01-11-2019

Uitgelezen – Het energieke vrouwen voedingskompas, Marjolein Dubbers

Het boek is verkrijgbaar in de MD Boekenshop >>>

De gezondheid van vrouwen lijkt kwetsbaarder dan ooit. Los van allerlei aandoeningen aan de vrouwelijke organen, worden vrouwen veel vaker dan mannen getroffen door symptomen van een traag werkende schildklier, reumatische artritis, artrose, botontkalking, chronisch vermoeidheidssyndroom, alzheimer, hersenbloedingen, hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten, depressies, angststoornissen, slapeloosheid en nog een hele serie onbegrepen klachten. Wat is er aan de hand?

Het antwoord is dat we in een wereld leven die in toenemende mate onze hormoonbalans verstoort. Vrouwen zijn daar met hun complexe hormoonhuishouding gevoeliger voor dan mannen. En hormonen sturen alle stofwisselingsprocessen in het lichaam aan.

Ze vormen een heel belangrijke factor voor onze gezondheid. Hormonen worden aan alle kanten belaagd: door afslankprogramma’s, gebruik van cosmetica, chemische schoonmaakmiddelen, medicijnen, gifstoffen die via ons voedsel binnenkomen, xeno-oestrogenen, zware metalen, straling en niet te vergeten stress. Dat is nogal wat.

Maar er is goed nieuws! Hormonen kunnen in balans worden gebracht door de juiste voeding en supplementen. Oftewel: verander uw voeding, optimaliseer uw hormoonhuishouding en verander uw leven.

Dát is waar Het Energieke Vrouwen Voedingskompas over gaat! Dit boek is dan ook opgedragen aan alle vrouwen die de verantwoordelijkheid voor hun fysieke en mentale gezondheid in eigen hand willen nemen.

Schrijfster en food- en lifestylecoach Marjolijn Dubbers is oprichter van de online ‘Energieke Vrouwen Academie’. Dit platform voor vrouwen op weg naar vitaliteit en gezondheid, trekt maar liefst ruim 230.000 bezoekers per maand. Het ligt aan de basis van Het Energieke Vrouwen Voedingskompas, dat recent een zevende druk beleefde.

Het verhaal begint bij de burn-out van de schrijfster zelf. Ze gaat op zoek naar de oorzaken en ontdekte dat stress, slecht slapen en een chronische overbelasting van uw systeem een alarm afgeven aan uw bijnieren. Ze raken uitgeput en kunnen hun werk niet meer doen.

Daarmee ontstaat een waterval aan andere problemen. Zoals bijvoorbeeld een vertraagde schildklierwerking, waardoor u zich hondsmoe gaat voelen. Vlek op vlek, zeg maar. Dubbers ontdekt wat haar hormonen nodig hebben om optimaal te functioneren en concludeert dat u uw hormonen in balans kunt eten: ‘Je lichaam van morgen, ligt vandaag op je bord.’ Dat is een even hoopvol als praktisch gegeven, want daarmee hebt u zelf de sleutel tot een optimale gezondheid in handen.

In deel 1 van het boek wordt uitgelegd wat de belangrijkste hormonen zijn, hoe ze met elkaar samenwerken, en welke symptomen bij een bepaalde hormonale disbalans horen. Per hoofdstuk worden praktische tips gegeven waarmee u direct aan de slag kunt, inclusief makkelijke recepten en een overzichtelijke samenvatting.

In deel 2 wordt uitgelegd hoe u met het volgen van de zeven richtingwijzers uw hormoonhuishouding in balans brengt, waardoor u weer volop energie krijgt en het veel makkelijker wordt om uw ideale gewicht terug te krijgen en te behouden.

Ook wordt duidelijk waarom diëten meestal niet werken. Sterker nog: je wordt er over het algemeen alleen maar dikker van. Dat komt omdat het lichaam schaarste signaleert en het zichzelf in de spaarstand zet.

De schildklier vertraagt haar werking om de stofwisseling laag te houden. Vet wordt gekoesterd voor nog slechtere tijden en vooral niet verbrand. Vrouwen vallen af in de keuken. Niet met een dieet…

Het boek legt hier en daar het accent op de overgang, maar daardoor moeten jongere vrouwen zich zeker niet laten weerhouden. Wat mij betreft is Het Energieke Vrouwen Voedingskompas het meest complete en best leesbare boek van dit moment voor wie de teugels in handen wil nemen en houden op weg naar een gezond en energiek bestaan. Het is bovendien overzichtelijk en heel aantrekkelijk vormgegeven.

Dit meesterwerkje biedt een complete gereedschapskist om heel concreet aan de slag te gaan en hoort thuis in de boekenkast van elke 40-plus vrouw!

Zelf lezen? koop het boek in de boekenshop van Medisch Dossier!

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Gewoon een dagje ouder?

Uit nieuw onderzoek zou blijken dat statines geen spierpijn veroorzaken. Onderzoekers hebben namelijk vastgesteld dat oudere mensen last hebben van pijntjes. Er zijn meer dan genoeg onderzoeken die laten zien dat statinegebruikers veel pijn lijden ‘Het lijdt geen...

Uitgelezen; Leer je hond,kat of konijn kennen

De auteurs zijn beiden holistisch dierenarts en laten je in dit boek kennismaken met de Vijf Elementen, een duizenden jaren oude stroming binnen de Chinese geneeskunde. Het doel is om eigenaren van honden, katten en konijnen te leren begrijpen waarom een bepaald dier...

Lasertherapie voor een kerkuil

Proefondervindelijk bewijsIn een NRC-artikel begin dit jaar over lasertherapie en long covid trekken alle bevraagde medisch deskundigen de werking van lasertherapie in twijfel.1 Het succes zou te maken hebben met het placebo-effect van de behandeling. Maar wilde...

Een vertraagde schildklier

Steeds meer mensen hebben te maken met schildklierproblemen. Bij lichte afwijkingen worden deze niet altijd behandeld. Ralph Moorman pleit ervoor dat wel te doen. In dit artikel legt hij uit wat je zelf kunt bereiken met voedings- en leefstijlinterventie. Een huisarts...