Perifere neuropathie: wat kun je er aan doen

Perifere neuropathie is een aandoening waarbij het perifere zenuwstelsel is beschadigd. Hoe ontstaat ze en wat valt er aan te doen? Harald Gaier beschrijft hoe homeopathische en kruidentherapie helpen, en bij welke andere natuurgeneeswijzen u baat kunt hebben..

Bij perifere neuropathie is het perifere zenuwstelsel beschadigd. Dit kan leiden tot pijn en verminderd gevoel in handen en voeten. Wordt er neurologisch onderzoek uitgevoerd, dan zal blijken dat de patiënt trillingen, pijn en temperatuur, met name in de onderste ledematen, minder goed waarneemt. Andere symptomen zijn: krachtverlies, paresthesieën (branderig of tintelend gevoel), verlaagde reflexen, koorts en soms slappe verlamming (verlies van spierspanning).
Oorzaken
De aandoening kan worden veroorzaakt door bepaalde giftige stoffen (bijvoorbeeld organische fosfaten, nitrobenzol, antimoon, koolmonoxide, thallium, arseen, kwik, lood, koper, N-hexaan, acrylamide en cresylfosfaat) of verschillende geneesmiddelen (zoals vincristine, isoniacid, difenylhydantoïne, nitrofurantoïne, thalidomide, metronidazol, clioquinol, tricyclische antidepressiva, griseofulvine, amiodaron en fenitoïne).

Ook diabetici lijden vaak aan de aandoening. Verder treffen we deze aan bij alcoholisten, bij patiënten met chronische maag-darmziekten, bij lupus erythematodes, bij kwaadaardige ziekten, bij infectieziekten, bij aids, bij vitaminetekort (met name thiamine B1 of niacine B3), bij porfyrie of als erfelijke aandoeningen zoals bij de ziekte van Charcot-Marie-Tooth.

Behandeling
De behandeling bestaat er allereerst uit de veroorzakende stoffen op te sporen en vervolgens uit de omgeving te verwijderen, vervolgens worden er vitaminesupplementen toegediend en/of wordt de onderliggende ziekte behandeld. In ieder geval moeten rust en pijnbestrijding deel uitmaken van iedere behandeling van deze aandoening. Natuurgeneeswijzen bieden verschillende mogelijkheden om perifere neuropathie te behandelen.

Homeopathie
Aranea ixobola 8DH werkt met name goed bij polyneuritis wanneer die is ontstaat door overmatig alcoholgebruik, zoals bewezen in een aantal pathogenetische experimenten van het Robert Bosch Ziekenhuis in Stuttgart1.

Aranea diadema 3DH kan van nut zijn bij toxische of virale polyneuritis2; van Abelmoschus 3DH bleek de symptomen van polyneuritis en multiple neuromyositis op te wekken in enkele gecontroleerde experimenten in twee Mexicaanse ziekenhuizen3.

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Moed

Het is een publiek geheim: ons zorgstelsel staat onder druk. De wachtlijsten groeien gestaag, de kosten lopen op en de klanttevredenheid laat in toenemende mate te wensen over. Ook van zorgprofessionals hoor je steeds meer ontevreden geluiden: de werkdruk is te hoog...

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...