Herstel van het lichaam na een kankerbehandeling

Traditionele Chinese geneeskunde kan helpen bij een verwoest immuunsysteem na chemotherapie en bestraling. Een verslag van Cate Montana.

Chinese kruiden-geneeskunde bestaat al eeuwenlang. De eerste vermeldingen van het gebruik van planten om helende elixers te maken, worden toegeschreven aan keizer Shen Nung, die rond 3494 voor Christus honderden planten en kruiden op zichzelf testte om uit te vinden wat hun helende eigenschappen waren.

Sindsdien hebben honderden effectieve formules met verschillende combinaties van kruiden, bloemen, zaden, onkruid, wortels en schimmels hun weg gevonden naar het gestandaardiseerde geneesmiddelenhandboek van de traditionele Chinese geneeskunde (TCG). Enkele van de meest gebruikte basisformules zijn al meer dan 2000 jaar in gebruik.

Chinese kruiden hielpen de tumorgroei onder controle te houden en tumormarkers te verlagen, terwijl het aantal bijwerkingen van de behandeling afnam

In tegenstelling tot de westerse kruidengeneeskunde, waarin men vaak een ​​enkel plantaardig middel gebruikt om een ​​enkel symptoom te behandelen, zoals het gebruik van kattenklauw voor artritis of gemberwortel voor maagklachten, worden Chinese kruiden meestal in combinaties gebruikt. De recepturen zijn ook niet alleen gericht op de westerse geneeskundige benadering, namelijk het verlichten van symptomen. De behandelingen zijn in plaats daarvan gericht op het herstel van de algehele energetische balans van een lichaamssysteem – bijvoorbeeld het endocriene systeem of het stofwisselingssysteem – door de inzet van een bijpassende reeks energetische eigenschappen van de gecombineerde planten, die het herstel van de harmonie en het evenwicht van dat lichaamssysteem helpen bevorderen.

‘De Chinese kruidengeneeskunde bestaat eigenlijk uit drie fasen’, zegt TCG-arts Darin Bunch uit Santa Barbara, Californië. ‘De eerste stap is symptomatische zorg. Daarna komt corrigerende zorg en dan profylactische zorg. Het Chinese geneeskundige systeem is erg soepel. Het beweegt met de symptomen van mensen mee, bijna alsof het met hen danst, en heeft constant dit synergetisch versterkende effect. Het is heel zachtaardig, maar heeft in al zijn zachtheid toch krachtige effecten.”

Toen Lalla Brutoco in januari 2022 de praktijk van Bunch binnenkwam, was ze extreem verzwakt door operaties, bestraling en chemotherapie, na een succesvolle behandeling voor melanoom en borstkanker. Ze leed aan acute vermoeidheid en ernstige spijsverteringsstoornissen en sliep niet goed. Bunch zette haar op drie kruidenformules: CA Support, Cordyceps 3 en GI Tonic. ‘Ik vroeg haar een paar dagen later: “Hoe lang duurde het voordat je enig effect voelde?” en ze zei: “Bijna onmiddellijk”.’ Letterlijk de volgende dag had ze al krachtig gereageerd op de formules. Haar energie, haar spijsvertering en haar vermoeidheid verbeterden allemaal.”

‘Het zou met veel mensen niet zo goed gaan als ze tijdens de behandeling geen complementaire of alternatieve geneeswijzen of integratieve therapieën hadden gebruikt’, zegt hij. ‘Het gebruik van Chinese kruiden tijdens de behandeling en daarna maakte zoveel verschil. Soms ging het bij kankerpatiënten in stadium 4 alleen om het verlengen van de levensduur en een goede kwaliteit van leven. Maar het hielp altijd tegen misselijkheid en braken en de door chemotherapie veroorzaakte perifere neuropathie. En hun bloedbeeld verbeterde.’

Kankerstudies tonen aan dat TCG-behandeling (meestal bestaand uit een combinatie van kruidenformules en acupunctuur) een positief effect heeft op DNA-methylatie (een biochemisch lichaamsproces waarbij DNA-moleculen worden aangepast om een ​​goede genexpressie te verzekeren) en de modificatie van histonen (structurele eiwitten in DNA). Kanker heeft een negatieve invloed op zowel DNA-methylatie als histonen.

Het is ook gebleken dat TCG-therapie kankerstamcellen uitschakelt en de micro-omgeving van de tumor reguleert.1 Het is bewezen dat het de positieve effecten van chemotherapie, radiotherapie en immunotherapie versterkt, terwijl het zorgt voor vermindering van de systeembrede schade die dergelijke therapieën kunnen veroorzaken, waardoor de algehele levenskwaliteit verbetert.2

Van sommige Chinese kruiden is bekend dat ze zich effectief richten op het immuunsysteem.3 Tijdens de Covid-19-epidemie in Wuhan, China, was de doeltreffendheid van een TCG-behandeling met kruiden die gericht zijn op herstel van de balans van het immuunsysteem, waarmee ze indirect de virale infectie bestrijden, meer dan 90 procent.4

Het opbouwen van het immuun-systeem en het herstellen van de algemene gezondheid na chemo, bestraling en operaties is een kwestie van aandacht besteden aan tal van tekorten in het lichaam

Chinese kruidenformules kunnen het toxische effect van chemotherapie verminderen en de overlevingskansen verlengen bij patiënten met gevorderde longkanker.5 Complementair gebruik van Chinese kruidenformules verbeterde ook de overlevingskans van patiënten met alvleesklierkanker.6 En uit een onderzoek in China bleek dat Chinese kruiden hielp de tumorgroei onder controle te houden en tumormarkers te verlagen, terwijl het aantal bijwerkingen van de behandeling afnam.7

Bunch vindt Lalla’s reactie op de behandeling erg bemoedigend. ‘Momenteel zitten we echt in het prille begin’, zegt hij. ‘Daarvoor heb ik drie tot zes maanden een constante behandeling nodig, en dan zouden we een pauze kunnen nemen als ze dat wil, of doorgaan en op koers blijven. Het hangt allemaal af van hoe ze zich voelt. Elk individu is anders. Maar omdat ze het zo goed doet, denk ik toch te kunnen zeggen dat ze na een jaar alleen nog terug hoeft te komen voor een optimale afstelling.’

De vreemde diagnostische wereld van Chinese kruiden

Voordat TCG-arts een kruidenformule kan aanbevelen, wordt een patiënt eerst gedetailleerd ondervraagd over symptomen, emoties en andere relevante aspecten van het leven. De volgende stap is het controleren van de polsslag van de patiënt. In tegenstelling tot de westerse geneeskunde die slechts één polsslag kent, die de hartslag aangeeft, herkent TCG 29 verschillende polsslagen die kunnen worden ‘gelezen’ door met de vingertoppen druk uit te oefenen op de huid, waar de slagaders in de pols lopen.

Het analyseren van de verschillende polsslagen geeft inzicht in de huidige toestand van het lichaam. De polsslagen worden bijvoorbeeld beschreven als een gladde pols, een stugge pols, een verstrooide pols, of als zwevend, schommelend, draderig, onregelmatig, zwak, vol en zelfs drassig.

Dan volgt een onderzoek van de tong, die sterke aanwijzingen geeft over de vele relaties tussen energiekanalen en verschillende organen in het lichaam en die ook een weerspiegeling is van de mate van harmonie of stress in een patiënt.

Een groot deel van wat er in een diagnostisch consult wordt beoordeeld, gaat om de balans of het gebrek aan balans tussen tegengestelde functies of principes in het lichaam. In TCG worden er acht belangrijke werkingsprincipes beoordeeld, in vier paren verdeeld. Het overkoepelende paar energetische tegenstellingen dat alle andere principes beïnvloedt, is yin/yang. De andere gepaarde principes die yin en yang beïnvloeden zijn: extern/intern, warmte/koude en tekort/overschot.

Het yin, of vrouwelijke, aspect komt naar voren als innerlijk, gerelateerd aan aandoeningen die de organen, beenmerg, qi (energie, ook wel gespeld als chi) en bloed aantasten. Yin manifesteert zich ook als tekorten in de afweermechanismen van het lichaam en als kou (een tekort aan yang/warmte).

Het yang, mannelijke aspect komt naar voren als uiterlijk, gerelateerd aan de huid en het vlees, de energiebanen die meridianen worden genoemd en het haar. Yang heeft betrekking op overschotten die de afweermechanismen van het lichaam verzwakken en overtollige warmte (een yin/koude-tekort).

‘Bij het lichamelijke onderzoek gaat veel van wat we beoordelen om tegenstellingen, zoals warm of koud, nat of droog, en sterk of zwak, en de tong en pols geven ons informatie die ons helpt bij die bepalingen’, zegt Chinese kruidkundige Cathy McNease.

‘Een van de dingen waar we naar kijken, is wat er te veel is en wat te weinig. Misschien heeft de patiënt niet veel energie. Ze kunnen bleek zijn, of hun tong kan erg bleek zijn. Ze kunnen een tekort aan bloed hebben of een tekort aan yin of yang. Als ze een tekort aan yin hebben, hebben ze het waarschijnlijk ‘s nachts heet, of als ze een tekort aan yang hebben, hebben ze het waarschijnlijk de hele tijd koud. Beide tekorten worden verzacht door verschillende voedingsmiddelen en kruiden die het tekort aanvullen.’

Er kan ook een teveel van iets zijn. Als er stagnatie is in qi (energie) en bloed, betekent dit dat er een ophoping of overmaat is en dat de dingen niet bewegen. Dit kan op veel dingen wijzen, om te beginnen op een slechte algemene bloedcirculatie. Of je krijgt ernstige hoofdpijn of menstruatiekrampen, omdat de energie en het bloed in die gebieden geblokkeerd zijn.

Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat er een overschot van vocht in het lichaam is. Een teveel aan vocht, bekendstaand als damp (het tegenovergestelde is droogte), kan symptomen veroorzaken zoals gezwollen handen, voeten en enkels, extra vocht in de longen, een loopneus of zelfs lipomen (vetbulten).

Als er te veel vocht is, verandert het in wat de Chinese geneeskunde slijm noemt. ‘Zodra vocht slijm wordt, kan het echt problematisch worden’, zegt McNease.
‘Slijm werkt belemmerend. Het draagt ​​bij aan kanker en aan veel obstructieve bloedaandoeningen zoals beroerte en longembolie. Het kan zelfs bijdragen aan psychische aandoeningen.”

Het is niet verrassend dat het opbouwen van het immuunsysteem en het herstellen van de algemene gezondheid na chemo, bestraling en chirurgie een kwestie is van het aanpakken van tal van tekorten in het lichaam, waarvoor kruidenformules zoals CA Support en Cordyceps 3 (zie kader) zijn ontworpen.

 

Kruidenformules om het immuunsysteem weer op te bouwen na behandelingen tegen kanker

Bij Chinese kruideningrediënten wordt eerst de Chinese naam vermeld, dan het gebruikte plantendeel en vervolgens het Latijnse geslacht: herba = de bovenste plantendelen; rhizoma = wortelstok; radix = wortel; caulis = schors; sperma = zaad; fructus = vrucht.

CA Support

CA Support is speciaal ontworpen voor kankerpatiënten die extreme zwakte en tekorten ervaren tijdens en na operaties, chemotherapie en bestralingen. Soms wordt het voorgeschreven als de patiënt te zwak is om een ​​allopathische behandeling te ondergaan. Het wordt ook ingezet voor terminaal zieke patiënten in late stadia om pijn te bestrijden.

Van CA Support wordt aangenomen dat het de aanmaak van witte bloedcellen verhoogt om het immuunsysteem te stimuleren. Het verhoogt ook de productie van rode bloedcellen en remt tumorgroei en uitzaaiingen.

‘Dit middel pakt de situatie aan waarin alles tekortschiet – qi, bloed, yin en yang’, zegt deskundige Chinese kruidenleer Cathy McNease. ‘Het middel is ook in staat om een eventueel teveel aan resterende gifstoffen van de kanker zelf of van de kankerbehandeling op te ruimen. Misschien zijn er bijvoorbeeld giftige stoffen door bestraling achtergebleven. Misschien blijft er algemene toxiciteit in de vorm van warmte of slijm over, als stagnatie in het bloed. Dit is bedoeld om dat aan te pakken.’

Ingrediënten:

Bai Hua She Cao (Herba Hedyotis) gebruikt voor slangenbeten en om kanker te remmen

Bai Zhu (Rhizoma Atractylodis Macrocephalae) diureticum, verlicht maagaandoeningen en bevordert de spijsvertering

Ban Zhi Lian (Herba Scutellariae Barbatae) een lid van de muntfamilie, verwijdert hitte en verwijdert toxiciteit

Chong Lou (Rhizoma Paridis) kankerremmend en bloedstollend effect, verwijdert warmte en gifstoffen via de levermeridiaan

Dong Chong Xia Cao (Cordyceps) een schimmel, lost slijm op en tonificeert (stimuleert) nier-yang

E Zhu (Rhizoma Curcumae) bitter, warm, werkt op de meridianen van de lever en de milt, brengt bloed en qi in beweging

Fu Ling (Poria) een paddenstoel, ‘het onsterfelijkheidsmedicijn’, versterkt de lever en de nieren, verdrijft vermoeidheid

Huang Jing (Rhizoma Polygonati) zoet, enigszins koud, komt binnen via longen, maag en hartmeridianen, voedt yin en verdrijft warmte

Huang Qi (Radix Astragali) zoet, warm, komt binnen via de long- en miltmeridianen, brengt qi in evenwicht, verdrijft gifstoffen, voedt het bloed

Ji Xue Teng (Caulis Spatholobi) voedt bloed en qi

Xi Yang Shen (Radix Panacis Quinquefolii) droge wortel, zoet, ietwat bitter, koel, verdrijft warmte, vult qi aan en voedt yin

Yi Ren (Sperma Coicis) enigszins koud, komt binnen via milt, maag en longmeridianen, stimuleert milt

Dosering: Neem driemaal daags drie tot vier capsules in met warm water, op een lege maag.*

Cordyceps 3

Cordyceps is een schimmel die leeft op specifieke rupsen in het hooggebergte van China. Er wordt aangenomen dat het heel diep in de nieren doordringt en yin en yang tonificeert. In de Chinese geneeskunde hebben de nieren de controle over de botten, dus het stimuleert de aanmaak van bloedcellen.

‘Cordyceps 3 versterkt de natuurlijke afweer van het lichaam en ondersteunt het immuunsysteem’, zegt TCG-arts dr. Darin Bunch. ‘Een van de bedoelingen van deze formule is om eventuele toxiciteit van de kankerbehandeling op te ruimen. Het wordt ook gebruikt om warmte te verdrijven, een yang-overschot.’

Specifiek om het aangetaste immuunsysteem te ondersteunen, pakt Cordyceps 3 nieraandoeningen aan en stofwisselingsstoornissen zoals vermoeidheid. Het verwijdert overtollige lipiden in het bloed en verlaagt de bloedsuikerspiegel. Het verlicht seksuele en vruchtbaarheidsproblemen, evenals luchtwegaandoeningen, en het lost ook
slijm op.

Ingrediënten:

Dong Chong Xia Cao (Cordyceps) lost slijm op en versterkt nier-yang

Huang Qi (Radix Astragali) zoet, warm, komt binnen via de long- en miltmeridianen, brengt qi in evenwicht, verdrijft gifstoffen, voedt het bloed

Ren Shen (Radix et Rhizoma Ginseng) Oosterse ginseng versterkt de immuunfunctie, verbetert de darmflora, verlaagt de bloedglucose en bloedlipiden en verbetert de bloedvattonus

Dosering: Neem driemaal daags drie tot vier capsules op een lege maag, met warm water.*

Naast Cordyceps 3 raadt McNease aan om zo vaak mogelijk bepaalde paddenstoelen te eten. ‘Twee die heel gemakkelijk te verwerken zijn in soepen en roerbakgerechten zijn maitake en shiitake-paddenstoelen. Ze smaken allebei lekker. Als je ze niet dagelijks eet, neem ze dan in ieder geval meerdere keren per week.”

Gi Tonic

Gi Tonic is ontworpen voor langdurig gebruik; het tonificeert (stimuleert) milt-qi, vermindert overtollige damp, verdrijft vocht en stagnatie, stopt diarree, bevordert de spijsvertering en vermindert tekort aan milt-qi.

‘Het is van vitaal belang dat we na kankerbehandelingen het spijsverteringsstelsel versterken vanwege de verbondenheid van het immuunsysteem en het spijsverteringsstelsel’, zegt McNease. ‘Hoe eerder we het spijsverteringsstelsel op gang krijgen, hoe beter het is voor het grote geheel.’

Ingrediënten:

Bai Zhu (Rhizoma Atractylodis Macrocephalae) diureticum, verlicht maagproblemen en bevordert de spijsvertering

Bian Dou (Semen Lablab Album) witte hyacintboon, zoet, enigszins warm, verdrijft vocht, stimuleert milt, komt binnen via maag en miltmeridianen

Fu Ling (Poria) een paddenstoel, ‘het onsterfelijkheidsmedicijn’, versterkt de lever en de nieren, verdrijft vermoeidheid

Gan Cao (Radix et Rhizoma Glycyrrhizae) Chinees zoethout, verwijdert warmte, vult qi aan, verwijdert gifstoffen, helpt bij de milt- en maagfunctie, verdrijft slijm, stopt pijn

Jie Geng (Radix Platycodonis) wortel van het ballonklokje, bitter, scherp, komt binnen via longmeridiaan, verdrijft slijm

Lian Zi (Sperma Nelumbinis) lotuszaad, zoet, samentrekkend, komt binnen via milt-, nier- en hartmeridianen, versterkt milt en nieren, voedt het hart, heeft kalmerend effect

Ren Shen (Radix et Rhizoma Ginseng) Oosterse ginseng versterkt de immuunfunctie, verbetert de darmflora, verlaagt de bloedglucose en bloedlipiden, verbetert de vaattonus

Sha Ren (Fructus Amomi) gemberfamilie, scherp, warm, komt binnen via milt-, maag- en niermeridianen, beweegt qi, verdrijft vocht, verdrijft qi-stagnatie van milt en maag

Shan Yao (Rhizoma Dioscoreae) zoet, vermindert ontstekingen, verdrijft overtollige warmte, komt binnen via milt-, long- en niermeridianen, versterkt qi, milt, longen en nieren, voedt yin

Yi Ren (Sperma Coicis) enigszins koud, komt binnen via milt, maag en longmeridianen, stimuleert milt

Zhi Huang Qi (Radix Astragali Praeparata) stimuleert het immuunsysteem, verdrijft vocht, bevordert weefselherstel in de darmen, antioxidant

Dosering voor volwassenen: Neem driemaal daags twee tot vier capsules op een lege maag, een uur voor of twee uur na de maaltijd, met een glas warm water voor de beste werking.*

*De in dit artikel genoemde middelen zijn niet in Nederland verkrijgbaar. U kunt ze eventueel bestellen via internationale webshops. In Nederland zijn echter ook goed opgeleide TCM-behandelaars, geregistreerd bij erkende beroepsverenigingen, die u kunnen helpen.

 

Kruidenbooster

Lalla Brutoco uit Santa Barbara, Californië, is nooit echt gezond geweest. Het grootste deel van haar leven heeft ze te maken gehad met schimmel- en virale problemen, darmproblemen en Candida. Ze is ook positief getest op het Epstein-Barr-virus.

Als gevolg van haar chronische problemen heeft ze een groot deel van haar leven besteed aan het onderzoeken en gebruikmaken van verschillende alternatieve behandelingen. Ze had een paar korte ervaringen met acupunctuur, maar geen kennis van of ervaring met Chinese kruiden.

Toen, vier jaar geleden, werd bij haar een kwaadaardig melanoom vastgesteld. Een jaar later onthulde een PET-scan kanker in haar linkerborst. Haar diagnose bleek HER2- en ER-positief te zijn, wat duidt op een agressievere vorm van borstkanker. HER2 is een eiwit dat ervoor zorgt dat borstkankercellen snel groeien. Borstkanker met oestrogeenreceptoren wordt ER-positief genoemd.

‘Ik ben wel geopereerd, ’ zegt ze, ‘Maar ik wilde geen chemo of bestraling, dus probeerde ik alternatieve behandelingen te volgen. Maar zes maanden nadat ik geopereerd was, kwam de kanker terug, wat me behoorlijk verontrustte. Dus op dat moment moest ik een conventionele behandeling overwegen.’

Ze onderging een borstamputatie en begon in oktober 2020 met bestraling en chemotherapie. Met deze westerse behandelingen ging ze door tot juli 2021. De laatste drie testuitslagen tonen aan dat haar systeem sindsdien volledig vrij is van circulerende tumorcellen.

Ik heb meer energie dan ik ooit heb gehad. Het geeft me hoop dat ik deze remissie kan volhouden

‘Het was verschrikkelijk’, zegt ze. ‘Ik weet niet wat erger was, de chemo, de operatie of de bestraling. Mijn grootste zorg was natuurlijk: hebben ze alles weggehaald? Komt
het terug?’

Nu, negen maanden na de conventionele therapie, is haar andere grootste zorg het verbeteren van haar algemene gezondheid en het herstellen van haar verwoeste immuunsysteem. ‘Mijn aantal witte bloedcellen was altijd al laag, zelfs al vóór de kanker.

Ik bleef de artsen maar vragen: “Hoe geef ik mijn immuunsysteem nu een boost?” Geen enkele conventionele arts had een oplossing voor mij.’

Gelukkig stelde een vriend die ook kanker heeft overleefd voor om Chinese geneeskunde te proberen. Ze vond haar weg naar Dr. Darin Bunch die haar, naast acupunctuurbehandelingen, drie verschillende Chinese kruidenformules van Evergreen Herbs gaf: CA Support, GI Support en Cordyceps 3.

‘Bij wat ik leerde over Chinese kruiden gingen alle belletjes rinkelen’, zegt ze. ‘Dit was een aanpak die zou kunnen werken om kanker te voorkomen en mijn immuunsysteem te versterken en er kon gewerkt worden aan de onderliggende virale problemen die ik altijd heb gehad.”

Op dit moment, na slechts drie weken inname van de kruiden en acupunctuurbehandelingen, zegt ze een ‘enorme verbetering’ te voelen van haar vermoeidheidsklachten.

‘Het grootste deel van mijn leven heb ik me uitgeput en futloos gevoeld’, zegt ze. ‘Nu heb ik meer energie dan ooit. Ik heb minder last van darmproblemen en ik slaap een stuk beter. Je zou ook kunnen zeggen dat ik meer zelfvertrouwen heb. Ik heb het gevoel dat ik een versteviging heb opgebouwd – dat ik iets doe om mezelf te beschermen en te ondersteunen. Het geeft me hoop dat ik deze remissie kan volhouden. Dat mijn immuunsysteem een ​​oppepper krijgt en dat ik niet opnieuw vatbaar word voor het ontstaan van kankercellen.’

Vol enthousiasme meldde ze dat haar meest recente bloedtest sinds het starten met de kruiden een toename laat zien van lymfocyten – cellen van het immuunsysteem, waaronder NK-cellen (natural-killer-cellen), T-cellen en B-cellen.

‘Het is heel bemoedigend’, zegt ze. ‘Ik zou willen dat iemand me had verteld over Chinese kruiden tijdens mijn kankerbehandelingen. Dat zou een enorm verschil hebben gemaakt,’ zegt ze, ‘maar ik ben wel blij dat ik het uiteindelijk ben gaan proberen.’

 

Gebruik van Chinese kruiden tijdens kankerbe-handelingen

Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van traditionele Chinese kruidenformules de effectiviteit van zowel chemotherapie als bestraling kan verbeteren, terwijl de ernstige bijwerkingen van misselijkheid, braken, huiduitslag, perifere neuropathie en extreme vermoeidheid als gevolg van uitputting van het immuunsysteem worden verminderd.

Studies tonen ook aan dat Chinese kruiden zowel kankerbevorderende als tumoronderdrukkende genen kunnen reguleren. Ook kunnen ze helpen om de micro-omgeving van de tumor in evenwicht te brengen en kankerstamcellen te verwijderen.1

‘Er zijn een paar plekken, voorafgaand aan de opruimfase, waar kruiden fenomenaal kunnen werken’, zegt Chinese kruidkundige Cathy McNease uit Ojai, Californië. ‘Ik zou willen dat oncologen zich hiervoor een beetje zouden openstellen, omdat we zoveel goeds kunnen doen, vooral wanneer patiënten klachten ondervinden van de westerse behandeling. Maar als de oncoloog zich niet op zijn gemak voelt met kruiden, kan acupunctuur helpen om de misselijkheid na chemokuren te verminderen.’

Volgens McNease zijn Chinese kruiden vooral tijdens borstkankerbehandelingen belangrijk.

‘Borstkankerpatiënten volgen vaak een schema van drie weken met chemotherapie’, zegt ze. ‘De eerste week dat ze de chemo krijgen, nemen ze waarschijnlijk geen kruiden – misschien een klein beetje gemberthee om de maag te kalmeren. Maar daarna, in de tweede en de derde week, net voordat ze weer een behandeling krijgen, dat is het moment waarop ze wat van die opbouwende kruiden kunnen gebruiken, om te proberen de aanmaak van witte en rode bloedcellen en het beenmerg te stimuleren.

Als het aantal bloedcellen namelijk te laag is – met name het aantal witte bloedcellen – wanneer ze komen opdagen voor een chemobehandeling, dan zijn ze misschien niet in staat om de behandeling te ondergaan. En het is erg belangrijk om op schema te blijven, vooral als het een agressieve kanker is waarmee ze te maken hebben. Kruiden kunnen zo behulpzaam zijn bij het opbouwen van het bloed tussen die behandelingen door.’

Dr. Darin Bunch is het daarmee eens. ‘Ik heb keer op keer gezien dat er een veel beter resultaat behaald wordt met TCG bij een oncologische behandeling. Patiënten doorstaan de behandeling beter omdat ze zich gewoon beter voelen. En dat is een resultaat om blij van te worden.’

Bron
1 Cancer Med, 2019; 8(5): 1958–75

Bronnen
1 Cancer Med, 2019; 8(5): 1958–75
2 Am J Chin Med, 2020; 48(7): 1577–92
3 Nat Chem Biol, 2012; 8(3): 311–7
4 Phytomedicine, 2021; 80: 153337
5 PLoS One, 2013; 8(2): e57604
6 Integr Cancer Ther, 2018; 17(2): 411–22
7 Chin J Integr Med, 2021; 27(7): 502–8

 

 

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Cate Montana

kleine wonderen met Enzymtherapie

Acupunctuur bij gezichtsveroudering

Je lymfestelsel overvol

Anders omgaan met een beroerte

Schud het van je af!

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Cate Montana avatar

Over de auteur

Cate Montana is een auteur die bekend staat om haar werk op het gebied van psychologie, spiritualiteit en zelfhulp. Ze heeft een achtergrond in de journalistiek, wat haar een scherpe analytische blik geeft op de onderwerpen die ze behandelt. Montana's werk richt zich vaak op het verkennen van het menselijk bewustzijn, de aard van de werkelijkheid en hoe deze concepten van invloed zijn op persoonlijke groei en ontwikkeling.
Lees meer artikelen van Cate Montana