Klokkenluiders en de maffia

Steeds vaker krijgen klokkenluiders als What Doctors Don’t Tell You (waarvan Medisch Dossier een Nederlandse vertaling is) steun van de gevestigde medische orde. En ook in die hoek worden duistere praktijken van de reguliere geneeskunde steeds vaker aan het licht gebracht.
Een van de prominenten die op dit moment in de belangstelling staat, is Peter Gøtzsche. Hij staat aan het hoofd van het Nordic Cochrane Centre, de Scandinavische tak van de internationale, onafhankelijke onderzoeksorganisatie Cochrane Collaboration, die zich sterk maakt voor een wetenschappelijk onderbouwde gezondheidszorg.
Gøtzsche wordt wereldwijd beschouwd als een van de meest vooraanstaande beoordelaars van medisch onderzoek. Zijn nieuwste boek heet Deadly medicines and organised crime: how big pharma has corrupted healthcare (2013) en gaat over hoe de farmaceutische industrie zo’n beetje elke maffiatechniek gebruikt om haar producten te verkopen: van afpersing, oplichterij, omkoperij en het verduisteren van geld tot het belemmeren van de rechtsgang. In onze volgende editie besteden we er uitgebreid aandacht aan.
Een van Gøtzsches opmerkelijkste onthullingen betreft zijn onderzoek naar NSAID’s (niet-steroïdale ontstekingsremmers) uit de tijd dat hij nog medisch directeur bij Astra-Syntex was. Nadat hij onderzoek had gedaan naar de producten van zijn werkgever en nog eens 244 vergelijkbare studies had geanalyseerd, ontdekte hij dat geneesmiddelenfabrikanten sjoemelden met bewijs zodat hun producten gunstigere resultaten opleverden.
Gedurende zijn onderzoek deed Gøtzsche een nog grotere en geruchtmakendere ontdekking: ontstekingsremmende medicijnen remmen geen ontstekingen. Dat zijn gewoon mooie praatjes van de marketingafdeling die ervoor moeten zorgen dat hun producten voordelig afsteken bij gewone pijnstillers zoals paracetamol, concludeerde hij.
U vindt Gøtzsches bevindingen terug in het hoofdartikel van deze maand, waarin artrose in de schijnwerpers staat. Een kwart van de mensen boven de veertig wordt door deze ziekte getroffen. Onderzoek door de universiteit van Stanford in Californië wijst er merkwaardig genoeg op dat artrose niet het gevolg is van ouderdom en slijtage, zoals artsen altijd hebben beweerd, maar wordt veroorzaakt door een ontsteking.
Dit en ander nieuw bewijs zou binnenkort weleens de fundamenten onder de gangbare medische aanpak van artrose kunnen wegslaan. Die benadering gaat ervan uit dat belasting en slijtage de verwoeste gewrichten hebben veroorzaakt, en dat deze gewrichten dus alleen kunnen worden behandeld met pijnstillers en, uiteindelijk, een gewrichtsvervangende operatie.
Artsen die een geïntegreerde benadering hanteren, wisten dit al. Zij proberen de oorzaak van de ontsteking te achterhalen en zo de schade te beperken. Het artikel bevat een checklist met de meest voorkomende oorzaken op het gebied van voeding en omgeving. Verder vindt u in deze editie alles over de beste natuurlijke ontstekingsremmers waarvan is bewezen dat ze ontstekingen effectief de kop indrukken.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Luister naar je gevoel maar bepaal zelf je handelen

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

5 manieren om je huis veilig op te frissen

Bewegen in en rondom het ‘systeem’

Ziekmakende onkruidverdelger

Een rood lampje: Bram Bakker

Mijn vriend Eric Elbers werkt aan de opvolger van het legendarische boek Het lichaam liegt nooit van haptonoom Ted Troost. Hij vertelt vaak smakelijk over de geschiedenis van dit ondergewaardeerde vak. De grondlegger heette Frans Veldman (1921-2010). Hij was ook de...

Behandelopties zonder medicatie Hyperactieve hond?

Boxer Tyson is geen puppy meer, maar hij is nog steeds hyperactief. Zijn baasjes denken dat hij ADHD heeft. De dierenarts wil daarom Prozac voorschrijven. Is dat nodig? Holistisch dierenarts Rohini Sathish geeft tips zonder medicatie. Hyperactiviteit is een extreem...

Je brein aan de pil

Van de recentste publicaties tot aan tijdloze klassiekers. Boeken zijn een waardevolle bron van inspiratie bij het maken van gezondheidskeuzen. Dit keer geven we aandacht aan Je brein aan de pil van Sarah Hill, hoogleraar en onderzoeker op het gebied van sociale...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier