Opvliegers de baas met natuurlijke middelen

Ik ben in de overgang en heb last van heftige opvliegers. Ik heb alle gebruikelijke adviezen al opgevolgd: ik vermijd pittige voeding, cafeïne, alcohol, roken, hete baden etc., maar ik krijg het maar niet onder controle. Ik wil liever geen hormoontherapie. Weet je ook natuurlijke middelen hiertegen? 

R.S., via e-mail. 

Tot 80 procent van de vrouwen in de overgang heeft last van opvliegers en deze vaak slopende klachten lijken de belangrijkste reden te zijn waarom vrouwen voor hormoontherapie kiezen. Steeds meer vrouwen zoeken net als jij naar alternatieve mogelijkheden. Hieronder vind je de beste opties voor het tegengaan van opvliegers zonder medicijnen. 

Kruiden 

Kruiden kunnen helpen om opvliegers en andere overgangsklachten te verminderen, maar het is wel het beste om een gediplomeerd kruidengeneeskundige te raadplegen voor advies op maat over de juiste kruiden en hoeveelheden voor jou. Dat gezegd hebbende, vind je hieronder een paar voorbeelden van kruiden waarvan de werking in klinische proeven is aangetoond. 

Zilverkaars. Dit kruid staat ook bekend als Cimifuga racemosa. Het lijkt veilig en effectief te zijn voor het verlichten van overgangsklachten.2 Een proef wees uit dat het net zo goed werkte als oestrogeentherapie tegen opvliegers, angst en depressie.3 

Aanbevolen hoeveelheid: geconcentreerd extract 20 mg per dag of tinctuur 2-4 ml per dag. Schisandra. Een gestandaardiseerd extract van het populaire Chinese kruid Schisandra chinensis is effectief tegen overgangsklachten, vooral opvliegers, zweten en hartkloppingen.4  Aanbevolen hoeveelheid: volgens instructies op het etiket.  

Maca. Maca is afkomstig van de biologischPeruviaanse macawortel (Lepidium meyenii, ook wel Peruaanse ginseng genoemd). Het blijkt de ernst en frequentie van verscheidene overgangsklachten te verminderen, vooral opvliegers en nachtzweten.5 Het is onder andere te koop in de vorm van poeder of capsules – bijvoorbeeld macapoeder van TerraSana, te koop online en in natuurvoedingswinkels. Aanbevolen hoeveelheid: 1-2 eetlepels per dag, bijvoorbeeld in een smoothie, shake of yoghurt. 

Wat zijn menopauzale opvliegers? 

Opvliegers zijn plotselinge aanvallen van enorme hitte die zich door het hele lichaam verspreiden en die worden veroorzaakt door hormonale schommelingen. Meestal duren ze een paar minuten en vaak gaan ze gepaard met zweten, hartkloppingen en een rode, vlekkerige huid. Veel vrouwen hebben er zo vaak en veel last van dat het heel vermoeiend wordt en de kwaliteit van leven ondermijnt. 

Ontspanningstechnieken 

Verschillende ontspanningstechnieken kunnen helpen om opvliegers te verminderen, zoals progressieve spierontspanning, een methode waarbij je de spieren of spiergroepen achtereenvolgens aanspant en ontspant, of andere methoden die een ontspanningsrespons in het lichaam bewerkstelligen zoals meditatie, zodat je een diepe staat van ontspanning bereikt.9 Probeer een methode te vinden die bij jou de ontspanningsrespons oproept en pas die dagelijks toe.  

Yoga 

Yoga kan een geschikte methode te zijn om opvliegers rond en in de overgang te beteugelen.7 Een studie wees uit dat het aantal opvliegers afnam met 66 procent na tien weken regelmatige yogabeoefening.8 

Antioxidanten 

Oxidatieve stress, een disbalans tussen vrije radicalen en antioxidanten in je lichaam, speelt een rol in de overgang.10 Een supplement met antioxidanten kan daarom bijdragen aan het tegengaan van een aantal van de symptomen. 

Het is gebleken dat menopauzale vrouwen die vitamine E innemen minder heftige en aanzienlijk minder talrijke opvliegers hebben, vergeleken met inname van een placebo.11 En proeven met Pycnogenol (schorsextract van een Franse zeeden), ook een krachtige antioxidant, wijzen uit dat het kan werken tegen opvliegers en andere overgangsverschijnselen. 

Aanbevolen hoeveelheid: vitamine E 400 IE per dag, Pycnogenol 60-200 mg per dag. 

BRONNEN 

Menopause, 2014; 21: 846–54
2 J WomensHealth, 1998; 7: 525–9 
Gynecol Endocrinol, 2005; 20: 30–5
Climacteric, 2016; 19: 574–80
Int J Biomed Sci, 2006; 2: 360–74
Menopause, 2015; 22: 234–44
Complement Ther Med, 2017; 34: 156–64
Menopause, 2014; 21: 846–54
J Consult Clin Psychol, 1984; 52: 1072–9; Maturitas, 2010; 66: 135–49; J Psychosom Obstet Gynaecol, 1996; 17: 202–7
10 J Midlife Health, 2013; 4: 140–6
11 Gynecol Obstet Invest, 2007; 64: 204–7 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Gewoon een dagje ouder?

Uit nieuw onderzoek zou blijken dat statines geen spierpijn veroorzaken. Onderzoekers hebben namelijk vastgesteld dat oudere mensen last hebben van pijntjes. Er zijn meer dan genoeg onderzoeken die laten zien dat statinegebruikers veel pijn lijden ‘Het lijdt geen...

Uitgelezen; Leer je hond,kat of konijn kennen

De auteurs zijn beiden holistisch dierenarts en laten je in dit boek kennismaken met de Vijf Elementen, een duizenden jaren oude stroming binnen de Chinese geneeskunde. Het doel is om eigenaren van honden, katten en konijnen te leren begrijpen waarom een bepaald dier...

Lasertherapie voor een kerkuil

Proefondervindelijk bewijsIn een NRC-artikel begin dit jaar over lasertherapie en long covid trekken alle bevraagde medisch deskundigen de werking van lasertherapie in twijfel.1 Het succes zou te maken hebben met het placebo-effect van de behandeling. Maar wilde...

Een vertraagde schildklier

Steeds meer mensen hebben te maken met schildklierproblemen. Bij lichte afwijkingen worden deze niet altijd behandeld. Ralph Moorman pleit ervoor dat wel te doen. In dit artikel legt hij uit wat je zelf kunt bereiken met voedings- en leefstijlinterventie. Een huisarts...