12-01-2021

Op de Vloer

Als je op zoek bent naar nieuw tapijt, bekijk dan deze gezondere opties

Tapijt kan een grote bron van vervuiling in huis zijn. In de vezels van tapijten zitten doorgaans honderden chemicaliën die de materialen samenbinden, plus kleurstoffen, vloerlijmen, latexbinders, fungiciden en brandvertragende en vlekbestendige behandelingen, waaronder de beruchte VOS (vluchtige organische stoffen), een groep chemicaliën die gemakkelijk verdampen bij kamertemperatuur.

Deze stoffen, waaronder bekende kankerverwekkende stoffen zoals formaldehyde en benzeen, kunnen weken of zelfs jaren na ingebruikneming nog vrijkomen en ze worden in verband gebracht met allerlei nadelige gezondheidseffecten.1

In tapijt slaan ook zware metalen, pesticiden, huisstofmijt, schimmels en andere verontreinigende stoffen neer, die vervolgens weer kunnen vrijkomen in de binnenruimte en gemakkelijk kunnen worden ingeademd.2

En tapijt in huis is in verband gebracht met langdurige gezondheidsproblemen, zoals astma en terugkerende luchtweginfecties, vooral bij kinderen.2,3 Om deze redenen zijn veel deskundigen het erover eens dat harde vloeren zoals massief hout, tegels of kurk een gezondere optie zijn dan tapijt.

Maar wat als je houdt van het comfort, de warmte en geluiddempende eigenschappen van tapijt? Of als het gewoon meer jouw stijl is? Als je tapijt op je vloer wil zonder daarbij meteen een lading nare chemicaliën binnen te halen, dan zijn er nu gelukkig een paar fabrikanten die niet-toxische varianten maken, van 100 procent onbehandelde wollen tapijten tot allergievriendelijke synthetische producten.

Op tapijten van kunstvezels kan het OEKO-tex keurmerk staan; dat stelt eisen op het gebied van milieuschadelijke stoffen.4 We hebben enkele tapijtmerken opgespoord, verkrijgbaar in Nederland, die gezondere alternatieven bieden voor met chemicaliën beladen tapijten. De prijzen variëren per leverancier, dus neem rechtstreeks contact op met de bedrijven om de dichtstbijzijnde dealer te vinden.

BRONNEN:

1 US Environmental Protection Agency, “Volatile organic compounds’ impact on indoor air quality.” www.epa.gov
2 Int J Environ Res Public Health, 2018; 15: 184
3 Respiration, 2008; 75: 55–9
4 https://keurmerkenwijzer.nl/keurmerken/oeko-tex-standard-100/

Tapijt veilig houden

Volg deze tips om ervoor te zorgen dat je vaste vloerbedekking zo veilig mogelijk is.

Vraag of je tapijt bij het leggen kan worden ‘opgespannen’ in plaats van vastgelijmd aan de vloer (lijm kan grote hoeveelheden VOS bevatten) en kies voor een ondervloer met een laag VOS-gehalte.
Plaats een deurmat bij een buitendeur en draag geen schoenen in huis om te voorkomen dat pesticiden, zware metalen zoals lood en andere schadelijke verontreinigingen van buitenaf meekomen. Met deze eenvoudige stappen kunnen chemicaliën in huis met ongeveer 60 procent worden verminderd.1

Stofzuig het tapijt regelmatig met een stofzuiger die is uitgerust met een efficiënt filtersysteem (HEPA). Gebruik voor een diepere reiniging een natte extractie-methode met heet water.
Houd de luchtvochtigheid binnenshuis laag om huisstofmijt en schimmelgroei tegen te gaan.

Zorg ervoor dat potentieel schadelijke chemicaliën in huis tot een minimum beperkt worden door natuurlijke reinigingsmiddelen, persoonlijke verzorgingsproducten en luchtverfrissers met een laag VOS-gehalte te gebruiken. Dit geldt ook voor verfsoorten of andere materialen voor huisdecoratie.

Vermijd het gebruik van pesticiden (gebruik in plaats daarvan natuurlijke methoden). Schaf een luchtreiniger aan, die kan helpen stof, schimmelsporen, VOS en meer uit de lucht te verwijderen.

Bronnen
1 University of Georgia Cooperative Extension, “Leave it at the door: a guide to reducing contaminants in your home.” extension.uga.edu/publications

B.I.C. Carpets
www. bic-carpets.com/nl
Het Belgische B.I.C. Carpets laat zijn tapijten in België en Portugal maken met behulp van zonne-energie. Door gebruik te maken van garens zoals geregenereerd nylon van visnetten, probeert het bedrijf de wereldwijde afvalberg en de vervuiling van de planeet te verminderen. Het bedrijf heeft een eigen ecologisch label ontwikkeld om dit zichtbaar te maken.

DMI (Designs Materials Inc.) Europa
www.dmi-europe.com/nl
DMI is gespecialiseerd in tapijten gemaakt van natuurlijke plantenvezels, waaronder sisal, jute en zeegras. Die van zeegras spreken over het algemeen aan; het is duurzaam, van nature vlekbestendig en verkrijgbaar in een reeks weefpatronen. Het bevat geen kleurstoffen, insecticiden of andere chemicaliën en de latex rug is voornamelijk gemaakt van natuurlijk rubber en natuurlijke vulstoffen.

Balsan
www.balsan.com
Balsan is in Frankrijk de grootste producent en ontwerper van kamerbreed tapijt en tapijttegels. Alle Balsanproducten zijn voorzien van het Gut-ecolabel dat staat voor tapijten die op milieuvriendelijke wijze zijn geproduceerd, geen schadelijke stoffen bevatten en volledig recyclebaar zijn zonder daarbij het milieu te vervuilen of te belasten.

Tarkett
www.dessotarkett.nl
Ook Tarkett zet zich actief in voor de bescherming van natuurlijke grondstoffen. Het bedrijf is een van de pioniers op het gebied van cradle-to-cradle-vloerbedekking. Volgens Tarkett brengen mensen 90 procent van hun tijd binnen door en het bedrijf wil daarom bouwen aan gezondere, veiligere en meer mensvriendelijke binnenruimtes met gebruik van materialen die kunnen worden teruggewonnen, gerecycled en getransformeerd tot nieuwe producten.

Vorwerk
www.vorwerk-flooring.com
Het Duitse bedrijf Vorwerk laat zien dat synthetisch tapijt ook een gezonde optie kan zijn. Het biedt een assortiment tapijten aan met het Life Balance-label, wat betekent dat ze zijn getest op schadelijke stoffen en worden aanbevolen aan mensen met allergieën. De tapijten, die meestal gemaakt zijn van polyamide (nylon), zouden ook het niveau van fijne stofdeeltjes in woonruimtes met wel 50 procent verminderen. Veel van deze tapijten kregen ‘groene’ labels en hoge cijfers voor lage VOS-uitstoot.
Dit merk is verkrijgbaar in Nederland, onder meer via www.bricoflor.nl/vloer/tapijt/vorwerk.html

Natuur-Tapijt
www.natuur-tapijt.nl
Natuur-Tapijt heeft zijn wortels in Genemuiden, van oorsprong de tapijtstad van Nederland met een heus tapijtmuseum. Natuur-tapijt levert landelijk onder meer tapijten van sisal, kokos, zeegras, wol en katoen. Natuur-Tapijt heeft ook een collectie Duurzaam tapijt dat voornamelijk bestaat uit gerecycled materiaal of duurzaam ontwikkeld garen met minder CO2-uitstoot.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Gewoon een dagje ouder?

Uit nieuw onderzoek zou blijken dat statines geen spierpijn veroorzaken. Onderzoekers hebben namelijk vastgesteld dat oudere mensen last hebben van pijntjes. Er zijn meer dan genoeg onderzoeken die laten zien dat statinegebruikers veel pijn lijden ‘Het lijdt geen...

Uitgelezen; Leer je hond,kat of konijn kennen

De auteurs zijn beiden holistisch dierenarts en laten je in dit boek kennismaken met de Vijf Elementen, een duizenden jaren oude stroming binnen de Chinese geneeskunde. Het doel is om eigenaren van honden, katten en konijnen te leren begrijpen waarom een bepaald dier...

Lasertherapie voor een kerkuil

Proefondervindelijk bewijsIn een NRC-artikel begin dit jaar over lasertherapie en long covid trekken alle bevraagde medisch deskundigen de werking van lasertherapie in twijfel.1 Het succes zou te maken hebben met het placebo-effect van de behandeling. Maar wilde...

Een vertraagde schildklier

Steeds meer mensen hebben te maken met schildklierproblemen. Bij lichte afwijkingen worden deze niet altijd behandeld. Ralph Moorman pleit ervoor dat wel te doen. In dit artikel legt hij uit wat je zelf kunt bereiken met voedings- en leefstijlinterventie. Een huisarts...