10-01-2019

Uitgelezen: Drink meer koffie

‘Er bestaan al kasten vol zelfhulpboeken over allerlei gezondheidsproblemen en vol met tips voor een gezondere levensstijl.’ Aldus de schrijver van Drink meer koffie, Dr. Bertil Marklund.

Hij stelt dat de vele beschikbare dikke boeken over leefstijl en gezondheid vaak moeilijk door te worstelen zijn. En wie ze al helemaal uitleest, is overweldigd door de grote hoeveelheid aan informatie en tips. Even bijkomen…. Vaak komt het er dan niet meer van om al die nieuwe wijsheden in de praktijk te brengen. Want wáár en hoe begin je? En dus begin je al te vaak maar niet.

Dit handzame en lekker vormgegeven boekje nodigt uit tot lezen én uitlezen. Het heeft een andere, praktische aanpak. Gebaseerd op tien tips voor een langer en gezonder leven, passeren tien afgeronde hoofdstukjes de revue.

Aan de basis ervan ligt een grootschalig twaalf jaar durend onderzoek in elf Europese landen dat onder andere aantoont dat het sterftecijfer met 60 procent daalde bij de onderzoeksgroep die overschakelde op een gezondere levensstijl.

Dit boek wil dan ook laten zien welke rol levensstijl kan spelen bij de versterking van het immuunsysteem en de bestrijding en voorkoming van ontstekingen: de bron van veel kwaad. Het leert hoe u uw eigen krachten kunt inzetten. Hoe meer gezonde eet- en leefgewoontes u uzelf aanleert, des te meer – gezonde – jaren u bij uw leven kunt optellen.

Drink meer koffie is slechts één tip, maar wekt natuurlijk ieders belangstelling. Want lang werd beweerd dat koffie niet gezond voor ons is. Het tegendeel is echter bewezen: cafeïne heeft niet alleen een oppeppend effect, maar levert bovendien antioxidanten die het immuunsysteem versterken en zo ontstekingen bestrijden.

Koffie verkleint het risico op diabetes, een beroerte, alzheimer, parkinson en de terugkeer van kanker.

Een andere paradox is blootstelling van het lichaam aan zonlicht. Tegenwoordig wapent men zich met zonnebrandmiddelen met een hoge beschermingsfactor, terwijl we zonlicht broodnodig hebben voor de aanmaak van vitamine D.

Niet overdrijven dat zonnen, stelt de schrijver, maar ga zeker niet alleen maar ‘beschermd’ in de zon zitten. In het hoofdstukje over voeding staan handige overzichten van de juiste voedingsmiddelen als u op een natuurlijke manier antioxidanten binnen wilt krijgen.

Verschillende lijstjes geven aan welke vruchten, groenten, kruiden en specerijen, noten en vissen aan te raden zijn bij een gezond dieet. Via dit onderwerp wordt verwezen naar de huidige stand van de wetenschap die de onevenwichtige inname van vetzuren als een van de belangrijkste oorzaken van ontstekingen en een slecht functionerend immuunsysteem beschouwt.

Een prettige verrassing wellicht, is te lezen dat rode wijn zo slecht nog niet is: de drank is rijk aan polyfenolen, zoals de superantioxidant resveratrol. Dit stofje heeft onder andere een positief effect op de genen die gezonde cellen beschermen tegen veroudering.

En wat te denken van de stelling dat gezond, niet ontstoken tandvlees het leven met zes jaar kan verlengen? Mondgezondheid: je staat er niet zo een-twee-drie bij stil, maar gebits- en tandvleesproblemen veroorzaken niet alleen ontstekingen in de mond, maar via de bloedbaan door het hele lichaam. Zo worden bloedvaten beschadigd, met als gevolg een groter risico op hartinfarct en beroerte.

De overige onderwerpen in Drink meer koffie liggen op het vlak van gezond bewegen, stressreductie, goed slapen, gewichtsbeheersing, een optimistische levenshouding en het aangaan en onderhouden van sociale contacten.

Dr. Bertil Marklund is arts en onderzoeker en heeft zijn verhaal wetenschappelijk onderbouwd, zonder te verzanden in gortdroge tekst. Dit boek is zeer to-the-point en leest lekker weg. Zie het als een praktische gids waarin de schrijver zijn inzichten om langer, gezonder en gelukkiger te leven op een overzichtelijke en toegankelijke manier deelt met zijn lezers. Een mooi beginnersboekje!

Tineke Dekker

Drink meer koffie
en 9 andere tips om langer, gezonder en gelukkiger te leven

Dr. Bertil Marklund
Kosmos Uitgevers
ISBN: 9789021569147
78 pagina’s
€ 15,-

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Patiënten en cliënten zijn vooral mensen

Als mens hebben we veel rollen. We zijn ouder en/of kind, partner, grootouder, buurman of -vrouw, collega, teammaat en nog veel meer. Op het moment dat iemand ernstig ziek wordt, blijft er vaak nog maar één rol over: die van patiënt. Voor iedereen is de zieke mens...

Eten als medicijn

De overgang vormt een kantelpunt in de gezondheid van elke vrouw. In Eten als medicijn: overgang legt gynaecoloog drs. Dorenda van Dijken uit hoe het vrouwenlichaam in deze levensfase verandert. Met haar adviezen én 75 recepten van culinair journalist Janneke...

Groeien met psychosynthese

In een souterrain aan de Amsterdamse Lijnbaansgracht zit de psychosynthese praktijk van Wim Verbeek (61). Een trap voert naar beneden, de wachtruimte in. Daarachter ligt zijn praktijk, warm en zacht verlicht. Verbeek, stevige handdruk en vriendelijke oogopslag, gaat...

Luister (niet) altijd naar je gevoel; Deel 1

In dit eerste deel van een tweeluik over ‘luisteren naar je gevoelens’ legt Cindy de Waard uit waarom dit zo belangrijk is. En waarom het niet altijd verstandig is om naar je gevoel te luisteren. Zij bekijkt het onderwerp vanuit een holistisch perspectief, met...

Je knie heeft zorg nodig

Vorig jaar kwam een man van 43 weer terug in mijn praktijk. Vier jaar eerder was hij bij mij geweest met knie-artroseklachten. De specialist had hem gezegd dat er geen genezing mogelijk was. Bezoeken aan meerdere behandelaars en acupuncturisten hadden hem ook niet...

Tineke Dekker avatar

Over de auteur

Thuis in marketing en communicatie. Tekstschrijver, conceptmaker, storyteller en schrijfcoach. Creatieve denker & doener. 'Getting things done'.