28-04-2019

‘Hoe kan ik iemand anders helpen?’

Ah! Een ‘hoe-vraag’! Met hoe-vragen gebeurt er altijd iets magisch zodra u het woordje “hoe” uit de vraag weglaat. Namelijk: de vooronderstelling in de vraag komt aan het licht!

De hoe-vraag

In dit geval lijkt de onderliggende vooronderstelling te zijn dát u iemand anders kunt helpen, maar dat u alleen nog niet weet hoe. Wanneer we ‘hoe’ weglaten, krijgen we een heel andere vraag:
Kan ik iemand anders helpen?
We zouden de vraag nog iets universeler kunnen maken door onszelf niet af te vragen of ‘ik’ iemand anders kan helpen, maar of men dat überhaupt kan. Bestaat er zoiets als iemand anders dan zichzelf helpen?
Wat denkt u?
En is het u ook opgevallen dat ik hierboven de woorden ‘dan zichzelf’ in de vraag heb gesmokkeld? Want waar verwijst ‘anders’ naar? Wat verandert er aan de vraag als we dat woord weglaten: (hoe) kan ik iemand helpen? Zou je ook jezelf kunnen helpen?
Om een antwoord te kunnen zoeken op deze vragen, moeten we natuurlijk eerst een idee hebben van wat helpen eigenlijk is. Of misschien heeft u dat al? En kunt u dat idee bevragen door de vraag opnieuw te stellen, wat is helpen?
Ook vraag ik mij af: wanneer u iemand anders helpt, is de ander dan geholpen? En wat is dat dan?
Wat mij betreft luiden de vragen die als eerste beantwoord moet worden, voordat bovenstaande hoe-vraag kan worden gesteld:
Kan ik iemand anders helpen? En zo ja wat is dat dan, helpen?

 

Wanneer u ergens tegenaan loopt, is het verleidelijk om naar de wereld en de mensen om u heen te kijken voor een oplossing, een inzicht of een uitweg. Maar wat nou als u het omdraait?

Wat nou als u, wanneer u een vraag stelt, de vraag zélf gaat onderzoeken in plaats van op zoek te gaan naar een antwoord?
In deze column onderzoekt Margit Vegter iedere keer een vraag die veel mensen bezighoudt. Een pasklaar antwoord op deze vraag zult u hier niet vinden, maar juist meer vragen. Want een vraag is niet een opdracht tot het najagen van een antwoord. Een vraag is een uitnodiging om stil te staan, stil te staan bij de vraag.

Tip

Zit u met een vraag die u bezig houdt? Schrijf hem voor uzelf op en plak hem op uw koelkast, in uw agenda of draag hem met u mee in uw portemonnee. Leef met de vraag! Wie weet leeft u zo maar uw eigen antwoord in.

 

Margit Eelbren Vegter ontvangt in haar filosofische praktijk bezoekers die in gesprek gaan met zichzelf. Aan de hand van een kwestie die hen bezighoudt, onderzoeken ze hun eigen denken en oefenen ze een vragende denk- of zelfs levenshouding. Omdat ze meer willen dan alleen een oplossing voor het probleem of een antwoord op de vraag. Ze willen wijzer worden, over zichzelf en over het leven.
Margit is in 2015 afgestudeerd als basisarts en heeft na een periode van niet-weten besloten om de opleiding tot filosofisch practicus te volgen. Ze is nu gezel binnen het Gilde van Filosofisch Practici en houdt haar praktijk Bedrijf de Wijsheid in de stad Groningen. Ze hoopt dat haar column ‘De vraag bevragen’ lezers ertoe aanzet om hun eigen denken kritisch te onderzoeken en te bevragen.
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Gewoon een dagje ouder?

Uit nieuw onderzoek zou blijken dat statines geen spierpijn veroorzaken. Onderzoekers hebben namelijk vastgesteld dat oudere mensen last hebben van pijntjes. Er zijn meer dan genoeg onderzoeken die laten zien dat statinegebruikers veel pijn lijden ‘Het lijdt geen...

Uitgelezen; Leer je hond,kat of konijn kennen

De auteurs zijn beiden holistisch dierenarts en laten je in dit boek kennismaken met de Vijf Elementen, een duizenden jaren oude stroming binnen de Chinese geneeskunde. Het doel is om eigenaren van honden, katten en konijnen te leren begrijpen waarom een bepaald dier...

Lasertherapie voor een kerkuil

Proefondervindelijk bewijsIn een NRC-artikel begin dit jaar over lasertherapie en long covid trekken alle bevraagde medisch deskundigen de werking van lasertherapie in twijfel.1 Het succes zou te maken hebben met het placebo-effect van de behandeling. Maar wilde...

Een vertraagde schildklier

Steeds meer mensen hebben te maken met schildklierproblemen. Bij lichte afwijkingen worden deze niet altijd behandeld. Ralph Moorman pleit ervoor dat wel te doen. In dit artikel legt hij uit wat je zelf kunt bereiken met voedings- en leefstijlinterventie. Een huisarts...