Perifere neuropathie: wat kun je er aan doen

Perifere neuropathie is een aandoening waarbij het perifere zenuwstelsel is beschadigd. Hoe ontstaat ze en wat valt er aan te doen? Harald Gaier beschrijft hoe homeopathische en kruidentherapie helpen, en bij welke andere natuurgeneeswijzen u baat kunt hebben..

Bij perifere neuropathie is het perifere zenuwstelsel beschadigd. Dit kan leiden tot pijn en verminderd gevoel in handen en voeten. Wordt er neurologisch onderzoek uitgevoerd, dan zal blijken dat de patiënt trillingen, pijn en temperatuur, met name in de onderste ledematen, minder goed waarneemt. Andere symptomen zijn: krachtverlies, paresthesieën (branderig of tintelend gevoel), verlaagde reflexen, koorts en soms slappe verlamming (verlies van spierspanning).
Oorzaken
De aandoening kan worden veroorzaakt door bepaalde giftige stoffen (bijvoorbeeld organische fosfaten, nitrobenzol, antimoon, koolmonoxide, thallium, arseen, kwik, lood, koper, N-hexaan, acrylamide en cresylfosfaat) of verschillende geneesmiddelen (zoals vincristine, isoniacid, difenylhydantoïne, nitrofurantoïne, thalidomide, metronidazol, clioquinol, tricyclische antidepressiva, griseofulvine, amiodaron en fenitoïne).

Ook diabetici lijden vaak aan de aandoening. Verder treffen we deze aan bij alcoholisten, bij patiënten met chronische maag-darmziekten, bij lupus erythematodes, bij kwaadaardige ziekten, bij infectieziekten, bij aids, bij vitaminetekort (met name thiamine B1 of niacine B3), bij porfyrie of als erfelijke aandoeningen zoals bij de ziekte van Charcot-Marie-Tooth.

Behandeling
De behandeling bestaat er allereerst uit de veroorzakende stoffen op te sporen en vervolgens uit de omgeving te verwijderen, vervolgens worden er vitaminesupplementen toegediend en/of wordt de onderliggende ziekte behandeld. In ieder geval moeten rust en pijnbestrijding deel uitmaken van iedere behandeling van deze aandoening. Natuurgeneeswijzen bieden verschillende mogelijkheden om perifere neuropathie te behandelen.

Homeopathie
Aranea ixobola 8DH werkt met name goed bij polyneuritis wanneer die is ontstaat door overmatig alcoholgebruik, zoals bewezen in een aantal pathogenetische experimenten van het Robert Bosch Ziekenhuis in Stuttgart1.

Aranea diadema 3DH kan van nut zijn bij toxische of virale polyneuritis2; van Abelmoschus 3DH bleek de symptomen van polyneuritis en multiple neuromyositis op te wekken in enkele gecontroleerde experimenten in twee Mexicaanse ziekenhuizen3.

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Uitgelezen; Wie ben ik als niemand kijkt

Liesbeth Woertman onderzoekt in dit boek het leven van vrouwen in vooral de derde levensfase (na de pensionering) en de laatste vierde levensfase (vanaf ongeveer 75 jaar). Wat betekent het voor hen om een ouder lichaam te hebben in een tijd van geseksualiseerde,...

Basisrecept voor elke dag

Heb jij dat ook aan het begin van een nieuw jaar? Ik sta altijd een beetje te trappelen van ongeduld. Wat zal het nieuwe jaar aan bijzondere ontmoetingen en ontwikkelingen met zich meebrengen? Voor wat voor uitdagingen komen we te staan? Hoe zullen de seizoenen...

Innerlijke reis; ik blijf me verwonderen

Een tante gaf Kor Koetje een boek uit de boedel van een boer, en dat bracht hem in zijn tienerjaren op het pad van de natuurgeneeskunde. Het was Homeopathie in de praktijk van dr. J. Voorhoeve uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Koetjes’ schoonzus was zijn eerste...

Boezemfibrileren vaak niet opgemerkt

Atriumfibrilleren, of boezemfibrilleren, is een veelvoorkomende volksziekte bij mensen op hogere leeftijd. Het wordt niet altijd opgemerkt door de arts of de patiënt. Boezemfibrilleren is goed behandelbaar, maar onbeschermd is er een sterk verhoogde kans op...