Hyperhersenen

Het gaat niet goed met de hersenen van onze kinderen. Op dit moment worden ongekend veel kinderen in de westerse wereld getroffen door epidemieën van aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) en autisme. Een aantal jaar geleden bleek uit Amerikaanse ramingen dat bij ruim een op de tien Amerikaanse kinderen – dat zijn er ongeveer zes miljoen – de diagnose ADHD was gesteld. Slechts twee jaar later waren daar twee miljoen kinderen bijgekomen, en die cijfers stijgen nog steeds. Hetzelfde geldt voor autisme. Dertig jaar geleden werd een op de tienduizend kinderen door autisme getroffen; vandaag de dag zijn dat er ongeveer een op de honderd.
De overheid en geneeskunde wijten de stijgende aantallen aan slechte genen, een betere diagnostiek en ongunstige omstandigheden rond de zwangerschap en geboorte. Maar John Gray, auteur van de internationale bestseller Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus, nam met die verklaringen geen genoegen.
Gray begon zich voor ADHD te interesseren toen hij de ziekte van Parkinson bleek te hebben en op zoek ging naar een oplossing. Terwijl hij een natuurlijke behandeling voor zijn parkinson onderging, ontdekte hij tot zijn verrassing dat de concentratieproblemen waar hij zijn hele leven mee had gekampt, ook verdwenen. Dit zorgde voor een aha-erlebnis: hij realiseerde zich dat ADHD en concentratieproblemen beide veroorzaakt worden doordat het dopaminesysteem in de hersenen op een laag pitje komt te staan. Dit is op zijn beurt een gevolg van de overprikkeling van de hersenen door onze hedendaagse wereld – of dat nou komt door de overvloed aan suiker in onze bewerkte voedingsmiddelen of de gewelddadige computerspelletjes die we spelen.
In Medisch Dossier vindt u deze keer een exclusief fragment uit Grays nieuwste boek Staying focused in a hyper world. Daarin onthult hij de vijftien belangrijkste ‘brainkillers’ die onze moderne leefstijl met zich meebrengt.
Veel ontstekingsprocessen in het lichaam hangen samen met bewerkte voedingsmiddelen – ook als die zogenaamd ‘mager’ zijn. Onlangs is de geneeskunde plotseling gaan inzien waar Medisch Dossier al jaren over schrijft, namelijk dat niet vet, maar suiker hart- en vaatziektes veroorzaakt. Lees het verhaal van onze redacteur Bryan Hubbard over de foute ideeën rondom vetten en hartaandoeningen, die meer dan dertig jaar lang de geneeskunde hebben beheerst.
Verder zetten we negen manieren voor u op een rij die u kunnen helpen uw kans op borstkanker te verkleinen. Dan hebben we nog een bijdrage van Harald Gaier, waarin hij u adviseert om voor natuurlijke remedies eens een blik te werpen in uw eigen keukenkastje. Ten slotte is ook onze vraag-en-antwoordrubriek deze maand van zijn hand. Daarin geeft Gaier een helder overzicht van de kwaaltjes die ons elke winter teisteren, en laat hij zien hoe u die op een eenvoudige manier te lijf kunt gaan.

Lynne McTaggart en Bryan Hubbard

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Lynne McTaggart

Voorwoord: De waarheid bestaat niet

Reflectie: Mediteren tegen Alzheimer

Voorwoord: Gekke vrouwen

Voorwoord: Het einde van allergieën

Op de Vloer

Behandelopties zonder medicatie Hyperactieve hond?

Boxer Tyson is geen puppy meer, maar hij is nog steeds hyperactief. Zijn baasjes denken dat hij ADHD heeft. De dierenarts wil daarom Prozac voorschrijven. Is dat nodig? Holistisch dierenarts Rohini Sathish geeft tips zonder medicatie. Hyperactiviteit is een extreem...

Je brein aan de pil

Van de recentste publicaties tot aan tijdloze klassiekers. Boeken zijn een waardevolle bron van inspiratie bij het maken van gezondheidskeuzen. Dit keer geven we aandacht aan Je brein aan de pil van Sarah Hill, hoogleraar en onderzoeker op het gebied van sociale...

Spierherstel

Voedingstabel eiwitten en calorieën In het artikel Spierherstel: het héle bewegen telt uit Medisch Dossier editie 2604 staat een verwijzing naar een overzichtelijke tabel over eiwitten en calorieën. Dit is die tabel. Dit overzicht geeft een indicatie van de...

Lynne McTaggart avatar

Over de auteur

What Doctor’s Don’t Tell You, het moederblad van Medisch Dossier is eind 1998 opgericht door Lynne McTaggart samen met haar man Bryan Hubbard. Daarnaast is McTaggart toonaangevend wetenschapsjournalist en auteur van meerdere succesvolle boeken. Ook is zij woordvoerder op het gebied van bewustzijn, kwantumfysica en geneeskunde.
Lees meer artikelen van Lynne McTaggart