30-03-2009

Een teveel aan toxische stoffen

TILT staat voor toxicant induced loss of tolerance, ofwel tolerantievermindering door blootstelling aan giftige stoffen. In dit artikel leest u wat de beste alternatieve behandelingen zijn wanneer u gevoelig bent voor chemicaliën.

Wanneer u op een flipperkast speelt, verschijnt het woord TILT wanneer u te hard aan de kast rammelt. Dit woord staat echter ook voor ‘toxicant induced loss of tolerance’, een toepasselijke uitdrukking voor de schadelijke uitwerking die blootstelling aan schadelijke stoffen heeft op de gezondheid.

Dat mensen overgevoelig kunnen zijn voor chemische stoffen, is inmiddels erkend. Zo werd multiple chemical sensitivity (MCS) lang niet erkend als ziekte (het zou ‘tussen de oren’ zitten), maar is dit nu een medisch erkend ziektebeeld.

Het in 1989 in opdracht van de New Jersey State Department uitgebrachte rapport van N. Ashford en C. Miller, Chemical Sensitivity speelde een belangrijke rol in die erkenning. Het rapport werd beloond met de prestigieuze Macedo Award voor de beste bijdrage aan de volksgezondheid gesubsidieerd door gezondheidsautoriteiten van een staat.

Naar aanleiding van het rapport vaardigde de US National Research Council richtlijnen uit over MCS voor onder meer medisch specialisten, natuurgeneeskundigen, toxicologen, immunologen, epidemiologen, psychiaters en psychologen.

Uit de onderzoeken die sindsdien zijn uitgevoerd, blijkt dat het TILT-spectrum van aandoeningen bestaat uit een verminderde tolerantie voor specifieke chemicaliën, voedingstoffen, kruiden en/of samengestelde homeopathische en conventionele geneesmiddelen.

Het staat vast dat:
• veel en veelsoortige chemicaliën TILT kunnen veroorzaken;
• ieder orgaan en orgaansysteem erdoor kan worden getroffen;
• de specifieke mechanismen sterk uiteenlopen;
• er geen speciale biomarker is voor de respons; identificatie van de juiste biomarkers wordt waarschijnlijk een langdurig proces;
• preventie (vermijden van triggers) de beste strategie is zolang de specifieke mechanismen nog niet bekend zijn.

TILT kan allerlei ziekten tot gevolg hebben zoals ADHD (aandachttekortstoornis met hyperactiviteit), depressie, infecties van neus en oren, chronisch vermoeidheidssyndroom, eczeem, fibromyalgie, artritis, prikkelbare dikke darm, reflux van maagsap naar de slokdarm, astma, hartritmestoornissen en hoge bloeddruk.

Een zorgvuldige naturopathische arts zal ieder lichaamssysteem en symptoom intensief bestuderen om na te gaan of er omgevingsfactoren zijn die bijdragen aan de kwaal van de patiënt. Vooral zal hij kijken naar de voedingsgewoonten en de blootstelling aan giftige stoffen.

Giftige stoffen in het milieu kunnen namelijk symptomen oproepen in verschillende lichaamssystemen en wel tegelijkertijd. Daarbij kan blootstelling aan zelfs geringe hoeveelheden van een chemische stof TILT oproepen bij individuen wier immuunsysteem reeds verhoogd actief is.

In de reguliere geneeskunde wordt een diagnose vaak pas gesteld als het leed reeds is geschied, oftewel het eindorgaan beschadigd raakt. Een arts die ook vertrouwd is met natuurgeneeswijzen, zal er eerder bij zijn.

Of iemand overgevoelig is voor bijvoorbeeld oplosmiddelen, pesticiden, verbrandingsproducten, vrijkomende gassen uit vezelplaatmateriaal (spaanplaat, multiplex, hardboard), metalen en plastics, wordt meestal getest met een chemische overgevoeligheidstest op lymfocyten, al zijn er inmiddels ook veel andere goede tests voorhanden.

Zo voeren sommige therapeuten blootstellingstests uit, waarbij de cliënt in speciaal daarvoor geschikt gemaakte ruimten stoffen inademt (dit gebeurt meestal bij cliënten die reeds ernstig beperkt worden door hun aandoening).

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...

Over medicatie en suppletie

Bij hart- en vaatziekten is het essentieel dat de conditie van de bloedvaten optimaal wordt gehouden. Zowel regulier als complementair is het voorkomen van slagaderverkalking ofwel arteriosclerose belangrijk. Arteriosclerose is degeneratie van het weefsel van de...