Perifere neuropathie: wat kun je er aan doen

Perifere neuropathie is een aandoening waarbij het perifere zenuwstelsel is beschadigd. Hoe ontstaat ze en wat valt er aan te doen? Harald Gaier beschrijft hoe homeopathische en kruidentherapie helpen, en bij welke andere natuurgeneeswijzen u baat kunt hebben..

Bij perifere neuropathie is het perifere zenuwstelsel beschadigd. Dit kan leiden tot pijn en verminderd gevoel in handen en voeten. Wordt er neurologisch onderzoek uitgevoerd, dan zal blijken dat de patiënt trillingen, pijn en temperatuur, met name in de onderste ledematen, minder goed waarneemt. Andere symptomen zijn: krachtverlies, paresthesieën (branderig of tintelend gevoel), verlaagde reflexen, koorts en soms slappe verlamming (verlies van spierspanning).
Oorzaken
De aandoening kan worden veroorzaakt door bepaalde giftige stoffen (bijvoorbeeld organische fosfaten, nitrobenzol, antimoon, koolmonoxide, thallium, arseen, kwik, lood, koper, N-hexaan, acrylamide en cresylfosfaat) of verschillende geneesmiddelen (zoals vincristine, isoniacid, difenylhydantoïne, nitrofurantoïne, thalidomide, metronidazol, clioquinol, tricyclische antidepressiva, griseofulvine, amiodaron en fenitoïne).

Ook diabetici lijden vaak aan de aandoening. Verder treffen we deze aan bij alcoholisten, bij patiënten met chronische maag-darmziekten, bij lupus erythematodes, bij kwaadaardige ziekten, bij infectieziekten, bij aids, bij vitaminetekort (met name thiamine B1 of niacine B3), bij porfyrie of als erfelijke aandoeningen zoals bij de ziekte van Charcot-Marie-Tooth.

Behandeling
De behandeling bestaat er allereerst uit de veroorzakende stoffen op te sporen en vervolgens uit de omgeving te verwijderen, vervolgens worden er vitaminesupplementen toegediend en/of wordt de onderliggende ziekte behandeld. In ieder geval moeten rust en pijnbestrijding deel uitmaken van iedere behandeling van deze aandoening. Natuurgeneeswijzen bieden verschillende mogelijkheden om perifere neuropathie te behandelen.

Homeopathie
Aranea ixobola 8DH werkt met name goed bij polyneuritis wanneer die is ontstaat door overmatig alcoholgebruik, zoals bewezen in een aantal pathogenetische experimenten van het Robert Bosch Ziekenhuis in Stuttgart1.

Aranea diadema 3DH kan van nut zijn bij toxische of virale polyneuritis2; van Abelmoschus 3DH bleek de symptomen van polyneuritis en multiple neuromyositis op te wekken in enkele gecontroleerde experimenten in twee Mexicaanse ziekenhuizen3.

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Mijn kind heeft eczeem wat nu?

De hart-hoofd connectie

Voeding als medicijn

Fundamenteel ‘waterbewijs’ homeopathie

Systeemdenken in de geneeskunde

Spierherstel het hele bewegen telt

Bij botbreuken ligt de focus vaak op herstel van het gewricht, zonder aandacht voor spierkrachtverlies. Maar als je noodgedwongen niet kunt bewegen, neemt de spiermassa razendsnel af. Gevolg: onnodig lang revalideren. Daar weet fervent hardloper Heidy van Beurden...

Vroeg kinderlijk trauma

Jaarlijks zijn 118.000 kinderen tot 18 jaar slachtoffer van vroegkinderlijk trauma. Het werkelijke aantal ligt veel en veel hoger. Veel gevallen blijven ongezien, onopgemerkt en onbehandeld. Met alle negatieve effecten van dien. Vooral trauma dat in de eerste zeven...

Uitgelezen: De helende kracht van de adem

Mijn boek De helende kracht van de adem biedt een grote verscheidenheid aan eenvoudige, directe en diepgaande oefeningen met de adem (Sanskriet: prana, Tibetaans: lung). Deze oefeningen kunnen het welzijn van lichaam, energie en geest op verschillende niveaus...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier