20-04-2024

Gordelroos en netelroos; een natuurlijke blik

Veel mensen krijgen ermee te maken: gordelroos of netelroos. Beide huidaandoeningen gaan meestal binnen een paar dagen of weken vanzelf over. Maar de pijnlijke en/of jeukende huiduitslag kan ook langdurig aanhouden. In dat geval zijn er een paar complementaire behandelwijzen die je zou kunnen inzetten voor een sneller herstel.  

Wat is gordelroos?

Gordelroos uit zich als een jeukende, pijnlijke huiduitslag met blaasjes aan één kant van het lichaam. Vaak is dat rond de borstkast. De blaasjes kunnen ook in het gezicht (bijvoorbeeld rond de ogen) voorkomen. In dat geval is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts.

Gordelroos wordt veroorzaakt door het herpes zoster virus, ook wel het waterpokkenvirus genoemd. Als je waterpokken hebt gehad, blijft dit virus namelijk levenslang in het lichaam aanwezig. Het vestigt zich in een zenuwknoop naast het ruggenmerg. Op het moment dat het afweersysteem verzwakt, kan het virus weer actief worden. Mees-tal gaat gordelroos na een paar weken vanzelf over, de (zenuw)pijn kan ook aanhouden als de blaasjes weg zijn.

Wat is netelroos?

Netelroos wordt gekarakteriseerd door huiduitslag over het hele lichaam met rode gezwollen bulten en plekken die heftig jeuken. In tegenstelling tot gordelroos doet netelroos geen pijn. Netelroos lijkt vaak geen duidelijke oorzaak te hebben. Het wordt in elk geval niet veroorzaakt door een virus. Bekend is wel dat histamine een belangrijke rol speelt.

Ons lichaam produceert van nature histamine. Wanneer het lichaam wordt geprikkeld door een stof die voor anderen onschadelijk is, komt histamine vrij. Dit is vaak het geval bij een allergische reactie of bij overgevoeligheid voor een bepaalde stof. Het afweersysteem reageert dan te sterk op deze stof.

Maar histamine komt van nature ook voor in onze voeding. Een paar histaminerijke voedingsmiddelen zijn tomaat, spinazie en varkensvlees. Daarnaast kunnen gisting, fermentatie, rijping of het lang bewaren van eten de hoeveelheid histamine in een product verhogen. Zoals het geval is bij oude kaas, salami en bier. Een echte voedselallergie is zelden de oorzaak van netelroos, maar voedselintolerantie komt vaker voor. Om de jeuk als gevolg van netelroos te verminderen schrijft de huisarts vaak antihistaminica voor.


Natuurarts of Orthomoleculair werkende diëtist

Een natuurarts of orthomoleculair werkende diëtist kan het herstel versnellen door het voedingspatroon van de cliënt aan te passen. Suppletie van vitamine C kan zorgen voor vermindering van de pijn en kan daarbij de hersteltijd verkorten. Ook de balans tussen de aminozuren lysine en arginine kan invloed hebben op de hersteltijd. Het kan namelijk zo zijn dat arginine het actief worden van het virus stimuleert en dat lysine arginine kan verdringen. Producten met een hoge lysine/arginineverhouding (gunstig voor het herstel) zijn melkproducten, vlees, vis en ei. Producten met een lage lysine/arginineverhouding (ongunstig voor het herstel) zijn granen, graanproducten, noten en peulvruchten.Homeopathie

Homeopathie gebruikt mineralen, planten en stoffen van dierlijke oorsprong om netelroos en gordelroos te behandelen. In de homeopathie wordt geen gebruik gemaakt van vitamines en supplementen. Wel kijkt de behandelaar naar het hele lichaam om een goede behandeling samen te stellen.

Normaal gesproken wordt eerst een telefonisch gesprek gevoerd om te kijken of doorverwijzing naar de huisarts nodig is. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als er sprake is van koorts bij gordelroos. Als de homeopathisch behandelaar geen reden ziet om de patiënt door te verwijzen, wordt een afspraak ingepland.

Tijdens de eerste afspraak wordt gekeken naar de stemming van de patiënt en wat er allemaal speelt in zijn of haar leven. Gordelroos en netelroos kunnen namelijk het gevolg zijn van stress. Stress kan het afweersysteem van het lichaam verzwakken, waardoor het herpes zoster virus weer vrijkomt, of het afweersysteem prikkelen, waardoor netelroos ontstaat.

Welk middel de behandelaar voorschrijft voor gordelroos heeft onder meer te maken met de kant van het lichaam waar de gordelroos aanwezig is. De middelen kunnen crèmes, pillen of drankjes zijn. De huidaandoeningen kunnen met behulp van homeopathie na enkele dagen herstellen. Als een patiënt met netelroos een allergie of overgevoeligheid heeft, kan homeopathie ook helpen.


Acupunctuur

Acupunctuur is het plaatsen van zeer kleine naaldjes op bepaalde plekken in het lichaam. De behandelaar richt zich bij gordelroos of netelroos specifiek op de organen lever en galblaas. Volgens de Chinese geneeswijze is bij gordelroos en netelroos de energie in de lever en de galblaas uit balans en is er te veel hitte aanwezig in het lichaam.

De behandelaar probeert dan de aanwezige hitte te verminderen door behandeling van de energie in de lever en galblaas. Acupunctuur kan ook op het immuunsysteem werken en ervoor zorgen dat de klachten niet erger worden. Met behulp van acupunctuur worden ook de pijn en de jeuk behandeld.

Board with needles for acupuncture on bamboo mat


Kruidentherapie

Kruidentherapie ofwel fytotherapie maakt gebruik van kruiden om netelroos en gordelroos te behandelen. De behandelaar kijkt hierbij onder meer naar de symptomen op de huid en niet zo zeer naar het hele lichaam. Op basis daarvan stelt de behandelaar een kruidenmiddel samen. Een kruidentherapeut houdt altijd rekening met de medicijnen die de patiënt inneemt, want sommige kruiden gaan niet samen met bepaalde medicijnen.


Voetreflexologie

Onze voeten hebben reflexpunten. Deze reflexpunten staan in verband met verschillende delen van het lichaam. Wanneer er ergens in het lichaam problemen ontstaan, komt dat doordat organen of lichaamsdelen niet meer goed functioneren. Dit kan komen door verschillende factoren, zoals stress of voeding.

Deze factoren blokkeren de energietoevoer naar de verschillende gebieden en voorkomen dat het lichaam herstelt. Voetreflexologie is een soort massage waarbij druk wordt uitgeoefend op de reflexpunten. De blokkades worden op deze manier opgeheven en de energie gaat beter stromen. Zo kan de behandelaar verschillende gebieden activeren en aanzetten tot genezing.


Wat je zelf kunt doen

Naast deze behandelopties zijn er ook een aantal dingen die je zelf kunt doen.

Bij netelroos zou je allereerst kunnen kijken of een medicijn wellicht de oorzaak is. Ook druk op de huid, zonlicht, kou of warmte kunnen het lichaam prikkelen. Het kan daarom helpen om in kaart te brengen wanneer netelroos ontstaat. Netelroos kan ontstaan door een warme douche, sauna, bad, zwemmen, koude wind, te strakke kleren of door te lang zitten.

Gordelroos kun je zelf insmeren met zinkzalf. Zinkzalf helpt de jeuk te verminderen en ondersteunt de genezing van de huid. Zinkzalf is bacteriedodend. Zo wordt de verspreiding van de bacteriën tegengegaan. Het zorgt ook voor uitdroging van de blaasjes, waardoor de jeuk afneemt.

Meer informatie

 • Gerda Zaalberg Homeopathie
 • Histamine-arme voeding bij chronische netelroos – natuurdietisten.nl
 • Natuurlijke behandelopties bij gordelroos – natuurdietisten.nl
 • Gordelroos – Homeopathie du Pau
 • Galbulten-Netelroos – Acupunctuur Rijnmond
 • Acupunctuur gordelroos – Acupunctuur Rijnmond
 • Allergische reactie – Homeopathie du Pau
 • Gordelroos sneller genezen met kruidentherapie –
 • Praktijk Petra Tjeertes
 • Huidproblemen – Praktijk Petra Tjeertes
 • Ik heb netelroos – Thuisarts.nl
 • Gordelroos – Thuisarts.nl
 • Allergieën – Voetreflex van der Putten
 • Voetreflexologie – beter-in-balans.com

Zeinab Lalaoui

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Luister naar je gevoel maar bepaal zelf je handelen

De positieve effecten van voetreflextherapie

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

De borsten

Eten als medicijn

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Anderhalf jaar geleden kwam een man in mijn praktijk. Hij was net gepensioneerd. Zijn hele leven was hij internationaal correspondent geweest, dus hij had veel tijd achter zijn toetsenbord doorgebracht. Tuinieren was de hobby waarin hij altijd zijn rust had gevonden....

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier