Grote haarballen

Deze eenvoudige tips en natuurlijke middelen kunnen helpen om haarballen bij katten tegen te gaan, zegt holistisch dierenarts Rohini Sathish.

Q Mijn 11 jaar oude Noorse boskat, Rudy, blijft maar haarballen uitbraken. Mijn dierenarts noemde een aantal producten op basis van petroleum en een duur commercieel dieet om dit te bestrijden, maar ik zou liever natuurlijke middelen gebruiken als dat kan. Wat kunt u mij adviseren?

L.W., via email

A Rudy’s probleem komt veel voor bij katten, in het bijzonder bij langharige rassen zoals Ragdolls, Maine Coons, Noorse boskatten, Perzische en Schotse vouwoorkatten. Aangezien katten een groot deel van hun tijd besteden aan het zich schoonlikken, slikken ze veel losse haren uit hun vacht in. De haren hebben de neiging om aan elkaar te klitten en omdat ze niet verteerbaar zijn, vormen ze haarballen. De technische term hiervoor is trichobezoar.

De haren worden deels afgevoerd via de ontlasting, maar er blijven altijd haren in de maag achter, en het haar dat daar langere tijd blijft vormt een dikke prop. Meestal braken de katten de haarballen uit, maar soms kunnen deze harde ballen de maag irriteren en in de darm terechtkomen, waar ze verstoppingen kunnen veroorzaken.

Katten met vlooien of andere haarproblemen hebben de neiging om zich meer schoon te likken, en daarom kan iedere aandoening die ertoe leidt dat een kat zich vaker wast de vorming van haarballen bevorderen.

Het frequent uitbraken van haarballen, zich overmatig schoonlikken, haren in de ontlasting, een plotseling verlies van eetlust, een ongemakkelijke houding, kokhalzen en vergeefs braken zijn tekenen die wijzen op een haarbalprobleem.

Als uw kat nauwelijks meer eet, een opgezwollen buik heeft en niet kan poepen, is het belangrijk om ermee naar een dierenarts te gaan. Die kan de buik palperen om te controleren op blokkades. Soms kan een echo of röntgenfoto nodig zijn om een verstopping door andere vreemde voorwerpen uit te sluiten.

Behandelen van haarballen

Er zijn een aantal petroleum-jelly en op minerale olie gebaseerde behandelingen voor haarballen op de markt om katten te helpen met het afvoeren van de haarballen, zoals Katalax of Laxapast. Deze pasta’s zijn zo gemaakt dat ze het spijsverteringskanaal smeren om de afvoer van de haarballen en de ontlasting te vergemakkelijken. Sommige hebben ook een mild laxerend effect.

Commerciëel kant-en-klaar dieetvoer tegen haarballen bij katten is ook verkrijgbaar. Deze voeding bevat doorgaans veel vezels om de haarballen door het spijsverteringskanaal te laten gaan. Maar als u de voorkeur geeft aan natuurlijke middelen zijn er verschillende opties.

Regelmatige verzorging

De beste manier om haarballen te bestrijden, is voorkomen dat ze zich vormen. De eenvoudigste manier om dit te doen, is het regelmatig borstelen van de vacht van uw kat, waardoor hij of zij minder haren inslikt.

Het zich schoonlikken maakt deel uit van het normale gedragsrepertoire van een kat. Katten hebben een raspachtige tong met een aantal kleine weerhaken die allemaal in dezelfde richting wijzen, en als de kat zich wast zorgen de weerhaakjes ervoor dat dode haren loslaten. Door uw kat regelmatig te borstelen bootst u dat effect na en vermindert u de hoeveelheid dode en losse haren. Bovendien is het een goed moment om een band met uw kat op te bouwen.

Er zijn talloze borstels, kammen, handschoenen en ‘FURminators’ verkrijgbaar, die helpen om de hoeveelheid haren die uw kat inslikt te verminderen. FURminators zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar voor grote en kleine, en voor lang- en kortharige katten en zouden het haarverlies tot 90 procent verminderen.

Voeding

Als u liever niet voor dure dieetvoeding kiest, kunt u de volgende dingen aan de dagelijkse voeding van Rudy toevoegen.

Vezelrijk voedsel. Goede bronnen van vezels, die het vermogen hebben om haren af te voeren door ze makkelijker door de darm te laten passeren, zijn:

Haverzemelen en sperziebonen

Aanbevolen hoeveelheid: voeg een paar keer per week een kleine hoeveelheid toe aan het dagelijks eten van uw kat.

Pompoen uit blik

Aanbevolen hoeveelheid: ½ tot 1 theelepel om de andere dag in een maaltijd

Psyllium en lijnzaad (dit zijn ook prima laxeermiddelen)

Aanbevolen hoeveelheid: 2 tot 3 keer week ¼ theelepel door het voer doen

 

Sardineolie. Doe wat sardineolie door Rudy’s voer, en geef het hem direct in de mond. Zie ook het recept hiernaast, voor eenvoudige viskoekjes speciaal voor katten, dat u met sardineolie kunt maken.

Gras. Rudy gras laten eten is een eenvoudige manier om van de haarballen af te komen. Katten eten van nature gras, wat hen helpt de haarballen uit te braken als dat nodig is. Als u geen tuin hebt, kunt u kattengras kopen dat u binnen in een pot zet op een plaats waar Rudy makkelijk bij kan komen.

Zelfgemaakte laxeermiddelen. Meng rauwe havermout, honing en olijfolie tot een pasta als eenvoudige haarbalremedie.

Aanbevolen hoeveelheid: geef 1 tot 2 eetlepels bij wijze van traktatie als u braakballen ziet. Dit kunt u ook 2 tot 3 keer per week geven als uw kat vatbaar is voor haarballen.

Homeopathie

Francis Hunter beveelt in zijn boek Everyday Homeopathy for Animals de volgende homeopathische middelen aan:

Nux vomica 6c

Aanbevolen hoeveelheid: 3 tot 4 keer per dag gedurende 1 of 2 dagen tot de klachten verdwenen zijn. Als er sprake is van overmatig verharen, kunt de dagelijkse dosis iedere ochtend geven, en zo nodig nog gedurende 2 weken.

Sulphur 30c

Aanbevolen hoeveelheid: 2 per week gedurende 2 tot 4 weken als uw kat verhaart. Dit zal ervoor zorgen dat het verharen minder lang duurt.

Literatuur

J Am Vet Med Assoc, 1984; 184: 1255–8
J Am Vet Med Assoc, 1973; 163: 290–2

Anti-haarbal viskoekjes voor katten

2 × 1 blikje van 120 g sardienen in zonnebloemolie

115 g zelfrijzende bloem

1 groot scharrelei

1 eetlepel olijfolie

1 volle eetlepel rauwe (vloeibare) honing

Verwarm de oven voor op 190° C/gasstand 5. Vet een bakplaat van 24 × 21 × ¾-cm in.
Meng en pureer alle ingrediënten samen in een grote kom tot het mengsel een zacht deeg vormt
Verspreid het mengsel gelijkmatig over de bakplaat en bak het in de oven gedurende 15 minuten. Haal de koek uit de oven en laat hem op de bakplaat afkoelen. Snij hem daarna in dobbelsteentjes.
Bewaar de koekjes in een luchtdichte glazen pot, in de koelkast tot 3 dagen of in de vriezer tot 1 maand.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Rohini Sathish

Het op de heupen krijgen

Hond in de lappenmand

Een toevoeging aan het gezin

Een oplossing voor kennelhoest

Staak de strijd

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Anderhalf jaar geleden kwam een man in mijn praktijk. Hij was net gepensioneerd. Zijn hele leven was hij internationaal correspondent geweest, dus hij had veel tijd achter zijn toetsenbord doorgebracht. Tuinieren was de hobby waarin hij altijd zijn rust had gevonden....

Rohini Sathish avatar

Over de auteur

Dr. Rohini Tirumala Sathish DVM BVSC & AH MSC MRCVS MHAO MCIVT is een bekroonde, zeer ervaren holistische integratieve dierenarts en een gekwalificeerde dierenheler, gevestigd in New Jersey, VS. Ze heeft een bewezen staat van dienst van 25 jaar als een succesvolle en meelevende integratieve dierenartschirurg. Ze is lid van de American Holistic Veterinary Medical Association.
Lees meer artikelen van Rohini Sathish