30-03-2009

Een teveel aan toxische stoffen

TILT staat voor toxicant induced loss of tolerance, ofwel tolerantievermindering door blootstelling aan giftige stoffen. In dit artikel leest u wat de beste alternatieve behandelingen zijn wanneer u gevoelig bent voor chemicaliën.

Wanneer u op een flipperkast speelt, verschijnt het woord TILT wanneer u te hard aan de kast rammelt. Dit woord staat echter ook voor ‘toxicant induced loss of tolerance’, een toepasselijke uitdrukking voor de schadelijke uitwerking die blootstelling aan schadelijke stoffen heeft op de gezondheid.

Dat mensen overgevoelig kunnen zijn voor chemische stoffen, is inmiddels erkend. Zo werd multiple chemical sensitivity (MCS) lang niet erkend als ziekte (het zou ‘tussen de oren’ zitten), maar is dit nu een medisch erkend ziektebeeld.

Het in 1989 in opdracht van de New Jersey State Department uitgebrachte rapport van N. Ashford en C. Miller, Chemical Sensitivity speelde een belangrijke rol in die erkenning. Het rapport werd beloond met de prestigieuze Macedo Award voor de beste bijdrage aan de volksgezondheid gesubsidieerd door gezondheidsautoriteiten van een staat.

Naar aanleiding van het rapport vaardigde de US National Research Council richtlijnen uit over MCS voor onder meer medisch specialisten, natuurgeneeskundigen, toxicologen, immunologen, epidemiologen, psychiaters en psychologen.

Uit de onderzoeken die sindsdien zijn uitgevoerd, blijkt dat het TILT-spectrum van aandoeningen bestaat uit een verminderde tolerantie voor specifieke chemicaliën, voedingstoffen, kruiden en/of samengestelde homeopathische en conventionele geneesmiddelen.

Het staat vast dat:
• veel en veelsoortige chemicaliën TILT kunnen veroorzaken;
• ieder orgaan en orgaansysteem erdoor kan worden getroffen;
• de specifieke mechanismen sterk uiteenlopen;
• er geen speciale biomarker is voor de respons; identificatie van de juiste biomarkers wordt waarschijnlijk een langdurig proces;
• preventie (vermijden van triggers) de beste strategie is zolang de specifieke mechanismen nog niet bekend zijn.

TILT kan allerlei ziekten tot gevolg hebben zoals ADHD (aandachttekortstoornis met hyperactiviteit), depressie, infecties van neus en oren, chronisch vermoeidheidssyndroom, eczeem, fibromyalgie, artritis, prikkelbare dikke darm, reflux van maagsap naar de slokdarm, astma, hartritmestoornissen en hoge bloeddruk.

Een zorgvuldige naturopathische arts zal ieder lichaamssysteem en symptoom intensief bestuderen om na te gaan of er omgevingsfactoren zijn die bijdragen aan de kwaal van de patiënt. Vooral zal hij kijken naar de voedingsgewoonten en de blootstelling aan giftige stoffen.

Giftige stoffen in het milieu kunnen namelijk symptomen oproepen in verschillende lichaamssystemen en wel tegelijkertijd. Daarbij kan blootstelling aan zelfs geringe hoeveelheden van een chemische stof TILT oproepen bij individuen wier immuunsysteem reeds verhoogd actief is.

In de reguliere geneeskunde wordt een diagnose vaak pas gesteld als het leed reeds is geschied, oftewel het eindorgaan beschadigd raakt. Een arts die ook vertrouwd is met natuurgeneeswijzen, zal er eerder bij zijn.

Of iemand overgevoelig is voor bijvoorbeeld oplosmiddelen, pesticiden, verbrandingsproducten, vrijkomende gassen uit vezelplaatmateriaal (spaanplaat, multiplex, hardboard), metalen en plastics, wordt meestal getest met een chemische overgevoeligheidstest op lymfocyten, al zijn er inmiddels ook veel andere goede tests voorhanden.

Zo voeren sommige therapeuten blootstellingstests uit, waarbij de cliënt in speciaal daarvoor geschikt gemaakte ruimten stoffen inademt (dit gebeurt meestal bij cliënten die reeds ernstig beperkt worden door hun aandoening).

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Uitgelezen; Wie ben ik als niemand kijkt

Liesbeth Woertman onderzoekt in dit boek het leven van vrouwen in vooral de derde levensfase (na de pensionering) en de laatste vierde levensfase (vanaf ongeveer 75 jaar). Wat betekent het voor hen om een ouder lichaam te hebben in een tijd van geseksualiseerde,...

Basisrecept voor elke dag

Heb jij dat ook aan het begin van een nieuw jaar? Ik sta altijd een beetje te trappelen van ongeduld. Wat zal het nieuwe jaar aan bijzondere ontmoetingen en ontwikkelingen met zich meebrengen? Voor wat voor uitdagingen komen we te staan? Hoe zullen de seizoenen...

Innerlijke reis; ik blijf me verwonderen

Een tante gaf Kor Koetje een boek uit de boedel van een boer, en dat bracht hem in zijn tienerjaren op het pad van de natuurgeneeskunde. Het was Homeopathie in de praktijk van dr. J. Voorhoeve uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Koetjes’ schoonzus was zijn eerste...

Boezemfibrileren vaak niet opgemerkt

Atriumfibrilleren, of boezemfibrilleren, is een veelvoorkomende volksziekte bij mensen op hogere leeftijd. Het wordt niet altijd opgemerkt door de arts of de patiënt. Boezemfibrilleren is goed behandelbaar, maar onbeschermd is er een sterk verhoogde kans op...