07-08-2018

Het HPV vaccin: van hype naar horror

Het publiek wordt misleid over het baarmoederhalskankervaccin, aldus Rob Verkerk

Het was geen makkelijke beslissing om mee te werken aan een documentaire over het onderzoek naar het controversiële HPV vaccin. Je bezighouden met vaccins wordt een beetje vergeleken met het accepteren van de gifbeker…

De gifbeker

Als je iets anders meldt dan dat het vaccin een uitkomst is bij het voorkomen van baarmoederhalskanker, genitale wratten en slokdarmkanker wordt je aangevallen en gebrandmerkt als ‘anti-prikker’ (zelfs als je altijd voor vrije keuze bent geweest). Erger nog: je zult merken dat je buitengesloten wordt op plaatsen waar je vroeger altijd welkom was. Maar ja, als je ziet wat er op het spel staat is de keuze eenvoudig.

Denk even aan de honderden, misschien wel duizenden meisjes die aan enorme bijwerkingen van het vaccin lijden. Zo ernstig dat het hun levensloop ingrijpend veranderde door hen van een academische loopbaan of een glanzende sportcarrière te beroven: ze zijn gekluisterd aan bed of rolstoel en opgezadeld met chronische pijn. Hun ouders dachten het juiste te doen voor hun dochters en voelen zich genegeerd door de medische wetenschap die weigert te accepteren dat het HPV-vaccin hiervoor verantwoordelijk kan zijn ondanks duidelijke gezondheidsverslechtering na opeenvolgende entingen.

Schokkende documentaire

Als je een optelsom maakt van de belangen die op het spel staan, de valse informatie waarmee het publiek gevoed wordt en de belediging en negering van de slachtoffers, dan is de keuze snel gemaakt. Na 18 maanden van noeste arbeid en een reis rond de wereld heeft mijn goede vriend en collega Tim Reihm, directeur marketing en communicatie bij de ‘Alliance for Natural Health USA’ een documentaire opgeleverd over het HPV vaccin met de titel Manufactured Crisis. Geïnspireerd door zijn eigen zoektocht naar antwoorden op vragen over veiligheid en effectiviteit van het HPV-vaccin voor zijn eigen dochters, werpt de film licht op zowel bekende als onbekende zaken rond deze prik. De documentaire bevat interviews met diverse gezinnen die zwaar getroffen zijn door de gevolgen van de enting.

Verwacht niet dat deze film in de bioscoop draait. Of je nou in de Verenigde Staten of in Europa woont, continenten waar vrijheid van meningsuiting als een groot goed gezien wordt, hier is sprake van zware censuur. Robert de Niro ervoer hetzelfde toen hij twee jaar geleden de film Vaxxed op de agenda van het Tribeca Film Festival wilde krijgen.

HPV-virus opgeruimd door eigen immuunsysteem

Wat is de belangrijkste boodschap van dit verhaal? Bovenaan de lijst staat de mate waarin het publiek misleid wordt. Gardasil wordt aangeprezen als veilig en effectief. Deze conclusie kan echter niet getrokken worden uit de geringe, beschikbare onderzoeksdata. Als je gaat graven in de beschikbare gegevens in de Verenigde Staten en Europa, is deze pas beschikbaar als je je beroept op de wet rond vrijheid van informatie. Je zult zien dat het HPV-vaccin de hoogste score van bijwerkingen heeft van alle ooit geïntroduceerde vaccins.

De realiteit is dat baarmoederhals-kanker een serieus probleem is in de ontwikkelingslanden omdat daar slechts op kleine schaal gecontroleerd wordt en er dus ook weinig vroege behandeling plaatsvindt. De meeste meisjes en vrouwen met een HPV-besmetting raken die binnen twee jaar kwijt door interventie van hun eigen immuunsysteem. En negen van de tien vrouwen die baarmoederhalskanker krijgen sterven daar niet aan, ervan uitgaande dat de ziekte in een vroeg stadium geconstateerd en behandeld wordt. Dankzij onderzoeken en vroege detectie, is het sterftecijfer met zo’n 70 procent gedaald sinds vroege tachtiger jaren. Het hoogste sterftecijfer in de Verenigde Staten wordt gevonden onder vrouwen van gevorderde leeftijd, in het bijzonder zwarte vrouwen ouder dan 85 jaar, waarvan het waarschijnlijk is dat ze geen vroege screening hebben gehad.1

Effectieve alternatieven

De conclusie moet zijn dat er effectieve alternatieven zijn voor vaccinatie, zoals het beperken van de besmettingspercentages onder volwassenen (beschermde seks en seksuele voorlichting) en het promoten van bevolkings-onderzoeken.

Bovendien zijn er grote stappen gezet in gerichte behandeling met behulp van laser en kooldioxide.

Overheden zouden zich moeten beijveren voor juiste informatie-voorziening, zodat degenen die worden opgeroepen voor de vaccinatie toegang hebben tot alle feiten over veiligheid, effectiviteit en alternatieven.

Jammer genoeg zijn we daar nog een heel eind vanaf, daarom deze film. Bekijk en deel hem alstublieft: youtu.be/o4Lh7i5HOQg.

Literatuur

Cancer, 2017; 123: 1044-50

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Gewoon een dagje ouder?

Uit nieuw onderzoek zou blijken dat statines geen spierpijn veroorzaken. Onderzoekers hebben namelijk vastgesteld dat oudere mensen last hebben van pijntjes. Er zijn meer dan genoeg onderzoeken die laten zien dat statinegebruikers veel pijn lijden ‘Het lijdt geen...

Uitgelezen; Leer je hond,kat of konijn kennen

De auteurs zijn beiden holistisch dierenarts en laten je in dit boek kennismaken met de Vijf Elementen, een duizenden jaren oude stroming binnen de Chinese geneeskunde. Het doel is om eigenaren van honden, katten en konijnen te leren begrijpen waarom een bepaald dier...

Lasertherapie voor een kerkuil

Proefondervindelijk bewijsIn een NRC-artikel begin dit jaar over lasertherapie en long covid trekken alle bevraagde medisch deskundigen de werking van lasertherapie in twijfel.1 Het succes zou te maken hebben met het placebo-effect van de behandeling. Maar wilde...

Een vertraagde schildklier

Steeds meer mensen hebben te maken met schildklierproblemen. Bij lichte afwijkingen worden deze niet altijd behandeld. Ralph Moorman pleit ervoor dat wel te doen. In dit artikel legt hij uit wat je zelf kunt bereiken met voedings- en leefstijlinterventie. Een huisarts...