Hielpijn is wél behandelbaar:

In mijn praktijk komen regelmatig mensen met pijn aan hun voet. Een veel voorkomende klacht die ik voorbij zie komen, is pijn aan de hiel. Mensen kunnen last hebben van verschillende vormen van hielpijn. Bijvoorbeeld van een plantaire zenuwbeknelling, ofwel irritatie van de peesplaat, of van het fat pad syndroom, ook wel vetkussentjesschade genoemd. Deze laatste vorm van hielpijn komt vaak voor bij mensen boven de 50 jaar.

 Voetpijn kan weer tot andere klachten leiden

 

Hoewel pathologisch verschillend, zijn beide een vorm van slijtage onder de voet en zijn de klachten vergelijkbaar; met name in de acute fase. De klachten kunnen maanden tot langer dan een jaar aanhouden voordat ze iets afnemen. Behandeling wordt nauwelijks aangeboden, met uitzondering van oefeningen, steunzolen of het advies er maar mee te leren leven.

Dat het ook anders kan, blijkt uit de ervaringen bij mij op de praktijk.

Onlangs meldde zich een spoorwegcontroleur van 61 jaar. Al een half jaar had hij veel hielpijn. Uit de röntgenfoto bleek duidelijk dat hij een doorntje onder zijn rechtervoet had zitten. De klachten waren geleidelijk ontstaan, maar bleven hardnekkig voortduren. Dit veranderde zijn looppatroon, wat op termijn weer tot andere problemen kan leiden. Ik ging over tot vier behandelingen met cupping, acupotomie en een behandeling van de verkrampte, verkorte kuitspieren met gewone acupunctuur. De hielpijn verdween en is niet meer teruggekomen. Hij kan weer pijnloos lopen.

Ook kwam een ouder echtpaar op de praktijk. Beiden boven de 80 jaar. Zij hadden duidelijk vetkussentjesschade. Al meer dan twee jaar hadden zij pijnklachten, waardoor zij steeds minder mobiel werden. Ook deze patiënten heb ik behandeld met een combinatie van acupotomie, gewone acupunctuur en cupping. Na twee behandelingen waren zij klachtenvrij.

De punten waarop de behandeling plaatsvindt, verschillen bij deze twee praktijkvoorbeelden. De benadering is grotendeels gelijk en richt zich op het wegnemen van de verkramping, het verminderen van de druk en het stimuleren van het weefsel. Met hielpijn hoef je meestal dus niet te leren leven.


Acupotomie

Acupotomie is een behandeling die voortkomt uit de acupunctuur. Ongeveer vijftig jaar geleden begon de ontwikkeling hiervan en daarom wordt ze als onderdeel van de ‘moderne’ acupunctuur gezien. De naalden zijn wat dikker en hebben een mini-snijvlak op de punt. Hiermee wordt verkleefd en verkrampt weefsel losgemaakt en de spanning in zacht weefsel geneutraliseerd. Dit versnelt en versterkt bovendien vaak het effect van de acupunctuurbehandeling. Deze werkwijze wordt vooral gebruikt bij pijn en chronische aandoeningen.


 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Wendy Lin

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Je knie heeft zorg nodig

Uitstralende lage Rugpijn

De prostaat heeft baat bij beweging

Buikpijn

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Anderhalf jaar geleden kwam een man in mijn praktijk. Hij was net gepensioneerd. Zijn hele leven was hij internationaal correspondent geweest, dus hij had veel tijd achter zijn toetsenbord doorgebracht. Tuinieren was de hobby waarin hij altijd zijn rust had gevonden....

Wendy Lin avatar

Over de auteur

Dokter Wendy Lin woont sinds 1990 in Nederland en heeft een praktijk in Den Haag. Zij is in China opgeleid tot arts-acupuncturist in zowel westerse geneeskunde als traditionele Chinese geneeskunde en rondde de studie geneeskunde nogmaals af in Nederland.
Lees meer artikelen van Wendy Lin