30-07-2008

Hypotensie ofwel lage bloeddruk

 Ik heb al veel over hoge bloeddruk gelezen, maar vind niet veel over lage bloeddruk, waar mijn vriendin last van heeft. DOOR DIE LAGE BLOEDDRUK IS ZE ERG MOE EN VALT ZE SOMS FLAUW. WAT IS UW ADVIES?
– J.S. McMillan, Bristol

Hypotensie, ofwel lage bloeddruk, komt niet zo vaak voor als hoge bloeddruk (hypertensie); bovendien maken artsen zich er niet gauw zorgen over. Dat is waarschijnlijk de reden dat u er zo weinig over kunt vinden. Hypertensie komt zo vaak voor omdat hij wordt verergerd door een zittende levensstijl en door overgewicht. Daardoor is hoge bloeddruk een veel voorkomend verschijnsel in onze westerse wereld. Ook is de aandoening potentieel levensbedreigend, omdat hij een risicofactor is voor beroertes en hartziekten.
Lage bloeddruk daarentegen heeft geen negatieve effecten op de lange termijn en gaat zelfs samen met een langere levensverwachting. Geen wonder dus dat verzekeringsmaatschappijen dol zijn op mensen met een lage bloeddruk: die betalen hun premies langer door.
Maar hypotensie kan behoorlijk lastig zijn met als belangrijkste symptomen vermoeidheid, een flauw gevoel en perioden van hoofdpijn. Dit alles komt doordat de zuurstof door het hemoglobine in het bloed niet snel genoeg naar en van de organen wordt getransporteerd. Het enige gevaar is dat iemand met lage bloeddruk kan flauwvallen en zich daarbij kan bezeren.
Het flauwe en duizelige gevoel wordt vooral duidelijk wanneer iemand snel overeind komt, en dat kan iemand met lage bloeddruk dus beter niet doen. Het effect van lage bloeddruk wordt versterkt door een erg warm bad. Door de hitte gaat er minder bloed naar de organen en meer naar de periferie van het lichaam.
Volgens onze adviseur Harald Gaier is een oplossing organisch ijzer te nemen, zoals het ijzerdrankje Floradix. Dit heeft niet de gebruikelijke bijwerkingen van standaard ijzertabletten. Bij gebruik volgens de aanwijzingen op het etiket zal uw vriendin er genoeg ijzer door krijgen. Daardoor kan de nodige zuurstof efficiënter via het bloed naar de organen getransporteerd worden. Ook de hoofdpijnen moeten dan afnemen, omdat dat bekende gebons van het hoofd eenvoudig een teken van de hersenen is dat ze te weinig zuurstof krijgen.
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Uitgelezen; Wie ben ik als niemand kijkt

Liesbeth Woertman onderzoekt in dit boek het leven van vrouwen in vooral de derde levensfase (na de pensionering) en de laatste vierde levensfase (vanaf ongeveer 75 jaar). Wat betekent het voor hen om een ouder lichaam te hebben in een tijd van geseksualiseerde,...

Basisrecept voor elke dag

Heb jij dat ook aan het begin van een nieuw jaar? Ik sta altijd een beetje te trappelen van ongeduld. Wat zal het nieuwe jaar aan bijzondere ontmoetingen en ontwikkelingen met zich meebrengen? Voor wat voor uitdagingen komen we te staan? Hoe zullen de seizoenen...

Innerlijke reis; ik blijf me verwonderen

Een tante gaf Kor Koetje een boek uit de boedel van een boer, en dat bracht hem in zijn tienerjaren op het pad van de natuurgeneeskunde. Het was Homeopathie in de praktijk van dr. J. Voorhoeve uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Koetjes’ schoonzus was zijn eerste...

Boezemfibrileren vaak niet opgemerkt

Atriumfibrilleren, of boezemfibrilleren, is een veelvoorkomende volksziekte bij mensen op hogere leeftijd. Het wordt niet altijd opgemerkt door de arts of de patiënt. Boezemfibrilleren is goed behandelbaar, maar onbeschermd is er een sterk verhoogde kans op...