Edith Eva Eger, ook wel de ballerina van Auschwitz genoemd, promoveert op 51-jarige leeftijd in de klinische psychologie en is in 2020 nog steeds praktiserend psycholoog. Deze bijzondere, intussen 93-jarige vrouw, laat met dit boek zien dat we allemaal over ‘bovenmenselijke’ krachten beschikken en dat lijden gebruikt kan worden om onszelf en anderen te laten groeien.
Koop het boek in de online MD Boekenshop >>>
In het voorjaar van 1944 worden Edith, haar zus en ouders vanuit Hongarije naar Auschwitz gedeporteerd. Haar ouders worden direct bij aankomst in het kamp vergast. Edith wordt gedwongen te dansen voor Josef Mengele.
Elk moment in Auschwitz zou de hel op aarde blijken. Als Edith en haar zus een jaar later bevrijd worden, heeft Edith een gebroken rug en weegt ze nog maar 32 kilo. Maar ze leeft! Onderworpen aan verlies, marteling, uithongering en constante doodsdreiging in het kamp, ontdekte Edith dat de middelen om te overleven vrij beschikbaar zijn. En dat de inzet ervan een bewuste keuze is. Ze putte kracht uit haar gedachtewereld en heeft nooit toegestaan dat de vijand haar geest vermoordde.
De eerste 25 jaar na haar bevrijding spreekt ze nauwelijks over haar traumatiserende ervaringen. Ze wil niet dat mensen medelijden met haar hebben of dat er een schaduw zou vallen over haar drie kinderen. Ze parkeert haar verleden, waarmee ze in feite haar eigen gevangenis bouwt. Het is een medestudent psychologie die haar via een boek op het spoor van bevrijding zet. Daarna staat de weg open om zich te ontwikkelen tot succesvol therapeut.
Niet dat wat je overkomt, maar de manier waarop je met die gebeurtenissen omgaat, is bepalend voor je levensgeluk en voor je vrijheid, stelt Eger. ‘Je geest houdt je gevangen. De sleutel zit in je zak’, is haar credo. Niemand blijft gespaard van lijden: angst, verlies, wanhoop, mislukking. We kunnen ons erdoor laten slachtofferen, maar we kunnen ook kiezen om ons lijden als ‘geschenk’ te zien. Dát is onze eigen keuze.
Dit boek is bedoeld als een praktische gids om ons aan te moedigen de gedachten die ons gevangen houden om te buigen. Met nieuwe ogen te bekijken. Het Geschenk geeft hiervoor praktische handvatten. In 12 lessen stelt het nare gebeurtenissen voor als leermomenten op weg naar heling en groei. Het is een universele ervaring dat het leven niet blijkt te zijn wat we ervan hadden verwacht. Maar bij die teleurstelling hoeft het niet te blijven, is de belangrijkste boodschap van dit boek. Je kunt je leven veranderen door gewoonten en patronen te doorbreken die niet langer van nut zijn. Zo wordt je uiteindelijk de echte versie van jezelf.
Een van de inzichten die de schrijfster aandraagt is dat alles tijdelijk is. En dus pleit ze ervoor negatieve emoties los te laten, er van een afstand naar te kijken. Zo komt er ruimte om ons ideale leven in de toekomst te projecteren. Focus op dat ideale plaatje, want dingen die je aandacht geeft groeien en worden sterker. Dat geldt ook voor jezelf. Kijk in de spiegel en praat tegen jezelf. Spreek waardering uit en zeg ‘Ik hou van jou’. Zo kun je je bevrijden van schuld en schaamte en creëer je ruimte voor verandering en groei.
Dat geldt ook voor onverwerkt verdriet. Je kunt het verleden niet veranderen. Soms moet je erkennen dat je machteloos bent. Loslaten, in plaats van vasthouden aan trauma en spijt. Kan dit boek met z’n 12 lessen je leven redden? De inzichten die geleid hebben tot het schrijven ervan hebben gewerkt voor de schrijfster en werken nog steeds voor haar patiënten. ‘Ik ben voorgoed veranderd door haar verhaal’, aldus Oprah Winfrey.
Het geschenk
Edith Eger
Uitgever: Lev.
ISBN: 9789400512252
223 pagina’s
€ 18,99