Marihuana helpt tegen Parkinson

Mijn zuster is Parkinson-patiënt en gebruikt marihuane- of afgeleiden daarvan- om haar aandoening te behandelen. Vorig jaar hebben Nederlandse artsen toestemming gekregen op marihuana gebaseerde medicijnen tegen parkinson voor te schrijven, en mijn zus heeft haar voordeel gedaan met deze wetswijziging.

Er zijn diverse producten op de markt, waaronder Marinol, een synthetische vorm van THC (tetrahydrocannabiol), het actieve bestanddeel in marihuana. Dit in de VS gemaakte product is duur – 10 capsules kosten 86 euro – en is nog niet goedgekeurd voor Parkinson-patiënten. Tot nu toe is het alleen op AIDS- en MS-patiënten getest.

Niettemin zijn de resultaten bij mijn zus nu al spectaculair. Ze kan helder denken, kan zichzelf omdraaien in bed en hoeft haar echtgenoot ’s nachts niet wakker te maken om haar uit bed te helpen. Haar stijfheid is weg en ze is niet meer invalide; haar coördinatievermogen is verbeterd en ze kan weer fietsen. De tremor is niet verdwenen, maar is een stuk minder.

Ze heeft haar medicatie aanzienlijk kunnen beperken (Sinemet, Comtan, Requip, Sifrol en Diazepam) waardoor bijwerkingen verdwenen. Eigenlijk heeft ze nu het vermoeden dat de mengelmoes van medicijnen meer dan de ziekte zelf verantwoordelijk is voor veel van haar symptomen.

Omdat Marinol zo duur is, gebruikt ze nu pure marihuana, dat in Nederland legaal is voor medicinale doeleinden en gewoon op recept verkrijgbaar is bij de apotheek. Deze voorziening geldt nu alleen nog voor patiënten met AIDS, MS, Alzheimer of kanker.

Op dit moment kan mijn zuster alleen marihuana kopen via een organisatie waarvan je lid moet zijn. Ze heeft ook besloten ermee te experimenteren door er thee van te trekken. Thee van Marinol of van de marihuanaplant lijkt te werken, althans voor haar. Geen van beide vormen werkt kalmerend, maar ze ontspannen wel de spieren, zodat het trillen vermindert en ze beter slaapt.

– Nina van Moorsel, per email.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...

Over medicatie en suppletie

Bij hart- en vaatziekten is het essentieel dat de conditie van de bloedvaten optimaal wordt gehouden. Zowel regulier als complementair is het voorkomen van slagaderverkalking ofwel arteriosclerose belangrijk. Arteriosclerose is degeneratie van het weefsel van de...