Health Corner – September 2021. Autisme

In deze editie van Health Corner zijn we op zoek gegaan naar podcasts die aansluiten bij de reportage over autisme. We kwamen informatieve, maar ook mooie, ontroerende en vrolijke verhalen tegen.

Aut of the Podcast

Thijs Fleer (27) gebruikte het maken van podcasts om zijn autisme te verkennen en te accepteren. Hij maakt de podcasts samen met gedragswetenschapper Odette Hageman die zijn ervaringen ondersteunt met theorie. Zijn eerste doel, het accepteren van zijn diagnose, is inmiddels gelukt. ‘Maar als ik iemand met deze podcasts kan helpen, is dat super. Soms krijg ik hele positieve reacties van luisteraars. Daar doe ik het voor!’, aldus Thijs. Elke eerste donderdag van de maand staat er een nieuwe aflevering online.

Te beluisteren via: de podcast-apps

Wat je nog niet wist over …

Wat je nog niet wist over … is een podcast van Leef, een Belgisch tijdschrift over gezondheid dat wordt uitgegeven door ziekteverzekeraar CM. Billy, de 18-jarige zoon van Ann Ceurvels, kreeg toen hij zes jaar was de diagnose autismespectrumstoornis. In deze aflevering praat Ann openhartig over wat het betekent om moeder en mantelzorger te zijn van een zoon met autismespectrumstoornis.

Te beluisteren via: de podcast-apps

Meer kansen

AutismeTV is een online TV-zender met webinars, reportages en colleges over autisme. Het doel van de zender is om ervaringen te delen van mensen met autisme, ouders, professionals en wetenschappers. Hiermee willen de makers bijdragen aan beter begrip, vergroting van zelfredzaamheid en meer kansen voor mensen met autisme. AutismeTV is onderdeel van de Nederlandse Vereniging van Autisme (NVA)

Te bekijken via: YouTubekanaal AutismeTV

We moeten het beeld over autisme bijstellen

Onbehaarde apen is de wekelijkse wetenschapspodcast van NRC. In de 142e aflevering onderzoekt Gemma Venhuizen samen met gedragswetenschapper Ellen de Bruin en medisch redacteur Niki Korteweg het autistische brein. Uit wetenschappelijk onderzoekt blijkt dat het stereotype beeld van mensen met autisme veel te beperkt is. Maar wat is autisme dan wel?
Te beluisteren via: de podcast-apps

Vet gezellig

Alwin Ritstier (31) is een filmmaker uit Rotterdam. Door middel van documentaires, video’s en vlogs vraagt hij aandacht voor maatschappelijke thema’s. Via zijn Flash-Player kanaal Vet Gezellig krijg je een kijkje in zijn leven. In Mijn vriendin heeft AUTISME laat Alwin zien hoe het is om een relatie te hebben met een vrouw met ASS.

Ook spreekt hij met een psycholoog en autismecoach die vertelt waarom veel vrouwen eerst een verkeerde diagnose krijgen zoals angststoornis, depressie, ADD
of persoonlijkheidsstoornis.
Te bekijken via: YouTube

Studio Breinwijzer

Breinwijzer wil het publiek in duidelijke en begrijpelijke taal over hersenziekten en hersenwetenschappen informeren, onder meer met een podcast over neurodiversiteit en de wondere wendingen van onze hersenen. In deze aflevering wordt gezocht naar de voordelen van iemand met autismespectrumstoornis, maar ook moeilijkheden met sociale interacties, stress en vermoeidheid worden besproken.

Te beluisteren via: de podcast-apps

1800 seconds on autism

‘Een fascinerende talkshow vol ongeduld, vrije associatie en een
vleugje baldadigheid’, aldus De Trouw. 1800 seconds on autism is een grappige en verhelderende podcast over anders denken, met autistische gastheren Robyn Steward, Jamie Knight en gasten. De Engelstalige podcast verschijnt ongeveer eens per maand, als de presentatoren, zoals zij zeggen, de energie kunnen vinden.

Te beluisteren via: de podcast-apps

Autisme is een talent

Vader, Berthold Gunster en zoon, Jan Gunster gaan in gesprek met Ronald van Vliet. Ronald is sinds 2009 impactondernemer. Hij constateerde dat meer dan de helft van de volwassenen met autisme, geen betaalde baan heeft. En van de mensen mét een baan geeft slechts 28 procent aan dat de baan echt bij hen past. Ronald vond dat een gemiste kans en hij besloot daar wat aan te doen met zijn onderneming Talent Twist. Zijn motto: autisme is een talent.

Te beluisteren via: de podcast-apps

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Luister naar je gevoel maar bepaal zelf je handelen

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Mijn kind heeft eczeem wat nu?

De hart-hoofd connectie

Voeding als medicijn

Een rood lampje: Bram Bakker

Mijn vriend Eric Elbers werkt aan de opvolger van het legendarische boek Het lichaam liegt nooit van haptonoom Ted Troost. Hij vertelt vaak smakelijk over de geschiedenis van dit ondergewaardeerde vak. De grondlegger heette Frans Veldman (1921-2010). Hij was ook de...

Behandelopties zonder medicatie Hyperactieve hond?

Boxer Tyson is geen puppy meer, maar hij is nog steeds hyperactief. Zijn baasjes denken dat hij ADHD heeft. De dierenarts wil daarom Prozac voorschrijven. Is dat nodig? Holistisch dierenarts Rohini Sathish geeft tips zonder medicatie. Hyperactiviteit is een extreem...

Je brein aan de pil

Van de recentste publicaties tot aan tijdloze klassiekers. Boeken zijn een waardevolle bron van inspiratie bij het maken van gezondheidskeuzen. Dit keer geven we aandacht aan Je brein aan de pil van Sarah Hill, hoogleraar en onderzoeker op het gebied van sociale...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier