02-07-2018

Uitgelezen: Gezondheidsklachten door straling

Electrohypersensitiviteit. Een milieuaandoening in opmars

Door Jolanda van Dam, ervaringsdeskundige

Het schokkende relaas van een vrouw die de wereld onder haar voeten ziet wegzakken door onbegrepen, allesoverheersende gezondheidsklachten.

In dit boek geeft Jolanda van Dam een inkijkje in haar leven dat beheerst wordt door stralingsgevoeligheid of electrohypersensitiviteit (EHS). EHS is een relatief nieuwe aandoening die wordt veroorzaakt door electromagnetische velden, zoals alom aanwezig in ons hedendaagse leven. Denk aan mobiele telefoons, wifi, zendmasten, elektriciteitsnetwerken: we staan er ongewild allemaal aan bloot.

Dit pittig geschreven boek is wars van zelfmedelijden of sentiment, terwijl daar toch alle reden toe zou zijn. Van Dams leven gaat helemaal op de schop. Ze woont voornamelijk in een speciaal geprepareerde kamer of zit buiten op de veranda, vrij van de meeste straling.

In huis kan ze de tv, het elektriciteitsnetwerk, het wifi-netwerk en de DECK telefoon van de buren niet meer verdragen. Haar eigen gezin past zich volkomen aan. Het kan niet anders. Geen mobiele telefoons aan in huis, geen wifi-netwerk meer.

Jolanda’s klachten worden steeds erger: van hoofdpijnen en slapeloosheid tot tinnitus en groeiende afgeleide overgevoeligheden voor chemische stoffen, synthetische kleding en voedingsmiddelen.

Het is schokkend om te lezen dat artsen geen idee hebben waar haar klachten vandaan komen en ervan uitgaan dat het probleem wel tussen de oren zal zitten. Ook wordt aan een auto-immuunziekte gedacht.

Zo start een even eindeloze als ontmoedigende zoektocht naar de bron van Jolanda’s ellende. Dan stuit ze op de Stichting EHS en komt in contact met lotgenoten. Hun verhalen sluiten naadloos aan op het hare. Ze schrikt ervan en kan haast niet geloven dat het dus om een ‘echte’ aandoening gaat. Een aandoening die in diverse landen erkend is. Maar (nog) niet in Nederland. Zij en haar man besluiten om hun huis stralingvrij te maken.

Zo knapt ze langzaamaan op en kan weer redelijk functioneren. Al zal ze zich altijd moeten blijven aanpassen aan haar aandoening. Gek genoeg kwalificeert de WHO electromagnetische velden als potentieel kankerverwekkend. In Zweden wordt electrohypersensitiviteit erkend als een handicap.

In Duitsland waarschuwen artsen tegen de ziekmakende effecten van draadloze netwerken. De Belgische regering heeft maatregelen genomen om kinderen te beschermen tegen electromagnetische velden en in Frankrijk is onder andere een wet aangenomen om radiofrequente stralingsbelasting te beperken.

In Nederland wordt ervoor gekozen de bevolking niet te informeren totdat er onomstotelijk bewijs is geleverd. De overheid wil geen paniek zaaien en is waarschijnlijk bang om de industrie te duperen. Niettemin sturen meer dan 180 wetenschappers aan op uitstel van de uitrol van het 5G-netwerk waarvoor veel extra, zware antennes nodig zijn.

Dit zal leiden tot een enorme toename van onze blootstelling aan radiofrequente electromagnetische velden. En tot meer en meer klachten bij de burgerbevolking. Er zijn aanwijzingen dat stralingsblootstelling een risicofactor is voor vormen van kanker, alzheimer en mannelijke onvruchtbaarheid.

Helaas dienen de veiligheidsrichtlijnen op dit moment vooral de industrie en niet de gezondheid. Aangezien de huidige WHO-richtlijnen achterhaald zijn, wordt er door de wetenschap aangedrongen op herziening waarop de industrie geen invloed heeft.

Van Dams boek sluit af met waardevolle tests, adviezen en tips. De schrijfster stelt met het schrijven van dit boek niet uit strijdlust, maar uit verantwoordelijkheidsgevoel te handelen. Gezondheidsklachten door straling is een eyeopener en must read voor ons allemaal. Het biedt perspectief voor de gevoelige mensen met onbegrepen klachten die in de richting van EHS wijzen. Laat het een springplank zijn voor verdere discussie en bijdragen aan een gezondere toekomst voor onze kinderen.

Tineke Dekker

Zelf lezen? Bestel Gezondheidsklachten door straling hier in de boekenshop van Medisch Dossier

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

De medicijnen zijn heerlijk

In de Verenigde Staten konden de grote farmaceutische bedrijven rechtstreeks reclame maken voor hun middelen. Het gevolg daarvan was dat mensen hun arts onder druk zetten om een recept voor zo’n medicijn uit te schrijven. Door de invloed van sociale mediaplatforms is...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur