20-03-2014

Klokkenluiders en de maffia

Steeds vaker krijgen klokkenluiders als What Doctors Don’t Tell You (waarvan Medisch Dossier een Nederlandse vertaling is) steun van de gevestigde medische orde. En ook in die hoek worden duistere praktijken van de reguliere geneeskunde steeds vaker aan het licht gebracht.
Een van de prominenten die op dit moment in de belangstelling staat, is Peter Gøtzsche. Hij staat aan het hoofd van het Nordic Cochrane Centre, de Scandinavische tak van de internationale, onafhankelijke onderzoeksorganisatie Cochrane Collaboration, die zich sterk maakt voor een wetenschappelijk onderbouwde gezondheidszorg.
Gøtzsche wordt wereldwijd beschouwd als een van de meest vooraanstaande beoordelaars van medisch onderzoek. Zijn nieuwste boek heet Deadly medicines and organised crime: how big pharma has corrupted healthcare (2013) en gaat over hoe de farmaceutische industrie zo’n beetje elke maffiatechniek gebruikt om haar producten te verkopen: van afpersing, oplichterij, omkoperij en het verduisteren van geld tot het belemmeren van de rechtsgang. In onze volgende editie besteden we er uitgebreid aandacht aan.
Een van Gøtzsches opmerkelijkste onthullingen betreft zijn onderzoek naar NSAID’s (niet-steroïdale ontstekingsremmers) uit de tijd dat hij nog medisch directeur bij Astra-Syntex was. Nadat hij onderzoek had gedaan naar de producten van zijn werkgever en nog eens 244 vergelijkbare studies had geanalyseerd, ontdekte hij dat geneesmiddelenfabrikanten sjoemelden met bewijs zodat hun producten gunstigere resultaten opleverden.
Gedurende zijn onderzoek deed Gøtzsche een nog grotere en geruchtmakendere ontdekking: ontstekingsremmende medicijnen remmen geen ontstekingen. Dat zijn gewoon mooie praatjes van de marketingafdeling die ervoor moeten zorgen dat hun producten voordelig afsteken bij gewone pijnstillers zoals paracetamol, concludeerde hij.
U vindt Gøtzsches bevindingen terug in het hoofdartikel van deze maand, waarin artrose in de schijnwerpers staat. Een kwart van de mensen boven de veertig wordt door deze ziekte getroffen. Onderzoek door de universiteit van Stanford in Californië wijst er merkwaardig genoeg op dat artrose niet het gevolg is van ouderdom en slijtage, zoals artsen altijd hebben beweerd, maar wordt veroorzaakt door een ontsteking.
Dit en ander nieuw bewijs zou binnenkort weleens de fundamenten onder de gangbare medische aanpak van artrose kunnen wegslaan. Die benadering gaat ervan uit dat belasting en slijtage de verwoeste gewrichten hebben veroorzaakt, en dat deze gewrichten dus alleen kunnen worden behandeld met pijnstillers en, uiteindelijk, een gewrichtsvervangende operatie.
Artsen die een geïntegreerde benadering hanteren, wisten dit al. Zij proberen de oorzaak van de ontsteking te achterhalen en zo de schade te beperken. Het artikel bevat een checklist met de meest voorkomende oorzaken op het gebied van voeding en omgeving. Verder vindt u in deze editie alles over de beste natuurlijke ontstekingsremmers waarvan is bewezen dat ze ontstekingen effectief de kop indrukken.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Welmoeds wilde keuken

Dit boek is Welmoed Bezoens verzameling van alles wat het leven lekker maakt. Van simpele tot ingewikkelde recepten, van ontbijt tot interessante smaakversterkers en de leukste drankjes. Ze leert je tips, trucs en kooktechnieken die zij dagelijks gebruikt, om je wild...

Buikpijn

Er komen steeds meer mensen in mijn praktijk met vage buikpijn: krampende buikpijn, maagpijn, zuurbrand, opgeblazen buik, benauwd, diarree en obstipatie. Vooral vrouwen, maar ook mannen. Ze lopen vaak al lange tijd rond met hun klachten. Van de huisarts en specialist...

Breekbare botten: Kun je osteoporose tegengaan?

Ouder worden gaat bij veel mensen gepaard met een afnamevan de botgezondheid en het ontstaan van ‘broze botten’, ookwel osteoporose genoemd. Cindy de Waard bespreekt deinvloed van hormonen, darmflora, voeding en krachttrainingop het ontstaan van deze aandoening....

Borstweefselbehandelingen; zinvol voor iedereen

Een gezonde borst hoort geen pijn te doen. Toch hebben veel vrouwen last van gevoelige borsten, verhardingen of ontstekingen in het borstweefsel. Vervelende en pijnlijke klachten waar vaak niet veel aan te doen is. Of wel? Een borstweefselbehandeling kan zulke...

Voeding en supplementen: speciaal voor kinderen

Kinderen kunnen lastige en kieskeurige eters zijn. Voor ouders kan dit vragen oproepen. Krijgt mijn kind binnen wat hij of zij nodig heeft? En moet ik voor bepaalde voedingsstoffen een supplement geven? We bespreken wat kinderen per dag nodig hebben, en welke...