Het gif je lijf uit met homeopathie

In Medisch Dossier stellen patiëntenverenigingen, behandelaars of opleiders zich voor en delen hun kennis met ons. In deze editie The International School for Human Chemistry and Homeopathic Detox Therapy van Ton Jansen, klassiek homeopaat te Den Hoorn (Z.-H.).

Maya deed een paar maanden geleden een oproep in Medisch Dossier (juli 2017). Na een tandartsbezoek, waarbij de tandarts het verdovingsmiddel Septanest heeft gebruikt, kreeg zij last van allerlei nare verschijnselen. Ze kreeg duizelingen, was chronisch vermoeid, had chronische diarree, wazig zicht, spierkrampen, slikproblemen en vorig jaar bovendien een tijdje hartritmestoornissen.

Daar kwam bij dat Maya met haar hyperthyreoïdie (een schildklieraandoening) het bewuste verdovingsmiddel eigenlijk helemaal niet had mogen krijgen. Deze informatie was in de bijsluiter te vinden.. Helaas hebben de tandarts en de geraadpleegde apotheker deze informatie niet serieus genomen, en moet Maya nu met de gevolgen leven van de toediening van een middel dat bij haar averechts werkte. Vandaar haar oproep, of iemand haar klachten herkende en hoe ze er vanaf kon komen.

Aan deze oproep heeft u massaal gehoor gegeven. We hebben alle berichten aan Maya doorgegeven en ze is nu onder behandeling van een acupuncturist en neemt verschillende supplementen. De klachten zijn nog niet verdwenen maar dankzij u heeft zij de keuze uit een scala aan therapieën en organisaties die haar kunnen bijstaan.

‘De klachten na lokale anesthesie zijn zeker herkenbaar,’ aldus Ton Jansen, klassiek homeopaat en oprichter en directeur van The International School for Human Chemistry and Homeopathic Detox Therapy. ‘Dagelijks komen er patiënten in mijn praktijk met verschijnselen die zijn veroorzaakt door gifstoffen en veelgebruikte geneesmiddelen. Een homeopathische behandeling kan patiënten in een situatie als deze vaak goed helpen, dat is een feit dat vandaag de dag extra benadrukt mag worden. Er gaan in Europa immers steeds meer stemmen op om homeopathie te verbieden. ‘Er is geen enkel bewijs dat homeopathische middelen werken “tegen welke bekende ziekte ook”, en dus mogen ze op geen enkele manier die indruk wekken,’ schrijft de koepel van de Europese wetenschapsacademies EASAC in een advies aan de Europese Commissie. Volgens de Vereniging Homeopathie is het advies van de wetenschapsraad eenzijdig en doet het geen recht aan de wetenschappelijke onderzoeken naar homeopathie die de goede werking van homeopathie bewezen achten en aan het feit dat miljoenen Nederlanders naar volle tevredenheid gebruikmaken van homeopathie. Een bezoek aan een alternatief genezer wordt volgens het CBS zelfs beter gewaardeerd dan een bezoek aan een regulier arts.

Homeopathische Detox Therapie

Homeopathische Detox Therapie (HDT) is een revolutionaire manier om gezondheidsproblemen aan te pakken. De therapie is gericht op het opheffen van blokkades. Hierdoor komt het herstelproces tot op celniveau op gang. Met homeopathische middelen, voedingssupplementen en een voedingsadvies worden in het lichaam opgeslagen stoffen die belastend zijn voor lijf en leden beter afgevoerd. Orgaanfuncties worden hersteld, zodat gezondheidsproblemen verminderen of uiteindelijk zelfs helemaal verdwijnen.

Vage klachten en symptomen van ernstige chronische ziekten zoals AD(H)D, epilepsie, astma, eczeem, PMS, depressie, migraine, fibromyalgie, autisme, Lyme, diabetes type I en II kunnen met HDT behandeld worden en sterk verbeteren. Ook acute en chronische gevolgen van vaccinaties zijn goed behandelbaar.

‘Tijdens een eerste consult maak ik altijd een tijdlijn,’ vertelt homeopaat Ton Jansen. ‘Van hoe verliep de zwangerschap van de moeder en hoe was de geboorte tot hoe het nu gaat.’ Al voor de geboorte komt een mens in aanraking met stoffen die schadelijk zijn voor het lichaam en dat proces gaat het hele leven door. Meestal kan het lichaam dit zelf oplossen, maar soms kan het lichaam deze stoffen niet meer zelf afvoeren. ‘Vaak zie je, zoals waarschijnlijk bij Maya het geval is, dat de verdovingsinjectie de zogenaamde druppel is die de emmer doet overlopen.’

‘Bij het behandelen van mijn patiënten kan ik zes tools inzetten (zie kader). Afhankelijk van de hulpvraag van de patiënt zet ik een of meerdere van deze middelen in.

Isopathie

HDT heeft als doel ons lichaam te ontgiften, balanceren en herstellen. Bij de juiste toepassing is de behandeling extreem zacht en biedt deze een snel en blijvend herstel. ‘Bij een Septanest-vergiftiging zou ik naast een zogenaamd constitutiemiddel (een middel dat op het persoonlijke levensverhaal wordt voorgeschreven) ook een balancerende kuur voorschrijven,’ zegt Jansen. ‘Septanest bevat articaïne (hydrochloride) en epinefrine (als hydrochloride). We verwijderen deze schadelijke stoffen uit het lichaam, met dezelfde stoffen, verwerkt in een homeopathisch middel.

Homeopathie is gebaseerd op het similia-principe Dat komt van similia similibus curentur ofwel: men geneze het gelijkende door het gelijkende. Ook binnen de reguliere geneeskunde wordt het similia-principe toegepast: de zogenaamde paradoxale reacties op geneesmiddelen en het reboundeffect. Een voorbeeld hiervan is de werking van methylfenidaat, een middel dat bij de meeste mensen onrust opwekt, maar bij mensen met ADHD juist rustgevend werkt. Ook in het dagelijks leven kennen we voorbeelden van het similia-principe: koffie maakt je voor korte tijd energiek en helder, maar na verloop van tijd wordt je juist slaperiger en is er een nieuwe koffiepauze nodig. Vanuit een homeopathische benadering kan dan bij mensen met inslaapproblemen het middel Coffea worden voorgeschreven. Een ander voorbeeld is het snijden van een ui. Vaak krijgt men dan brandende en tranende ogen. Bij een allergie waarbij brandende en tranende ogen opspelen, kan de ui (Allium cepa) juist weer de oplossing zijn. De methode gaat dan uit van het zelfherstellende vermogen van het lichaam.

In het geval van Septanest wordt niet een vergelijkbaar middel gebruikt als datgene wat de klachten veroorzaakt, maar juist een een dosis van hetzelfde middel, ook wel potentie genoemd, maar dan sterk verdund. Dit heet isopathie. Iso betekent ‘hetzelfde’ in tegenstelling tot homeo dat ‘het gelijkende’ betekent.

Homeopathische potenties

Potenties worden volgens een speciaal trapsgewijs verdunningsproces met behulp van een potentiërende kracht (schudden of wrijven) bereid. De Franse onderzoekers Boiron en Cier hebben in 1977 baanbrekend onderzoek hiernaar verricht. Proefdieren werden subacuut geïntoxeerd met arsenicum. Subacuut houdt in dat de stof, die bij een éénmalig contact geen schade veroorzaakt, gedurende enkele uren of enkele dagen wordt toegediend. Vervolgens gingen de onderzoekers na in hoeverre de arsenicum uit het lichaam verdween. Dit heet ook wel spontane eliminatie. Toen er geen spontane eliminatie meer plaatsvond, dienden de onderzoekers de potenties van dezelfde stof toe om de ontgifting (een meetbare vermindering van symptomen of een versnelde eliminatie van de giftige stof) opnieuw te stimuleren. Het onderzoek laat duidelijk zien dat bij het toedienen van oplopende potenties (sterktes) ratten arsenicum bleven uitscheiden.

Het lichaam ondersteunen

Een goede ondersteuning met orthomoleculaire supplementen vermindert de ernst van de ontgiftingsreacties die de patiënt tijdens de behandeling kan ervaren. Daarom is het essentieel om het lichaam de juiste suppletie te bieden bij dit proces. De meest gangbare supplementen zijn zink, calcium, magnesium en vitamine C (ook de in vet oplosbare vorm, ascorbyl palmitaat). Uiteraard is dit aangevuld met advies over dieet, beweging en rust in de vorm van meditatie of yoga en andere leefstijladviezen.

De zes tools van homeopaat Ton Jansen

Homeopathisch voorschrift op de totaliteit. Dit betekent dat alle symptomen die iemand op een bepaald moment vertoont, optreden door een basisverstoring. Die verstoring is de ziekte waaraan diegene lijdt. In de praktijk is dit echter niet altijd zo duidelijk, omdat we symptomen van verschillende verstoringen met hun eigen onderliggende oorzaak door elkaar kunnen aantreffen.

Isopathisch oplopende potenties van de toxinen. Bereidingen gekozen op grond van de oorzaak van de klachten. Hierbij wordt niet zoals bij de homeopathie een vergelijkbaar middel, maar een iso-middel (hetzelfde) gebruikt.

Miasmatische behandeling. De overerfde energetische blauwdrukken vanuit het voorgeslacht van de patiënt, oftewel de erfelijke belasting.
Balansmaatregelen. Homeopathische middelen kunnen het lichaam weer in balans brengen en kunnen het natuurlijk zelfgenezend vermogen (de weerstand), stimuleren wat leidt naar herstel. Er wordt gebruikgemaakt van twee groepen homeopathische middelen. Dat zijn middelen die bepaalde orgaansystemen ondersteunen bijvoorbeeld chelidonium voor ondersteuning van de lever, plus lichaamseigen substanties zoals het hormoon progesteron om de hormoonbalans te ondersteunen.

Voedingssupplementen. Dit zijn producten die dienen als aanvulling op de dagelijkse voeding. Ze bevatten vitamines, mineralen of bioactieve stoffen.

Dieet en levensstijl. Niet alleen voeding heeft een groot effect op onze gezondheid, onze gemoedstoestand draagt ook voor een groot deel bij aan onze geestelijke gesteldheid. Veel mensen kunnen baat hebben bij stress verlagende activiteiten zoals meditatie en yoga.

Moderne ziekten

Niet alleen lokale verdovingen kunnen, zoals Maya heeft ervaren, vervelende bijwerkingen geven. Ook andere veelgebruikte geneesmiddelen kunnen ‘moderne ziekten’ veroorzaken. Ton Jansen komt in zijn praktijk vaak bijwerkingen tegen van de de volgende medicijnen:
Corticosteroïden (o.a. Prednison). Patiënten herstellen nooit meer echt en zijn altijd vermoeid omdat de bijnieren te veel zijn beschadigd door de medicatie.1 Het hele immuunsysteem werkt niet meer goed en naast vermoeidheid krijgt men ook vaak last van ontstekingen.2

Omeprazol. Dit medicijn zorgt ervoor dat de maag minder zuur aanmaakt, maar het heeft als bijwerking dat de lever ontstoken kan raken3 en bij langdurig gebruik kan het middel zelfs dementie veroorzaken.4 Bij bijvoorbeeld een middenrifbreuk (de afsluiting tussen de slokdarm en de maag werkt dan niet goed meer) wordt vaak onnodig omeprazol voorgeschreven. Een osteopaat, chiropractor of manueel therapeut kan de klachten vaak ook goed verhelpen. Homeopathisch behandelen kan natuurlijk ook.

Statines. Cholesterolverlagers kunnen veel klachten van het bewegingsapparaat veroorzaken. ‘Ik zie fitte mensen die na een paar maanden gebruik al last krijgen van botten en spieren. Niemand denkt dan aan statines,’ zegt Ton Jansen. Cholesterol hebben we ook heel hard nodig, het is de brandstof voor ons energiesysteem, voornamelijk voor het hart en de hersenen, zeker als we ouder worden. Een te hoog cholesterol kan veroorzaakt worden door een teveel aan koolhydraten en tekort aan goede vetten in het dieet. Het aanpassen van het dieet werkt vaak ook al om het cholesterol beter te reguleren.

NSAID’s (o.a. Ibrufen, Naproxen, Dyclofenac). Niet-steroïde anti-inflammatoire pijnstillers kunnen maagklachten,5 artritis, fibromyalgie en reuma veroorzaken. Het trieste is dat NSAID’s daar ook juist voor worden voorgeschreven. Volgens Jansen helpt meer water drinken vaak beter bij maag- of hoofdpijn; dat heeft in ieder geval minder bijwerkingen.

Amalgaamvullingen. Ouderwetse amalgaamvullingen kunnen problemen geven in de lever, maar ook in het zenuwstelsel en de nieren. 6
Methylfenidaat (o.a. Ritalin en Concerta). Deze medicijnen geven een verandering in de receptoren in de hersenen, het maakt dat we anders reageren. Zo kunnen er angststoornissen, verwarring en tics ontstaan, mede doordat we signalen anders ontvangen. 7

Chemokuren. Chemo is zeer giftig en beschadigt de gezonde cellen. Als bestraling goed uitgevoerd wordt en tijdens en er homeopathische begeleiding op volgt, kan de belasting door de bestraling soms beter verdragen worden.8

Benzodiazepines (slaap- en kalmeringsmiddelen): Oorspronkelijk dacht men dat benzodiazepines veilig waren en dat er weinig nadelen aan kleefden. Sinds de jaren ’80 is daar verandering in gekomen. Toen werd bekend dat benzodiazepines verslavend zijn en dat ze wel degelijk bijwerkingen hebben. Ze veroorzaken onder andere narcolepsie, een slaapwaakstoornis. Uiteindelijk raken mensen er veel van hun spierspanning (tonus) door kwijt.9

1. Rev Prat. 1990 Feb 21;40(6):544-8
2. http://www.apotheek.nl/medicijnen/omeprazol#belangrijk-om-te-weten-over-omeprazol
3. Eur Arch Psychiatry Clin Neurosci. 2015 Aug;265(5):419-28. doi: 10.1007/s00406-014-0554-0. Epub 2014 Oct 24
4. http://www.apotheek.nl/medicijnen/ibuprofen#wat-zijn-mogelijke-bijwerkingen
5. J Occup Med Toxicol. 2011 Jan 13;6(1):2. doi: 10.1186/1745-6673-6-2
6. http://www.apotheek.nl/medicijnen/methylfenidaat#belangrijk-om-te-weten-over-methylfenidaat.
7. J Stem Cells. 2013;8(2):115-29. doi: jsc.2014.8.2.115
8. http://www.apotheek.nl/medicijnen/diazepam#wat-zijn-mogelijke-bijwerkingen

Ton Jansen is klassiek homeopaat en heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van moderne ziekten, vaak veroorzaakt door de vervuiling van het milieu en het veelvuldig gebruik van medicatie. Hij is de grondlegger van Human Chemistry, waar Homeopathic Detox Therapy (HDT) een onderdeel van is. Hij is auteur van het Boek Fighting fire with fire en directeur van de International School for Human Chemistry and HDT en het Centrum voor Homeopathie in Den Hoorn.

Meer informatie
Bosscher stichting www.bosscherstichting.org
Homeopathic Detox Therapy www.humanchemistry.eu

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Luister naar je gevoel maar bepaal zelf je handelen

De positieve effecten van voetreflextherapie

Gordelroos en netelroos; een natuurlijke blik

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

De borsten

Spierherstel het hele bewegen telt

Bij botbreuken ligt de focus vaak op herstel van het gewricht, zonder aandacht voor spierkrachtverlies. Maar als je noodgedwongen niet kunt bewegen, neemt de spiermassa razendsnel af. Gevolg: onnodig lang revalideren. Daar weet fervent hardloper Heidy van Beurden...

Vroeg kinderlijk trauma

Jaarlijks zijn 118.000 kinderen tot 18 jaar slachtoffer van vroegkinderlijk trauma. Het werkelijke aantal ligt veel en veel hoger. Veel gevallen blijven ongezien, onopgemerkt en onbehandeld. Met alle negatieve effecten van dien. Vooral trauma dat in de eerste zeven...

Uitgelezen: De helende kracht van de adem

Mijn boek De helende kracht van de adem biedt een grote verscheidenheid aan eenvoudige, directe en diepgaande oefeningen met de adem (Sanskriet: prana, Tibetaans: lung). Deze oefeningen kunnen het welzijn van lichaam, energie en geest op verschillende niveaus...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier