23-11-2021

Health Corner – December 2021. Corona

De online tv-kanalen, podcasts en nieuwskanalen groeien als paddenstoelen uit de grond nu steeds meer mensen de behoefte voelen om een eigen geluid te laten horen, anders dan via de mainstream media vaak mogelijk is.

De discussies rondom corona hebben veel daarmee te maken. Verschillende geluiden, uiteenlopende bewijsvoering, soms haaks op elkaar staand, maken de behoefte aan brede en meer diepgaande informatie groot.
We hebben in willekeurige volgorde enkele kanalen voor je op een rij gezet die je andere informatie aanreiken dan wanneer de tv aanzet of krant openslaat. Soms zijn de thema’s duidelijk coronagerelateerd en soms wat meer algemeen maatschappelijk.

Ongecensureerd

Tegenwind.TV is een initiatief van journalisten Jakobien Huisman, Alain Grootaers en regisseur Mark Sanders. Zes gerenommeerde en gerespecteerde wetenschappers – drs. Sam Brokken, prof dr. Mattias Desmet, Theo Schetters, Maurice de Hond, Paul De Hert en Lieven Annemans – spreken zich in de in Andalucia geproduceerde documentairereeks Tegenwind ongecensureerd uit over de coronacrisis, de maatregelen, het beleid, de vaccins, privacy en de toekomst van onze samenleving.

Te bekijken via: tegenwind.tv

Collectieve denkkracht

Blckbx.tv is opgericht door producent Flavio Pasquino. De missie van dit platform is om met kritische en integere videocontent een bewustere samenleving te stimuleren, waarin respect, democratie, persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting gewaarborgd blijven. De makers willen ook ideeën en oplossingen vanuit de collectieve denkkracht aanreiken en evenals Tegenwind.TV
zonder censuur.

Te bekijken via: blckbx.tv

Burgerjournalistiek

Café Weltschmerz gebruikt burgerjournalistiek als middel voor innovatieve verandering. Centrale thema’s zijn onder meer democratie, politiek, economie, financieel, onderwijs, klimaat, zorg, arbeid en wet- en regelgeving. De interviewers zoeken samen met deskundigen oplossingsgericht en met een blik op de toekomst naar knelpunten binnen het systeem.

Te bekijken via: cafeweltschmerz.nl

Ongeruste artsen

De website van Medisch Ethisch Contact is een initiatief van enkele artsen, Maarten Vasbinder (huisarts), Jan Bonte (neuroloog) en Els van Veen (huisarts). Zij werden begin 2020 ongerust, toen de beroepsgroep nauwelijks kritisch bleek te zijn over de coronamaatregelen. Zij pleiten voor naleving van de artseneed of -belofte en willen graag zorg bieden aan iedereen, zonder aanzien des persoons.

Meer informatie: medischethischcontact.nl

Naar een nieuwe wereld

De Nieuwe Wereld is een online-platform dat is opgericht door journalist Paul van Liempt, filosoof en universitair hoofddocent Ad Verbrugge en David van Overbeek. De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met de VU, Centrum Ethos en Filosofische School Nederland. De makers brengen mensen uit verschillende disciplines en maatschappelijke gebieden bij elkaar om na te denken over de grote veranderingen van deze tijd.

Te bekijken via: denieuwewereld.tv

Risicogestuurd beleid

Stichting Artsen Collectief, een onafhankelijke, non-profitorganisatie van artsen en medisch professionals, stelt dat gezondheid meer is dan het bestrijden en voorkomen van virusinfecties. Het collectief pleit voor een risicogestuurd beleid waarin maatregelen tegen corona tot zo min mogelijk nevenschade leiden en waarin (keuze)vrijheid en zelfbeschikkingsrecht voorop staan

Meer informatie: artsencollectief.nl

Juiste zelfzorg

OERsterk heeft zich tot doel gesteld dat in 2022 één miljoen mensen in Nederland door middel van de juiste zelfzorg een beter leven hebben. Initiatiefnemer drs. Richard de Leth interviewt wekelijks een gast om samen het gezondheidsvirus te verspreiden. De podcasts van OERsterk zijn genomineerd voor een Dutch Podcast Award 2021 in de categorie Lifestyle & Maatschappij.

Link: oersterk.nu/podcasts

 

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Uitgelezen; Wie ben ik als niemand kijkt

Liesbeth Woertman onderzoekt in dit boek het leven van vrouwen in vooral de derde levensfase (na de pensionering) en de laatste vierde levensfase (vanaf ongeveer 75 jaar). Wat betekent het voor hen om een ouder lichaam te hebben in een tijd van geseksualiseerde,...

Basisrecept voor elke dag

Heb jij dat ook aan het begin van een nieuw jaar? Ik sta altijd een beetje te trappelen van ongeduld. Wat zal het nieuwe jaar aan bijzondere ontmoetingen en ontwikkelingen met zich meebrengen? Voor wat voor uitdagingen komen we te staan? Hoe zullen de seizoenen...

Innerlijke reis; ik blijf me verwonderen

Een tante gaf Kor Koetje een boek uit de boedel van een boer, en dat bracht hem in zijn tienerjaren op het pad van de natuurgeneeskunde. Het was Homeopathie in de praktijk van dr. J. Voorhoeve uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Koetjes’ schoonzus was zijn eerste...

Boezemfibrileren vaak niet opgemerkt

Atriumfibrilleren, of boezemfibrilleren, is een veelvoorkomende volksziekte bij mensen op hogere leeftijd. Het wordt niet altijd opgemerkt door de arts of de patiënt. Boezemfibrilleren is goed behandelbaar, maar onbeschermd is er een sterk verhoogde kans op...