30-07-2008

Speel goed: ecotoys voor jonge onderzoekers

Over het belang van spelen in het leven van kinderen zijn we het allemaal eens. Wel ventileren veel ouders hun wanhoop over de prijs of de slechte invloed van al die nieuwe elektronische hebbedingetjes.Wat ze misschien vergeten, is dat er van hen bij houten speelgoed of peelgoed dat werkt op hersenacitivteit inplaats van stroom, een substantiële bijdrage wordt verwacht, en dan vooral tijdens het spelen zelf. Door de televisie gaat er veel tijd passief verloren die vroeger aan gezinsactiviteiten werd besteed. Elektronische spelletjes en computergames worden steeds meer zo ontworpen dat een kind er alleen mee kan spelen.

En doordat wij gewend raken aan het idee dat de bedoeling van speelgoed is ons kind bezig te wordt zodat het stil is, lijken we vergeten te zijn dat speelgoed een van de belangrijkste instrumenten voor kinderen is om te leren. En dat leren leuker is als de ouders meedoen. Gezelschapsspelletjes zijn bijvoorbeeld een heel goede manier om te leren tellen en rekenen, bouwspeelgoed maakt kinderen nieuwsgierig en inventief, en door fantasiespelletjes kunnen kinderen de gewone wereld verkennen in hun eigen veilige thuissituatie.

Speelgoed is niet bedoeld ter vervanging van ouderlijke aandacht, maar als aanvulling en verlevendiging ervan, vooral als de kinderen nog heel jong zijn. Speelgoed kan veel gezonder zijn voor de geest en ook, indien gemaakt van niet-giftige materialen, voor het lichaam. Nederlandse winkeltips voor gezond speelgoed, ook voor webwinkels, vindt u op www.antroposofie-speelgoed.pagina.nl. Op dit moment zijn er in Engeland verschillende fabrikanten van uniek, kwalitatief hoogstaand speelgoed waardoor kinderen mentaal uitgedaagd worden en hun verbeelding wordt gestimuleerd.

Vaak wordt het speelgoed verkocht per postorder om de kosten laag te houden en het gemak voor de klant te vergroten. Allemaal leveren ze via internet ook buiten het Verenigd Koninkrijk.
Zo levert Tridias al dertig jaar een scala aan interessant en goed gemaakt speelgoed via postorder, maar ook via winkels in Engeland. Hier wordt uit het wereldwijde aanbod het beste geselecteerd, en worden mogelijke hiaten opgevuld door eigen ontwerpen. De beste makers van houten puzzels in Engeland zijn George en Kay Luck.

Zij verkopen hun producten wereldwijd en hebben voor hun ontwerpen al meer dan eens belangrijke prijzen gewonnen. Hun originele, slijtvaste, geverfde en gelakte houten puzzels zijn in veel kwaliteitsspeelgoedzaken verkrijgbaar, maar meestal is het sneller en goedkoper ze via internet te bestellen. Escor Toys levert vrolijk gekleurd houten speelgoed van goed gedroogd hardhout. Alles is handgeschilderd met verf van topkwaliteit of kleurloze lak.

In hun gelauwerde collectie zitten onder andere een hamertje-tik, auto’s, tractoren en treinen, draaimolens, bouwspeelgoed en een croquetspel voor kinderen. Mulberry Bush verkoopt heel mooi houten speelgoed en geschenken voor het hele gezin. Myriad maakt mooi handgemaakt houten speelgoed dat de fantasie en creativiteit stimuleert. Daarnaast verkopen ze handwerk- en schildermateriaal van natuurlijke pigmenten. Voor echt goed buitenspeelgoed is TP Activity Toys een goed merk. Dit aloude bedrijf levert stevige, kwalitatief hoogwaardige schommels, glijbanen, klimrekken, zandbakken en watertafels, en kruiptunnels aan grote winkels als John Lewis en, in Nederland, Hagé speelplezier (zie kader). Het assortiment van TP varieert van kleine dingen als een ‘veilig’ dartspel tot grote toestellen die op verschillende manieren te combineren zijn.
Pat Thomas

Tridias
www.tridias.co.uk Buitenspeelgoed, kunst- en knutselmaterialen, spelletjes en puzzels, fantasiespel, auto’s en bouwspeelgoed, poppen en poppenhuizen; gratis catalogus
George en Kay Luck
www.georgeluckpuzzles.com Houten puzzels naar leeftijdsgroep ingedeeld; online catalogus
TP Activity Toys
www.speelplezier.nl
www.tptoys.com Groot assortiment buitenspeelgoed; gratis catalogus (tptoys.com)
Myriad
www.myriadonline.co.uk Poppen en poppenhuizen, loopspeeltjes, puzzels, fietsjes, stapelblokken/bekers, blokken, houten dieren en poppetjes, muziekdoosjes en instrumenten, boeken; gratis catalogus
Escor Toys
www.escortoys.com
Houten speelgoed, telramen, bouwspeelgoed, loopspeeltjes
Mulberry Bush
www.mulberrybush.co.uk Voor grote en kleine kinderen, leerzaamspeelgoed, poppen en poppenhuizen, houten speelgoed, puzzels, loopspeeltjes en fietsjes voor binnen en buiten; gratis catalogus

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Schonk

Examenvrees

Natuurlijke parfums

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Anderhalf jaar geleden kwam een man in mijn praktijk. Hij was net gepensioneerd. Zijn hele leven was hij internationaal correspondent geweest, dus hij had veel tijd achter zijn toetsenbord doorgebracht. Tuinieren was de hobby waarin hij altijd zijn rust had gevonden....

Schonk avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Schonk