Moed tonen

Eens in de zoveel tijd staat er een arts op die het opneemt tegen het medische establishment en zich sterk maakt voor een medische procedure die niet gebaseerd is op het farmaceutische model. Een van de moedigsten onder hen is de 49 jaar oude pijnspecialist Chris Centeno uit Broomfield in Colorado. Hij was ontevreden over de staat van de orthopedie. Dit specialisme heeft momenteel weinig anders te bieden dan tijdelijke lapmiddelen: corticosteroïden en andere medicijnen om de pijn en achteruitgang in het gewricht tegen te gaan, totdat de patiënt er zo slecht aan toe is dat hij in aanmerking komt voor een gewrichtsvervangende operatie.
Centeno vond dat dit beter moest kunnen, en de oplossing bleek deels in het eigen lichaam te liggen. Hij loopt wereldwijd voorop in het onderzoek naar en de toepassing van de ‘regeneratieve geneeskunde’. Hij gebruikt de eigen stamcellen en bloedproducten van de patiënt om de genezing in gang te zetten van wat als ongeneeslijk te boek stond.

Aangetaste gewrichten, gescheurde banden, versleten kraakbeen: ze kunnen allemaal gedeeltelijk of zelfs helemaal herstellen als de stamcellen van het lichaam een boost krijgen en vervolgens op de juiste plek worden geïnjecteerd, zo geloofde Centeno. In de afgelopen vijftien jaar hebben hij en de artsen die hij heeft getraind dit bij meer dan tienduizend patiënten aangetoond. Bovendien is hij de strijd aangegaan met de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA, die deze stamcelprocedure aanmerkte als een behandeling met medicijnen. Daardoor viel de procedure binnen haar invloedssfeer.
Maar Centeno is een man naar ons hart: toen de FDA zijn werkwijze verbood en hij een deel van de procedure buiten de Verenigde Staten moest uitvoeren, ging hij naar de rechter om de FDA aan te klagen wegens onredelijke handelsbeperkingen. Uiteindelijk bond de FDA in en kon Centeno zijn werk in de VS voortzetten.
Er is moed voor nodig om dergelijk baanbrekend werk te verrichten, vooral als je wordt tegengewerkt. In een artikel in deze editie besteden we uitgebreid aandacht aan Centeno’s pionierswerk, waarmee hij duizenden mensen een
gewrichtsvervangende operatie heeft bespaard – en nog veel meer. En het mooiste is dat hij dat doet door gebruik te maken van het herstellende vermogen van het menselijk lichaam.
Ons hoofdartikel gaat over het aerotoxisch syndroom, een verschijnsel waar de luchtvaartsector het liever niet over heeft. Mensen die veel vliegen – en dus zeker vliegtuigpersoneel – kunnen last krijgen van dit syndroom door het inademen van giftige dampen die via de motoren in de cabine of cockpit terechtkomen.
Verder vindt u in deze editie een uitgebreid artikel over de onzinnige manier waarop melk wordt aangeprezen. Niet alleen is het best vreemd dat mensen op volwassen leeftijd nog melk drinken, maar melk blijkt ook helemaal niet zo gezond te zijn als de slogans beweren en blijkt bovendien niet te helpen tegen botbreuken en osteoporose – integendeel zelfs.
Een opmerkzame lezer attendeerde ons erop dat in de mei-editie van Medisch Dossier twee tegenstrijdige adviezen werden gegeven. Dat kan gebeuren doordat we u willen informeren over de nieuwste medische inzichten. Hoewel die gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek, komt de ene ontdekking niet altijd overeen met de andere. Als tijdschrift willen we objectief en onafhankelijk zijn en niet kiezen. Daardoor kunnen we helaas niet voorkomen dat er wel eens verschillende geluiden klinken.

Lynne McTaggart en Bryan Hubbard

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Lynne McTaggart

Voorwoord: De waarheid bestaat niet

Reflectie: Mediteren tegen Alzheimer

Voorwoord: Gekke vrouwen

Voorwoord: Het einde van allergieën

Op de Vloer

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Anderhalf jaar geleden kwam een man in mijn praktijk. Hij was net gepensioneerd. Zijn hele leven was hij internationaal correspondent geweest, dus hij had veel tijd achter zijn toetsenbord doorgebracht. Tuinieren was de hobby waarin hij altijd zijn rust had gevonden....

Lynne McTaggart avatar

Over de auteur

What Doctor’s Don’t Tell You, het moederblad van Medisch Dossier is eind 1998 opgericht door Lynne McTaggart samen met haar man Bryan Hubbard. Daarnaast is McTaggart toonaangevend wetenschapsjournalist en auteur van meerdere succesvolle boeken. Ook is zij woordvoerder op het gebied van bewustzijn, kwantumfysica en geneeskunde.
Lees meer artikelen van Lynne McTaggart