07-10-2010

Schildklierproblemen: alternatieve middelen

Als uw schildklierfunctie uit balans is zijn er legio alternatieve middelen met een aangetoonde werking, die niet de bijwerkingen van medicijnen hebben.
Bauhinia purpurea. Een aftreksel van de schors van deze orchidee-achtige boom kan het T3 en T4 bloedgehalte verbeteren, maar de werking is alleen aangetoond bij proefdieren (muizen). Uit datzelfde onderzoek bleek dat een extract van Withania somnifera (Ashwagandha) – ook bekend onder de naam Indiase ginseng –alleen het T4 gehalte verbeterde1.
Zink. Een tekort aan dit mineraal kan leiden tot  hypothyreoïdie, wat weer ongedaan gemaakt wordt door extra zink in te nemen2.
Kelp (Fucus vesiculosus) kan bij klachten vanwege jodiumtekort dit tekort compenseren3.
Neuro Emotionele Integratie (NEI). Met deze spirituele techniek kan een slechte schildklierwerking worden genormaliseerd. In een onderzoek bij twee patiënten met hypothyreoïdie bleek NEI effectief en werden de TSH en T4 waarden genormaliseerd3.
Armour Thyroid hormoonsupplementtherapie. Dit is een natuurlijk schildklierhormoon, afkomstig van varkens. Het lijkt een goede vervanging voor het synthetische hormoon. In één studie bleek het bij hypothyreoïdie zelfs succesvoller dan een medicijn4.
1:Ethnopharmacol, 1999; 67: 233-239
2:Int J Dermatol, 1976; 15: 757-761
3:Complement Ther Clin Pract, 2009; 15: 67-71
4:N Engl J Med, 1999; 340: 424-429

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...

Over medicatie en suppletie

Bij hart- en vaatziekten is het essentieel dat de conditie van de bloedvaten optimaal wordt gehouden. Zowel regulier als complementair is het voorkomen van slagaderverkalking ofwel arteriosclerose belangrijk. Arteriosclerose is degeneratie van het weefsel van de...