Marihuana helpt tegen Parkinson

Mijn zuster is Parkinson-patiënt en gebruikt marihuane- of afgeleiden daarvan- om haar aandoening te behandelen. Vorig jaar hebben Nederlandse artsen toestemming gekregen op marihuana gebaseerde medicijnen tegen parkinson voor te schrijven, en mijn zus heeft haar voordeel gedaan met deze wetswijziging.

Er zijn diverse producten op de markt, waaronder Marinol, een synthetische vorm van THC (tetrahydrocannabiol), het actieve bestanddeel in marihuana. Dit in de VS gemaakte product is duur – 10 capsules kosten 86 euro – en is nog niet goedgekeurd voor Parkinson-patiënten. Tot nu toe is het alleen op AIDS- en MS-patiënten getest.

Niettemin zijn de resultaten bij mijn zus nu al spectaculair. Ze kan helder denken, kan zichzelf omdraaien in bed en hoeft haar echtgenoot ’s nachts niet wakker te maken om haar uit bed te helpen. Haar stijfheid is weg en ze is niet meer invalide; haar coördinatievermogen is verbeterd en ze kan weer fietsen. De tremor is niet verdwenen, maar is een stuk minder.

Ze heeft haar medicatie aanzienlijk kunnen beperken (Sinemet, Comtan, Requip, Sifrol en Diazepam) waardoor bijwerkingen verdwenen. Eigenlijk heeft ze nu het vermoeden dat de mengelmoes van medicijnen meer dan de ziekte zelf verantwoordelijk is voor veel van haar symptomen.

Omdat Marinol zo duur is, gebruikt ze nu pure marihuana, dat in Nederland legaal is voor medicinale doeleinden en gewoon op recept verkrijgbaar is bij de apotheek. Deze voorziening geldt nu alleen nog voor patiënten met AIDS, MS, Alzheimer of kanker.

Op dit moment kan mijn zuster alleen marihuana kopen via een organisatie waarvan je lid moet zijn. Ze heeft ook besloten ermee te experimenteren door er thee van te trekken. Thee van Marinol of van de marihuanaplant lijkt te werken, althans voor haar. Geen van beide vormen werkt kalmerend, maar ze ontspannen wel de spieren, zodat het trillen vermindert en ze beter slaapt.

– Nina van Moorsel, per email.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Uitgelezen; Wie ben ik als niemand kijkt

Liesbeth Woertman onderzoekt in dit boek het leven van vrouwen in vooral de derde levensfase (na de pensionering) en de laatste vierde levensfase (vanaf ongeveer 75 jaar). Wat betekent het voor hen om een ouder lichaam te hebben in een tijd van geseksualiseerde,...

Basisrecept voor elke dag

Heb jij dat ook aan het begin van een nieuw jaar? Ik sta altijd een beetje te trappelen van ongeduld. Wat zal het nieuwe jaar aan bijzondere ontmoetingen en ontwikkelingen met zich meebrengen? Voor wat voor uitdagingen komen we te staan? Hoe zullen de seizoenen...

Innerlijke reis; ik blijf me verwonderen

Een tante gaf Kor Koetje een boek uit de boedel van een boer, en dat bracht hem in zijn tienerjaren op het pad van de natuurgeneeskunde. Het was Homeopathie in de praktijk van dr. J. Voorhoeve uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Koetjes’ schoonzus was zijn eerste...

Boezemfibrileren vaak niet opgemerkt

Atriumfibrilleren, of boezemfibrilleren, is een veelvoorkomende volksziekte bij mensen op hogere leeftijd. Het wordt niet altijd opgemerkt door de arts of de patiënt. Boezemfibrilleren is goed behandelbaar, maar onbeschermd is er een sterk verhoogde kans op...