeld. Ralph Moorman pleit ervoor dat wel te doen. In dit artikel legt hij uit wat je zelf kunt bereiken met voedings- en leefstijlinterventie. Een huisarts...