Schone schapen

Hoe warmte, een dieet en supplementen een patiënt hielpen om te herstellen van een pesticidevergiftiging.

In 1998 consulteerde Robert (54) mij voor het eerst met een klassiek verhaal van een organofosfaatvergiftiging. Als NHS-huisarts (National Health Service, het Engels openbaar zorgsysteem) had ik eerder ongeveer 150 dergelijke gevallen gezien. Robert was echter een bijzonder geval. Hij was landbouwer en iedere keer nadat hij zijn schapen een dompelbad gaf, met pesticiden om parasieten in hun vacht te doden, kreeg hij acute klachten.

Giftige pesticiden

De pesticiden die hij gebruikte – en die op dat moment door alle boeren op last van de overheid gebruikt werden – waren zeer giftige organofosfaten. Oorspronkelijk waren dat grondstoffen voor de ontwikkeling van zenuwgas in de Tweede Wereldoorlog.
Blootstelling aan en opname van deze chemicaliën waren onvermijdelijk tijdens de dompelbaden voor de schapen, ook omdat de overheidsadviezen over beschermende kleding volledig ontoereikend waren. Eigenlijk werden alle boeren die hun schapen dompelbaden gaven systematisch vergiftigd.

Bij Robert openbaarde die vergiftiging zich met griepachtige verschijnselen: vermoeidheid, koude rillingen, zweten en algemene malaise die meerdere dagen aanhielden. Roberts collie, die de schapen dreef, werd tegelijkertijd ziek. Robert had steeds meer tijd nodig om te herstellen na de periodes met dompelbaden, en hij reageerde ook steeds sterker op een geringere blootstelling aan de chemische middelen. Dit verschijnsel staat bekend als sensitisatie, ofwel het gevoeliger worden voor verschillende chemische stoffen, waarbij iemand zelfs al na blootstelling aan een kleine hoeveelheid van deze chemische middelen, die in het dagelijks leven frequent gebruikt worden, nadelige gevolgen daarvan ondervindt.

Uiteindelijk vertoonde Robert alle symptomen van vergiftiging na de minste of geringste blootstelling aan een dompelbad. Dit gebeurde bijvoorbeeld telkens wanneer hij zijn schapen naar de markt bracht. Vaak geven boeren hun schapen vlak voor de markt een dompelbad om hun wol schoner en zachter te maken en ze zo aantrekkelijker te maken voor potentiële kopers.

Een chronische organofosfaatvergiftiging leidt tot chronische klachten. Uiteindelijk ontwikkelde Robert het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Bekend is dat organofosfaten doordringen tot in het zenuwstelsel, want dat is de manier waarop ze insecten en parasieten doden. Ze blokkeren cholinesterase, een enzym dat normaal gesproken de neurotransmitter acetylcholine afbreekt. Als acetylcholine niet afgebroken wordt, kan dit de hersenchemie grondig verstoren.

Veel patiënten met een organofosfaatvergiftiging melden zich ook met neurologische en psychische klachten, waaronder acute suïcidale gedachten. Dit was ook het geval bij Robert op het moment hij mijn hulp inriep. Hij ontstak soms in blinde woede terwijl hij met 130 km per uur over de snelweg racete en hij moest huilen wanneer hij probeerde te bedenken welke brug hij zou willen nemen.

Behandeling van een pesticidevergiftiging

Er zijn verschillende manieren om een organofosfaatvergiftiging te behandelen, maar ik gebruik bijna altijd langgolvige infrarood (FIR – Far Infra Red) sauna’s. Het idee daarachter is dat in vet oplosbare chemische stoffen in het onderhuidse vet door de hitte gemobiliseerd worden en via de opperhuid verdampen.

Ik ontdekte dat gewone FIR-sauna’s van tien minuten, gevolgd door een douche om de giftige stoffen na het zweten weg te spoelen, een betrouwbare manier is om het gifgehalte te verminderen. Maar traditionele sauna’s, hete baden en zonnebaden werken net zo goed.
Om de chronische vermoeidheid aan te pakken schreef ik mijn Basispakket voor. Dit bestaat uit het oerdieet (het eten dat onze vroege voorvaderen waarschijnlijk aten, zoals vlees, vis, groenten, noten en zaden. Daarnaast is het zaak voedingsmiddelen zoals zuivel, granen, alles wat veel suiker bevat, en bewerkte producten te vermijden). Het dieet wordt aangevuld met voedingssupplementen (multivitaminen/mineralen plus extra vitamine D en C). Meer informatie hierover vindt u in mijn boek Diagnosis en Treatment of Chronic Fatigue Syndrome and Myalgic Encephalitis.

Robert reageerde goed op dit dieet en was geleidelijk aan weer in staat om te gaan werken en een actief sociaal leven op te bouwen.

Kankerpreventie

Maar omdat organofosfaten kankerverwekkende middelen zijn, wilde ik enkele voorzorgsmaatregelen treffen om ervoor te zorgen dat Robert ook in de komende jaren gezond zou blijven.

Naast het basisdieet adviseerde ik hem om ook het antikankerdieet te volgen dat ontwikkeld werd door Ben Pfeifer. Dit dieet bevat zaagbladpalm, gember, Chinees glidkruid, shiitake en reishi-paddenstoelen, kurkuma en Ginkgo Biloba.
Zo’n dieet is duur, maar Robert hield zich eraan, samen met het basisdieet en de supplementen. Hij maakt het nog steeds goed.

1 Hammersmith Health Books, 2017
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Sarah Myhill

Reportage: Wees COVID-19 een stapje voor

Infrarood bij ziekte

De vinger op de zere plek

Uit het lood geslagen

C staat voor Candida

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Anderhalf jaar geleden kwam een man in mijn praktijk. Hij was net gepensioneerd. Zijn hele leven was hij internationaal correspondent geweest, dus hij had veel tijd achter zijn toetsenbord doorgebracht. Tuinieren was de hobby waarin hij altijd zijn rust had gevonden....

Sarah Myhill avatar

Over de auteur

Sarah Myhill werkt sinds 1981 als arts in de Britse nationale en particuliere gezondheidszorg. Ze zat zeventien jaar lang in het bestuur van de Britse Vereniging voor Ecologische Geneeskunde, die zich bezighoudt met ziekten door milieuoorzaken, en met niet-farmacologische behandelingen. Myhill geeft daar trainingen en houdt lezingen over onderwerpen als het chronischevermoeidheidssyndroom.
Lees meer artikelen van Sarah Myhill