Uitgelezen; Leer je hond,kat of konijn kennen

De auteurs zijn beiden holistisch dierenarts en laten je in dit boek kennismaken met de Vijf Elementen, een duizenden jaren oude stroming binnen de Chinese geneeskunde. Het doel is om eigenaren van honden, katten en konijnen te leren begrijpen waarom een bepaald dier een enorme uitdaging kan zijn, terwijl een ander dier al snel je beste vriend is. De karaktertypering volgens de Vijf Elementen verklaart waarom een dier (of mens) in een bepaalde situatie reageert zoals het doet. De Vijf Elementen (Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water) vinden hun oorsprong in de natuur en hun specifieke eigenschappen worden op een duidelijke manier aan de lezer uitgelegd. Bij ieder van de Vijf Elementen horen talrijke correspondenties. Hieronder verstaan we begrippen als seizoen, kleur, smaak, geur en energetische eigenschappen.

Wat bijvoorbeeld de seizoenen betreft staat Hout voor lente, Vuur voor zomer, Aarde voor nazomer, Metaal voor herfst en Water voor de winter. Om het karaktertype van een dier te bepalen, kijk je welk Element het meest naar voren komt. Het is hierbij wel goed om te benadrukken dat bij elk dier altijd alle Elementen aanwezig zijn. Is een dier in balans dan is het meestal duidelijk tot welk type het behoort. Bij bijvoorbeeld een heftige gebeurtenis kan het dier echter gemakkelijk gedrag vertonen dat bij een ander type hoort. Aan de hand van steeds één Element worden de kenmerkende fysieke- en karaktereigenschappen van iedere diersoort afzonderlijk beschreven en overzichtelijk weergegeven in tabellen.

Aansluitend hierbij worden adviezen gegeven voor de training. Belangrijk in het boek is het hoofdstuk ‘Wat voor type ben je zelf en welk dier past bij jou?’ Hier wordt gekeken naar welk type mens het beste past bij welk type dier, want net zoals dieren kunnen ook mensen worden ingedeeld volgens de karaktereigenschappen van de Vijf Elementen. Tabellen laten per type eigenaar zien wat van een combinatie met elk van de vijf diertypen te verwachten is. Een aantekening bij dit hoofdstuk is dat de klik met een bepaald dier altijd bepalend moet zijn.

Ook aan voeding wordt een apart hoofdstuk gewijd. Volgens de Chinese geneeskunde speelt voeding een grote rol bij het in stand houden van een lichamelijke balans en het voorkomen van ziekte. En bij het aanbieden van voeding spelen eigenaren een grote rol. Zij maken immers de keuze wat onze dieren krijgen voorgezet. Zeker als je problemen hebt in de dagelijkse omgang met je dier, kan het lezen van dit boek je helpen om het gedrag van jouw trouwe viervoeter beter te begrijpen en te accepteren. De vele vertederende foto’s verlevendigen de tekst en de talrijke tabellen zetten alle informatie steeds overzichtelijk op een rij.

In het laatste hoofdstuk ‘De Vijf Elementen in het kort’ staat alle informatie uit het boek nog even kort en duidelijk samengevat. Tot slot staan achterin het boek vragenlijsten die je helpen bepalen tot welk Element jouw hond, kat of konijn behoort. Het boek is echter niet alleen een compleet naslagwerk voor dierenliefhebbers die al een huisdier hebben; ook mensen die een huisdier willen aanschaffen, zullen met dit complete naslagwerk beter een juiste keuze kunnen maken

 

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Josée Janssen

Uitgelezen Pijn

Uitgelezen: Menokilo’s, blijf op gewicht in en na de overgang

Uitgelezen; Wie kies je om te zijn

Uitgelezen: Fascia

Uitgelezen; Vertroostingen

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Anderhalf jaar geleden kwam een man in mijn praktijk. Hij was net gepensioneerd. Zijn hele leven was hij internationaal correspondent geweest, dus hij had veel tijd achter zijn toetsenbord doorgebracht. Tuinieren was de hobby waarin hij altijd zijn rust had gevonden....

Josée Janssen avatar

Over de auteur

Josée Janssen bracht haar eerste werkzame jaren door als docent Nederlands en Frans in het middelbaar onderwijs. Via de opleiding tolk en vertaler Nederlands-Engels kwam zij terecht bij het vertalen en schrijven van boeken, artikelen en nieuwsbrieven. Zij woont in Drenthe waar zij wandelend en fietsend vele uren doorbrengt in de inspirerende natuur.
Lees meer artikelen van Josée Janssen