Oplossingen voor Berg

Mijn zoontje van anderhalf heeft al bijna een jaar berg op zijn hoofd. Ik heb geprobeerd het weg te krijgen door vaak wassen en door olijfolie aan te brengen, maar het helpt niet. Ik wil hem geen medicijnen geven. Zijn er effectieve natuurlijke middelen?
K.T., Newcastle

Berg is een vorm van seborroïsch eczeem; een ontstekingsziekte van de hoofdhuid, in het gezicht en op andere delen van het lichaam. Bij zeer kleine kinderen komt het vaak voor en meestal gaat het in de derde of vierde maand over. Andere benamingen zijn melkschurft of crusta lactea. Soms blijft de huidaandoening bestaan.

Aanbevolen wordt het haar dagelijks te wassen en olijfolie of mineraalhoudende olie in de hoofdhuid te masseren voor het slapengaan; de volgende ochtend zacht borstelen en uitwassen. Hierna volgen enkele alternatieven die ook kunnen werken.

• Bernagie olie (borage). Baby’s met berg bleken een disbalans van de essentiële vetten in hun bloed te hebben, die weer normaal was toen de uitslag verdween1. Door plaatselijk bernagie-olie aan te brengen, dat veel gammalinoleenzuur (GLA) bevat, kan berg verdwijnen2.
• Honing. De gistsoort Malassezia houdt van vet en kan een rol spelen bij berg/seborroïsch eczeem2. Een schimmelwerend middel kan dus helpen. Honing heeft een bewezen schimmelwerende werking tegen Malassezia3 wanneer u het plaatselijk aanbrengt (90 procent honing oplossen in warm water)4. Ook tea tree olie kan als antischimmelmiddel worden gebruikt, maar zorg er wel voor dat kinderen of huisdieren deze olie niet binnen krijgen.
• Tannines. Volgens de Gale Encyclopedia of Alternative Medicine5 kunnen deze polyfenolen met hun samentrekkende werking, die in thee en wijn zitten, berg verminderen doordat ze overmatige productie van vet tegengaan, een mogelijke oorzaak van het eczeem. Warme zwarte thee, Echte kamillethee (Matricaria recutita), Wilde rabarberthee (Arctium lappa) of verdund extract van de Virginische toverhazelaar (Hamamelis virginiana), enkele malen per dag in de huid gewreven met een doek, wordt aanbevolen.
• Aloë vera. Een grof extract van de Aloë vera (A. barbadensis), plaatselijk aangebracht, bleek effectief de symptomen te beheersen van seborroïsch eczeem bij volwassenen6.
• Homeopathie. Therapie met een lage dosis oraal in te nemen mineraal (nikkel en bromide) bleek de symptomen van seborroïsch eczeem zeer goed te verminderen bij volwassenen7. Bij kinderen kunt u waarschijnlijk beter een gekwalificeerd homeopaat raadplegen.

1 J Am Acad Dermatol, 1993; 28: 957-961
2 J Eur Acad Dermatol Venereol, 2004; 18: 13-26
3 Am J Clin Dermatol, 2004; 5: 417-422
4 Eur J Med Res, 2001; 6: 306-308
5 Longe JL., ed. Farmington Hills, MI: Gale Group, 2001
6 J Dermatol Treat, 1999; 10: 7-11
7 Altern Med Rev, 2002; 7: 59-67

 

Voedingstherapie

Voedingstekorten, met name een tekort aan de B-vitaminen biotine, riboflavine en pyridoxine, hangen nauw samen met seborroïsch eczeemachtige uitslag bij baby’s1. Door intraveneus biotine bij de baby of de borstvoedende moeder toe te dienen kan berg overgaan2,3, maar biotine die oraal werd ingenomen hielp niet4,5.

Raadpleeg een gekwalificeerde orthomoleculair arts, wanneer u wilt laten vaststellen of het eczeem van uw zoon komt door een voedingstekort. Zo’n deskundige kan hem ook controleren op Candida albicans, nog een mogelijke oorzaak van de aandoening6.

Als het probleem blijft bestaan of zelfs erger wordt, ga dan naar de huisarts zodat u zeker weet dat er niet iets anders aan de hand is. Sommige huidaandoeningen, zoals atopisch eczeem, kunnen namelijk erg op seborroïsch eczeem lijken7. Heeft uw zoontje last van atopisch eczeem, dan is het zaak de irriterende stoffen uit de omgeving op te sporen.

1 Am Fam Physician, 2006; 74: 125-130
2 Pediatrics, 1969; 44: 1014-1016
3 Arch Dis Child, 1975; 50: 871-874
4 Med J Aust, 1976; 1: 584-585
5 Arch Dis Child, 1981; 56: 560-562
6 J Eur Acad Dermatol Venereol, 2004; 18: 13-26
7 Dermatol Ther, 2006; 19: 73-82

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Gordelroos en netelroos; een natuurlijke blik

Voeding en supplementen: speciaal voor kinderen

Mijn kind heeft eczeem wat nu?

De hart-hoofd connectie

Voeding als medicijn

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Anderhalf jaar geleden kwam een man in mijn praktijk. Hij was net gepensioneerd. Zijn hele leven was hij internationaal correspondent geweest, dus hij had veel tijd achter zijn toetsenbord doorgebracht. Tuinieren was de hobby waarin hij altijd zijn rust had gevonden....

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier