30-01-2023

Innerlijke reis; ik blijf me verwonderen

Een tante gaf Kor Koetje een boek uit de boedel van een boer, en dat bracht hem in zijn tienerjaren op het pad van de natuurgeneeskunde. Het was Homeopathie in de praktijk van dr. J. Voorhoeve uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Koetjes’ schoonzus was zijn eerste cliënt. Zij leed aan migraine en in het standaardwerk van Voorhoeve vond hij een middel dat haar van haar hoofdpijn afhielp.

Milde kracht

Toen hij wat ouder was, ging Koetje in Winschoten in de leer bij Fobbo Bloem, natuurgenezer en oprichter van Bloem gezondheidsproducten. Daar leerde hij over de kruidengeneeskunde, maar dat was hem uiteindelijk toch te beperkt. Zo kwamen de Bachbloesems in beeld, waarmee hij ook het emotioneel-mentaal niveau beter kon bedienen. ‘Een hele mooie therapie, heel mild, maar toch heel krachtig als je haar goed inzet.’ Ook ging Koetje een opleiding natuurgeneeskunde doen, waarna hij in Rotterdam een praktijk begon. Vervolgens ontstond in de loop der jaren de behoefte om mensen met een verhaal ook rechtstreeks te kunnen ondersteunen. Aanvankelijk gebruikte Koetje imaginatietherapie, een psychologische interventie die werkt met innerlijke beelden. Dat mondde uit in een opleiding EMDR. Dit is een van de meest gebruikte interventies bij trauma, maar werkt ook voor andere verstorende gebeurtenissen. Koetje past nu een ‘fusie’ van imaginatietherapie en EMDR toe.

Schot hagel

Tinus Smits – een homeopathische arts die internationale bekendheid kreeg door zijn inspiring homeopathy en behandeling van het post-vaccinaal syndroom – leerde Koetje over de mogelijkheden van homeopathie. ‘De moeilijkheid is alleen om in deze tijd een goed middel te vinden’, aldus Koetje. Een homeopathisch middel heeft een geneesmiddelbeeld en als dat past op iemands klachten, dan helpt dat middel om te genezen. ‘Maar we zijn veelvuldig belast door allerlei factoren in voeding, straling en lucht.’ Smits vertelde Koetje bijvoorbeeld over zijn ervaringen in Nepal. Daar zijn ziektebeelden nog zuiver en werkt ieder middel zoals bedoeld. Homeopathische middelen hier zijn volgens Koetje echter een soort scherpschieten. ‘Raak je de roos, dan kun je wonderen verwachten.’ Effectiever in zijn beleving zijn celzouten, in lactose verdunde mineralen. Hiermee vuur je als het ware een schot hagel af waarmee het lichaam beter kan werken. Koetje gebruikt de zouten vaak samen met de Bachbloesems.

Magische klikjes

Naast de verhalen van zijn cliënten stelt Koetje zijn diagnose met behulp van iriscopie en elektro-acupunctuur. Met iriscopie bekijkt hij de erfelijke aanleg voor bepaalde aandoeningen. Blauwe ogen zijn globaal gezegd gevoeliger voor problemen met de weerstand en de lymfatische constitutie, en bruine ogen zijn gevoeliger als het om de spijsvertering gaat. Met elektro-acupunctuur meet Koetje vervolgens de huidweerstand en krijgt hij een indruk waar in het lichaam blokkades zitten. In de meeste gevallen kan Koetje door de manier waarop hij zijn kennis verweeft mensen iets meegeven wat werkt. ‘Het is altijd even zoeken waar je moet zijn.’ Zijn bedoeling is om de innerlijke levenskracht ruimte te geven om de balans te herstellen.

Het is altijd even zoeken waar je moet zijn

En zeker EMDR heeft in die zin in Koetjes ogen iets magisch. Hij werkt met klikjes. Emoties worden ter plekke verwerkt om plaats te maken voor emoties daaronder. ‘Zo wikkel je deze helemaal af tot de kern en dat is meestal een misvatting over jezelf, bijvoorbeeld “ik ben waardeloos”.’ Hoe EMDR, homeopathie, elektro-acupunctuur of een druppeltje van een aftreksel van een bloem precies werken, weet ook Koetje niet. ‘We hebben immers geen sluitende theorie over wat een mens precies is.’ Hij blijft zich dan ook verwonderen.

Pak hem

Koetjes clientèle is rijkgeschakeerd: van pasgeborenen tot mensen die dicht bij het einde zijn, uit binnen- en buitenland. Meer en meer ziet hij mensen die niet zozeer ziek zijn, maar gezond willen blijven. Ook vermoeidheid is een plaag van deze tijd. Veel mensen slapen slecht. Een nieuwe groep zijn mensen die lijden aan long covid. Zij hebben vooral vermoeidheidsklachten en longproblemen. Hij behandelt deze cliënten homeopathisch met een verdunde variant van het coronavirus. Bij zeven van de tien long covid-cliënten verminderen binnen een paar weken de klachten. ‘Dat is wel spectaculair’, vindt Koetje.

De eerste lichting covidpatiënten knapt het moeizaamst op. ‘En gek genoeg zijn die klachten gemakkelijker te behandelen dan klachten die blijven hangen na een vaccinatie.’ Hij vermoedt dat een restant vaccin in het lichaam blijft hangen waar het immuunsysteem steeds weer tegenaan loopt. Hij kan met zijn metingen behoorlijk goed inschatten of dat inderdaad zo is. Ook bij deze cliënten past hij een homeopathische verdunning toe, maar dan van het vaccin. ‘Dat is als het ware een aanduiding voor het immuunsysteem; hier moet je zijn, pak hem.’ Iedereen is welkom bij Koetje, maar iemand die onmiddellijk resultaten wil, vindt hij lastiger. ‘Ik volg meer wat zich spontaan aandient dan een strikt protocol.’ Hij geeft advies, maar dat werkt alleen als de cliënt bereid is om een innerlijke reis af te leggen.

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Gewoon een dagje ouder?

Uit nieuw onderzoek zou blijken dat statines geen spierpijn veroorzaken. Onderzoekers hebben namelijk vastgesteld dat oudere mensen last hebben van pijntjes. Er zijn meer dan genoeg onderzoeken die laten zien dat statinegebruikers veel pijn lijden ‘Het lijdt geen...

Uitgelezen; Leer je hond,kat of konijn kennen

De auteurs zijn beiden holistisch dierenarts en laten je in dit boek kennismaken met de Vijf Elementen, een duizenden jaren oude stroming binnen de Chinese geneeskunde. Het doel is om eigenaren van honden, katten en konijnen te leren begrijpen waarom een bepaald dier...

Lasertherapie voor een kerkuil

Proefondervindelijk bewijsIn een NRC-artikel begin dit jaar over lasertherapie en long covid trekken alle bevraagde medisch deskundigen de werking van lasertherapie in twijfel.1 Het succes zou te maken hebben met het placebo-effect van de behandeling. Maar wilde...

Een vertraagde schildklier

Steeds meer mensen hebben te maken met schildklierproblemen. Bij lichte afwijkingen worden deze niet altijd behandeld. Ralph Moorman pleit ervoor dat wel te doen. In dit artikel legt hij uit wat je zelf kunt bereiken met voedings- en leefstijlinterventie. Een huisarts...