28-04-2020

Uitgelezen: De snelle 800

Uitgelezen: De snelle 800

Dr. Michael Mosley

Vasten in welke vorm ook is hot en happening! Nieuwe aanwinst op de boekenlijst is De snelle 800 van Michael Mosley. Deze arts, documentairemaker en auteur ontketende in 2012 een revolutie met zijn boek Het vastendieet.

Hierin richtte hij zich op een nieuwe manier van vasten door niet dagelijks een streng dieet te volgen, maar slechts twee dagen in de week te minderen tot een dagelijkse inname van 500 calorieën voor vrouwen en 600 voor mannen.

Dit zogeheten 5:2 dieet is wereldwijd goed gevallen: het boek is in 40 talen op de markt gebracht en deze onorthodoxe en succesvolle aanpak wordt omarmd door artsen, politici, tv-beroemdheden en Nobelprijswinnaars.

Geladen met nieuwe inzichten en geplaagd door diabetes type 2, schreef Mosley een tweede bestseller: Het 8-weekse bloedsuikerdieet volgens welke methode hij zichzelf en vele anderen geneest van deze ziekte.

In de jaren na het verschijnen van beide boeken heeft Mosley, die zijn werk baseert op wetenschappelijk onderzoek, veel nieuwe informatie verzameld over periodiek vasten/tijdgebonden eten. Het feit dat twee grote onderzoeken hebben aangetoond dat een dieet op basis van 800 calorieën per dag zeer positieve effecten heeft, ook bij niet-diabeten, vormde de aanleiding om de informatie uit zijn twee boeken uit te breiden en om te werken: ziehier de geboorte van De snelle 800.

Mosley’s nieuwe programma omvat drie onderdelen. De aftrap wordt gevormd door een korte periode van enkele weken waarin dagelijks slechts 800 calorieën worden ingenomen om snel af te vallen. Denk aan zo’n vijf kilo na twee weken, negen kilo na vijf weken.

Waarom 800 calorieën? Dit is het magische getal is voor succesvolle diëten. Hoog genoeg om het te kunnen volhouden en laag genoeg om een reeks bepalende veranderingen in de stofwisseling in gang te zetten.

Het in korte tijd veel afvallen (meer dan 10 procent van het totale lichaamsgewicht) leidt tot de afvoer van vet uit lever en alvleesklier, waardoor het lichaam een stuk gezonder wordt. Deze vetverbranding is veel ‘schoner’ dan suikerverbranding en vermindert bovendien de eetlust.

In deze eerste fase wordt een nachtelijk vasten van 12 uur geadviseerd. Hierna volgt fase twee waarbij de calorie-inname gedurende slechts twee dagen per week tot 800 wordt beperkt.

Voor de andere dagen geldt een gezond mediterraan dieet. In deze periode gaat de vastentijd naar 14 uur per dag, of beter: nacht. Dit bevordert de gewenste situatie van autofagie (lichaam ruimt oude cellen op) en ketose (vetverbranding) en houdt deze in stand.

Fase drie bestaat uit de definitieve aanpassing van het eetpatroon. Het onderhoudsprogramma, ook weer gebaseerd op tijdgebonden eten en het volgen van een gezond mediterraan dieet, zal in de loop der tijd steeds vertrouwder worden en maakt het volgens Mosley goed vol te houden.

Om op een verantwoorde manier aan de 800 calorieën te komen, voorziet het boek in een reeks bruikbare recepten. Ook zeer de moeite waard zijn de verwijzingen naar onderzoeken die aangeven dat Mosley’s aanpak kan helpen bij het bestrijden en voorkomen van welvaartsziekten als kanker, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Mosley schrijft helder en met een aanstekelijk enthousiasme. Wat helpt is dat hij alles op zichzelf heeft uitgeprobeerd. Voor dit boek is hij bewust vele kilo’s aangekomen door het eten van veel snelle koolhydraten als brood, pasta en rijst en ongezonde snacks. In deze periode steeg niet alleen zijn gewicht, maar ook zijn bloedsuikerspiegel.

Het snelle 800-programma verbeterde zijn gezondheid en verlaagde zijn gewicht in enkele weken. De snelle 800 lijkt een effectief programma te bieden om af te vallen, depressie en chronische ontstekingen tegen te gaan en de bloedsuikerspiegel en bloeddruk te verlagen. De flexibiliteit van dit dieet zal veel mensen inspireren om het vol te houden.

Koop de snelle 800 via de boekenshop van Medisch Dossier

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Medicatie is vaak geen genezing

In 2020 kwam het boek Studeerden wij medicijnen of geneeskunde? van huisarts Lieneke van de Griendt uit. Een moedige daad: als huisarts collega’s uitnodigen te reflecteren op de uitoefening van hun vak, en nog een stap verder: ze aan te moedigen zichzelf af te vragen:...

Genetische manipulatie; Synthetisch voedsel weet wat je eet

Via de achterdeur komen talloze soorten genetisch gemodificeerde en gemanipuleerde voedingsmiddelen de voedselketen binnen. Veel mensen eten deze producten zonder dat ze dit weten of er een keuze in hebben. Cate Montana bespreekt in het laboratorium gekweekte...

Van ziekte en zorg naar gezond gedrag

Trainen van gezond gedrag en mentale fitheidAls kind genas Heidi Stiegelis van lymfeklierkanker. Sindsdien wilde ze de wereld op het gebied van zorg en leefstijl veranderen. En zo geschiedde. Vanuit haar psychologiepraktijk traint zij nu (zorg)professionals in het...

Alles over ayurveda; met een korreltje Himalayazout

Marleen Dijkhoff en Cielke Sijben hadden een druk leven met werk, gezin, vrienden en feestjes. Maar ze verlangden naar balans, lichamelijk en mentaal. Toen ayurveda op hun pad kwam, veranderde alles. Slaapproblemen verdwenen, ze kregen een gezond gewicht (dag...