30-07-2008

Hypotensie ofwel lage bloeddruk

 Ik heb al veel over hoge bloeddruk gelezen, maar vind niet veel over lage bloeddruk, waar mijn vriendin last van heeft. DOOR DIE LAGE BLOEDDRUK IS ZE ERG MOE EN VALT ZE SOMS FLAUW. WAT IS UW ADVIES?
– J.S. McMillan, Bristol

Hypotensie, ofwel lage bloeddruk, komt niet zo vaak voor als hoge bloeddruk (hypertensie); bovendien maken artsen zich er niet gauw zorgen over. Dat is waarschijnlijk de reden dat u er zo weinig over kunt vinden. Hypertensie komt zo vaak voor omdat hij wordt verergerd door een zittende levensstijl en door overgewicht. Daardoor is hoge bloeddruk een veel voorkomend verschijnsel in onze westerse wereld. Ook is de aandoening potentieel levensbedreigend, omdat hij een risicofactor is voor beroertes en hartziekten.
Lage bloeddruk daarentegen heeft geen negatieve effecten op de lange termijn en gaat zelfs samen met een langere levensverwachting. Geen wonder dus dat verzekeringsmaatschappijen dol zijn op mensen met een lage bloeddruk: die betalen hun premies langer door.
Maar hypotensie kan behoorlijk lastig zijn met als belangrijkste symptomen vermoeidheid, een flauw gevoel en perioden van hoofdpijn. Dit alles komt doordat de zuurstof door het hemoglobine in het bloed niet snel genoeg naar en van de organen wordt getransporteerd. Het enige gevaar is dat iemand met lage bloeddruk kan flauwvallen en zich daarbij kan bezeren.
Het flauwe en duizelige gevoel wordt vooral duidelijk wanneer iemand snel overeind komt, en dat kan iemand met lage bloeddruk dus beter niet doen. Het effect van lage bloeddruk wordt versterkt door een erg warm bad. Door de hitte gaat er minder bloed naar de organen en meer naar de periferie van het lichaam.
Volgens onze adviseur Harald Gaier is een oplossing organisch ijzer te nemen, zoals het ijzerdrankje Floradix. Dit heeft niet de gebruikelijke bijwerkingen van standaard ijzertabletten. Bij gebruik volgens de aanwijzingen op het etiket zal uw vriendin er genoeg ijzer door krijgen. Daardoor kan de nodige zuurstof efficiënter via het bloed naar de organen getransporteerd worden. Ook de hoofdpijnen moeten dan afnemen, omdat dat bekende gebons van het hoofd eenvoudig een teken van de hersenen is dat ze te weinig zuurstof krijgen.
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...

Over medicatie en suppletie

Bij hart- en vaatziekten is het essentieel dat de conditie van de bloedvaten optimaal wordt gehouden. Zowel regulier als complementair is het voorkomen van slagaderverkalking ofwel arteriosclerose belangrijk. Arteriosclerose is degeneratie van het weefsel van de...