Perifere neuropathie: wat kun je er aan doen

Perifere neuropathie is een aandoening waarbij het perifere zenuwstelsel is beschadigd. Hoe ontstaat ze en wat valt er aan te doen? Harald Gaier beschrijft hoe homeopathische en kruidentherapie helpen, en bij welke andere natuurgeneeswijzen u baat kunt hebben..

Bij perifere neuropathie is het perifere zenuwstelsel beschadigd. Dit kan leiden tot pijn en verminderd gevoel in handen en voeten. Wordt er neurologisch onderzoek uitgevoerd, dan zal blijken dat de patiënt trillingen, pijn en temperatuur, met name in de onderste ledematen, minder goed waarneemt. Andere symptomen zijn: krachtverlies, paresthesieën (branderig of tintelend gevoel), verlaagde reflexen, koorts en soms slappe verlamming (verlies van spierspanning).
Oorzaken
De aandoening kan worden veroorzaakt door bepaalde giftige stoffen (bijvoorbeeld organische fosfaten, nitrobenzol, antimoon, koolmonoxide, thallium, arseen, kwik, lood, koper, N-hexaan, acrylamide en cresylfosfaat) of verschillende geneesmiddelen (zoals vincristine, isoniacid, difenylhydantoïne, nitrofurantoïne, thalidomide, metronidazol, clioquinol, tricyclische antidepressiva, griseofulvine, amiodaron en fenitoïne).

Ook diabetici lijden vaak aan de aandoening. Verder treffen we deze aan bij alcoholisten, bij patiënten met chronische maag-darmziekten, bij lupus erythematodes, bij kwaadaardige ziekten, bij infectieziekten, bij aids, bij vitaminetekort (met name thiamine B1 of niacine B3), bij porfyrie of als erfelijke aandoeningen zoals bij de ziekte van Charcot-Marie-Tooth.

Behandeling
De behandeling bestaat er allereerst uit de veroorzakende stoffen op te sporen en vervolgens uit de omgeving te verwijderen, vervolgens worden er vitaminesupplementen toegediend en/of wordt de onderliggende ziekte behandeld. In ieder geval moeten rust en pijnbestrijding deel uitmaken van iedere behandeling van deze aandoening. Natuurgeneeswijzen bieden verschillende mogelijkheden om perifere neuropathie te behandelen.

Homeopathie
Aranea ixobola 8DH werkt met name goed bij polyneuritis wanneer die is ontstaat door overmatig alcoholgebruik, zoals bewezen in een aantal pathogenetische experimenten van het Robert Bosch Ziekenhuis in Stuttgart1.

Aranea diadema 3DH kan van nut zijn bij toxische of virale polyneuritis2; van Abelmoschus 3DH bleek de symptomen van polyneuritis en multiple neuromyositis op te wekken in enkele gecontroleerde experimenten in twee Mexicaanse ziekenhuizen3.

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het Laatste woord ;De illusie van de goochelaar

De ‘relatieve risicoverhouding’: zij stimuleert de verkoop van nieuwe medicijnen - waar een groot deel van de winst van Big Pharma wordt gemaakt - en geeft de massame-dia hun content. Zij laat het lijken alsof we allemaal heel erg bezig zijn met briljant zijn en het...

Uitgelezen: Menokilo’s

De boodschap die Leen Steyaert in dit boek aan vrouwen in de overgang wil geven, is dat je het streven naar je ideale gewicht moet loslaten. Zij leert je dat het belangrijker is om fit en gezond te zijn, dan het hebben van een paar kilo’s meer. In het eerste deel van...

Medicatie is vaak geen genezing

In 2020 kwam het boek Studeerden wij medicijnen of geneeskunde? van huisarts Lieneke van de Griendt uit. Een moedige daad: als huisarts collega’s uitnodigen te reflecteren op de uitoefening van hun vak, en nog een stap verder: ze aan te moedigen zichzelf af te vragen:...

Genetische manipulatie; Synthetisch voedsel weet wat je eet

Via de achterdeur komen talloze soorten genetisch gemodificeerde en gemanipuleerde voedingsmiddelen de voedselketen binnen. Veel mensen eten deze producten zonder dat ze dit weten of er een keuze in hebben. Cate Montana bespreekt in het laboratorium gekweekte...

Van ziekte en zorg naar gezond gedrag

Trainen van gezond gedrag en mentale fitheidAls kind genas Heidi Stiegelis van lymfeklierkanker. Sindsdien wilde ze de wereld op het gebied van zorg en leefstijl veranderen. En zo geschiedde. Vanuit haar psychologiepraktijk traint zij nu (zorg)professionals in het...