Heimelijke aambeien

De heer W.G. is kok, 28 jaar oud en liefhebber van ingemaakte pepers. Hij kwam bij mij op het spreekuur omdat hij zo nu en dan een zeurende pijn in de onderrug en coccyx (staartbeen) had. De pijn was drie jaar geleden begonnen en leek van binnen uit zijn onderrug te komen. Bij zijn beschrijving zei hij: ‘Het voelt alsof ik letterlijk op de pijn zit. Het lijkt erger te worden als ik opsta nadat ik een tijdje gezeten heb.’ Ook gaf hij aan dat op de wc zitten tijdelijk verlichting gaf, en dat het voordeel daarvan was dat hij nu veel las.
Mijn eerste inval was dat het een geval van coccydynie betrof (pijn aan het staartbeen), een veelvoorkomend symptoom in de osteopathie. Maar bij het lichamelijk onderzoek bleek meneer W.G. geen afwijkingen te vertonen in zijn sacrococcygeale gewricht (waar het bekken en het staartbeen verbonden zijn). In plaats daarvan trof ik twee behoorlijk grote aambeien met stolsels tussen de anus en het rectum, die gevoelig waren bij aanraking. Ik herinnerde me een onderzoek waarbij bleek dat je van lezen op de wc aambeien kunt krijgen1. Onderzoekers aan het John Radcliffe Hospital in Oxford hadden de gewoonten van honderd mensen met aambeien vergeleken met die van honderd mensen zonder. Ze ontdekten dat van de eerste groep een veel hoger percentage de gewoonte had om op de wc te lezen. Uiteraard is niet het lezen op zichzelf slecht, maar er ontstaat overbodig veel druk op de anus wanneer iemand langer blijft zitten, zo concludeerden de onderzoekers. Lees uw Medisch Dossier dus niet op het toilet.
Spataderen en aambeien worden gezien als vormen van chronische vaatinsufficiëntie. Maar uit onderzoek blijkt dat aambeien niet alleen een kwestie zijn van stuwing in de vaten, maar dat er ook verbindingen zijn met de arteriën.
Ik schreef de kok een zeer betrouwbare zalf voor dat speciaal voor dit doel door een homeopathische farmaceut wordt gemaakt. In het geval van de heer W.G. moest het zowel intern (via een flexibele tuit) als extern worden aangebracht. Het middel bevat Paeonia officinalis 1DH 12 g; Sedum acre 1DH 0,56 g; Ratanhia 1DH 0,56 g; Aesculus hippocastanum 1DH 0,56 g; en vaseline q.s.p. 100 g. Het kan ook in de vorm van een zetpil worden gemaakt. Ook vroeg ik meneer W.G. of hij geen pepers meer wilde eten, omdat ik van mening was dat zijn klachten daardoor verergerden. Voedingsmiddelen waarvoor iemand gevoelig is, zijn vaak een belangrijke factor bij het ontstaan van aambeien. Tegelijkertijd gaf ik hem een kuur van drie soorten flavonoïden, waarvan al zeer lang bekend is dat ze een goede behandeling vormen voor aambeien, net als voor spataderen en maagzweren. Het zijn de flavonoïden rutine2, hesperidine3, en de anthocyanosiden, waarvan bosbessen een rijke bron vormen4. Op eigen initiatief ging meneer W.G. dagelijks warme zitbaden nemen.
Na tien dagen waren zijn aambeien deels geslonken en was de pijn in zijn onderrug tot zijn grote blijdschap compleet verdwenen.
Harald Gaier
Harald Gaier is geregistreerd natuurgeneeskundige, osteopaat, homeopaat en kruidengeneeskundige bij The Health Equation, 11 Harley Street, London W1G 9PF; tel +44 20 7612 9800.

 

1Lancet, 1989; i: 54
2Am J Ophthalmol, 1948; 31: 671-678
3Del State Med J, 1959; jan 19-22
4Minerva Med, 1977; 68: 3565-3581

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Genezen met je handen

Vijf vragen over Craniosacraal therapie

Natuurlijke middelen voor obstipatie

Geen stress: ga breien, vissen of bloggen

De X-factor voor een lang leven

Een rood lampje: Bram Bakker

Mijn vriend Eric Elbers werkt aan de opvolger van het legendarische boek Het lichaam liegt nooit van haptonoom Ted Troost. Hij vertelt vaak smakelijk over de geschiedenis van dit ondergewaardeerde vak. De grondlegger heette Frans Veldman (1921-2010). Hij was ook de...

Behandelopties zonder medicatie Hyperactieve hond?

Boxer Tyson is geen puppy meer, maar hij is nog steeds hyperactief. Zijn baasjes denken dat hij ADHD heeft. De dierenarts wil daarom Prozac voorschrijven. Is dat nodig? Holistisch dierenarts Rohini Sathish geeft tips zonder medicatie. Hyperactiviteit is een extreem...

Je brein aan de pil

Van de recentste publicaties tot aan tijdloze klassiekers. Boeken zijn een waardevolle bron van inspiratie bij het maken van gezondheidskeuzen. Dit keer geven we aandacht aan Je brein aan de pil van Sarah Hill, hoogleraar en onderzoeker op het gebied van sociale...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier