Uitgelezen – Alles over Borstkanker

Borstkanker: jaarlijks worden 17.000 vrouwen en 150 mannen met deze diagnose geconfronteerd. Een op de zeven vrouwen krijgt ermee te maken. Ongeloof, paniek en angst zijn de eerste reacties. En dat is begrijpelijk, want borstkanker kan je leven behoorlijk ontwrichten en de diagnose komt vaak totaal onverwacht. Of je nu jong bent en kinderen hebt, of net had bedacht dat je het eens wat rustiger aan gaat doen op weg naar je welverdiende pensioen, de meedogenloze diagnose hakt er bij iedereen behoorlijk in.

Koop het boek in de MD online boekenshop >>>

En het vervelende is: je bent niet voorbereid. Je weet er eigenlijk weinig van af en als je niet oppast kom je in een rollercoaster van emoties, onderzoeken en behandelingen terecht waarop je zelf geen vat meer hebt. En dan zou het mooi zijn, als je Alles over Borstkanker in je handen gedrukt zou krijgen. Gewoon direct al, bij de diagnose. Zodat je je kunt inlezen en voorbereiden. Want onthouden doe je niet veel als je van hand tot hand gaat in het ziekenhuis. Het is emotioneel al bijna niet bij te benen, laat staan technisch. Want wat gaat er gebeuren, waar kun je uit kiezen, wat zou je willen en: vált er iets te willen?

Hoe dan ook, dit waanzinnig informatieve en eerlijke boek is een onmisbare gids vanaf dag één. Alles over Borstkanker verscheen voor het eerst in 2007 en is recent ingrijpend uitgebreid en aangevuld, waardoor je nu met recht mag spreken van de ‘borstkankerbijbel’. Het boek is geschreven door twee specialisten die elke dag met borstkanker bezig zijn en zelf ook slachtoffer werden van de ziekte. Ze weten dus niet alleen heel goed waarover ze het hebben, maar spreken ook uit ervaring. Het boek is overzichtelijk en logisch ingedeeld, toegankelijk geschreven en richt zich tot een brede doelgroep. Niet alleen tot vrouwen met een verhoogde kans op borstkanker en zij die met de ziekte zijn gediagnosticeerd, maar ook tot de mensen uit hun directe omgeving. Het boek beschrijft alle mogelijke vormen en fasen van de ziekte en volgt het proces van diagnose tot palliatieve zorg.

Een van de laatste hoofdstukken bespreekt de nazorg en revalidatie. Ook zeer waardevolle informatie vooral voor vrouwen die weer – vaak zo snel mogelijk – aan het werk willen na hun ziekte. Het verbaast niet dat specialisten geregeld vrouwen in hun praktijk zien die het boek bij zich hebben. Het ziet er dan doorgaans al flink gebruikt uit, vol met plakkertjes, briefjes en aantekeningen. Dat is precies hoe het boek wat betreft uitgever Borstkankervereniging Nederland gebruikt moet worden: als naslagwerk om te lezen wat je arts ook alweer bedoelde en als werkboek om je voor te bereiden op wat komen gaat.

Juist omdat het boek zo doorwrocht is en uitgebreid informeert, valt het op dat het onderwerp ‘Voeding’ er met drie pagina’s wel heel bekaaid vanaf komt. Met gezonde voeding en slimme suppletie is veel winst te behalen bij de ondersteuning van het immuunsysteem en het weer op peil brengen van het energieniveau na de ingrijpende behandelingen. Er zijn zelfs natuurlijke middelen die het effect van chemotherapie ondersteunen en de bijwerkingen ervan verzachten. Misschien een idee voor de derde editie, die ongetwijfeld in de toekomst zal verschijnen.

Alles over Borstkanker helpt bij het ordenen van gedachten, bij het maken van de juiste keuzen en is bovendien behulpzaam voor familie, vrienden, hulpverleners en werkgevers van patiënten. Het mag worden beschouwd als een zeer compleet en waardevol naslagwerk dat patiënten op een heel concrete manier ondersteunt. De schrijfsters hebben met de realisatie van dit boek maar één doel voor ogen: het optimaal informeren van borstkankerpatiënten om ze daarmee de regie rond hun ziekte zoveel mogelijk in eigen hand te geven.

Koop hier het boek >>>

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Gewoon een dagje ouder?

Uit nieuw onderzoek zou blijken dat statines geen spierpijn veroorzaken. Onderzoekers hebben namelijk vastgesteld dat oudere mensen last hebben van pijntjes. Er zijn meer dan genoeg onderzoeken die laten zien dat statinegebruikers veel pijn lijden ‘Het lijdt geen...

Uitgelezen; Leer je hond,kat of konijn kennen

De auteurs zijn beiden holistisch dierenarts en laten je in dit boek kennismaken met de Vijf Elementen, een duizenden jaren oude stroming binnen de Chinese geneeskunde. Het doel is om eigenaren van honden, katten en konijnen te leren begrijpen waarom een bepaald dier...

Lasertherapie voor een kerkuil

Proefondervindelijk bewijsIn een NRC-artikel begin dit jaar over lasertherapie en long covid trekken alle bevraagde medisch deskundigen de werking van lasertherapie in twijfel.1 Het succes zou te maken hebben met het placebo-effect van de behandeling. Maar wilde...

Een vertraagde schildklier

Steeds meer mensen hebben te maken met schildklierproblemen. Bij lichte afwijkingen worden deze niet altijd behandeld. Ralph Moorman pleit ervoor dat wel te doen. In dit artikel legt hij uit wat je zelf kunt bereiken met voedings- en leefstijlinterventie. Een huisarts...