Terug in de tijd voor het dieet van de toekomst

Wat is het perfecte dieet voor een lang, gezond leven en een ideaal gewicht?
In de bijna dertig jaar dat we What Doctors Don’t Tell You (WDDTY), het Britse moederblad van Medisch Dossier, uitgeven zijn er heel wat diëten de revue gepasseerd. Zo hadden we het Cambridge Weight Plan (caloriearm), het F-Plandieet (vezelrijk) en het Atkinsdieet (koolhydraatarm). Het heupen- en dijendieet bevatte nóg minder calorieën, en we gingen koolhydraatarm montignaccen of een paar dagen per week vasten. Nu is het paleodieet hip (geen granen, zuivel, geraffineerde suikers en koolhydraten, wel veel ‘traditionele’ natuurlijke voedingsmiddelen die onze voorvaderen waarschijnlijk aten).
In de loop der jaren veranderden de opvattingen van voedingsdeskundigen regelmatig. Eerst hemelden ze een vetarm dieet met meervoudige koolhydraten zoals aardappels, granen, en zilvervliesrijst op, maar lieten dat voor wat het was, toen bleek dat het eten van juist wel vet en proteïnen ervoor zorgde dat je nóg meer gewicht verloor. Het ene moment moest je de hele dag door kleine beetjes eten en het volgende moment moest er ten minste vijf uur tussen elke maaltijd zitten.
Robert Atkins was de eerste arts die inzag dat een dieet met veel koolhydraten dikker maakt. Hij ontketende een revolutie in de jaren zeventig met zijn dieet. Atkins maakte zich indertijd echter niet zo druk over de kwaliteit van het eten. Onder zijn naam kwamen er dieetrepen en shakes op de markt die vol met kunstmatige zoetstoffen en andere bewerkte voedingsmiddelen zaten. Atkins legde bovendien zodanig de nadruk op het eten van proteïnerijk en koolhydraatarm voedsel dat Amerikanen die wilden afvallen dachten dat ze vooral veel spek, boter en biefstuk moesten eten. Groenten kwamen er nauwelijks aan te pas.
Vlak na de eeuwwisseling kwam het paleodieet in zwang, en veel voedingsdeskundigen en complementair geneeskundigen (onder wie onze eigen Sarah Myhill) waren laaiend enthousiast omdat het zieke mensen zou kunnen helpen weer gezond te worden.
Net als WDDTY is de Amerikaanse voedingspionier Joseph Mercola (62) altijd op zoek naar het perfecte dieet met de gezondste voeding. Gewichtsverlies is daarbij ondergeschikt aan een lang en gezond leven.
Na uitgebreidonderzoek voor zijn laatste boek – Fat for Fuel (Hay House, mei 2017) – heeft Mercola de wat hij noemt Mitochondriale Metabole Therapie (MMT) ontwikkeld, die veel op het paleodieet lijkt, maar op een aantal punten is verbeterd.
Mercola vreest namelijk dat het huidige paleodieet te veel de nadruk legt op proteïnen – die tot 38 procent van het dieet uitmaken – en te veel natuurlijke suikers bevat, bijvoorbeeld in de vorm van zoete aardappel en fruit. Zijn onderzoek toont aan dat een optimale gezondheid niet gebaat is bij zoveel proteïnen, en dat een teveel aan natuurlijke suikers de verbranding van vetten – de essentie van het MMT-dieet – afremt.
Daarom is het MMT-dieet proteïnearm en vetrijk. Het lijkt erop dat dat de optimale balans is om van het lichaam een vet verbrandende machine te maken.
Mercola heeft een indrukwekkende hoeveelheid bewijs vergaard dat aantoont dat vetverbranding de mitochondria van het lichaam – de ‘powerpacks’ van de cellen – herstelt en veel minder vrije radicalen creëert. Hij beweert ook dat het dieet veel minder suikers bevat die kankercellen kunnen voeden, en bepaalde stofwisselingsprocessen remt die normaliter een rol spelen bij vele degeneratieve aandoeningen.
Mercola schrijft heel wat toe aan zijn dieet – het zou bijvoorbeeld kanker, hartkwalen en alzheimer kunnen voorkomen – maar wat ook en vooral fascineert is het gunstige effect op pijnbestrijding.
Er zijn aanwijzingen dat een vetrijk, koolhydraatarm dieet verlichtend werkt bij alle processen die leiden tot ontstekingen, met migraine, artritis en andere spier- en gewrichtspijnen tot gevolg.
Om dit dieet te kunnen volgen moet een mens wel stevig in zijn schoenen staan. Zo moet u bijhouden hoeveel proteïnen en vetten u binnenkrijgt, en Mercola raadt zelfs aan dat u ook uw bloedsuikerwaarden meet om erachter te komen of het lichaam werkelijk meer vetten dan suikers gaat verbranden. Maar aangezien onze verre voorouders ook niet elke dag met spek, boter en biefstuk thuiskwamen, zou dit dieet van de toekomst misschien nog wel meer op dat dieet uit ons verleden kunnen lijken.
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Lynne McTaggart

Voorwoord: De waarheid bestaat niet

Reflectie: Mediteren tegen Alzheimer

Voorwoord: Gekke vrouwen

Voorwoord: Het einde van allergieën

Op de Vloer

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Lynne McTaggart avatar

Over de auteur

What Doctor’s Don’t Tell You, het moederblad van Medisch Dossier is eind 1998 opgericht door Lynne McTaggart samen met haar man Bryan Hubbard. Daarnaast is McTaggart toonaangevend wetenschapsjournalist en auteur van meerdere succesvolle boeken. Ook is zij woordvoerder op het gebied van bewustzijn, kwantumfysica en geneeskunde.
Lees meer artikelen van Lynne McTaggart