Een Google-detox

Bevrijd jezelf van Google voor een evenwichtiger zoekresultaat, zegt Rob Verkerk. 

Vrijheid en privacy zijn twee van onze meest gekoesterde rechten. Velen van ons zijn blij in een maatschappij te leven die deze rechten ogenschijnlijk respecteert, maar het zou goed zijn er eens bij stil te staan hoe vrij en privé ons leven eigenlijk echt is. Kijk eens hoe het staat met deze rechten bij internetgebruik en het snelgroeiende ‘internet of things’ – de verbinding tussen het net en onze gebruiksapparaten, die digitale informatie uitwisselen – een voorafschaduwing van een toekomst met zelfrijdende auto’s en ‘slimme steden’. 

Allemaal prima als je van dit soort dingen houdt, maar niet als de informatie vooringenomen is, of wordt gefilterd of verdraaid. Als we verbinding maken met ‘het net’ wordt ons een niet-representatieve wereldvisie voorgeschoteld – speciaal samengesteld op basis van onze zoekgeschiedenis, vermoedelijke interesses, plaats, sociaaleconomische positie en misschien zelfs etniciteit. Het is zorgelijk als die visie niet in ons eigen belang is, maar ontworpen is om de zakken te vullen van specifieke bedrijven die de internet-touwtjes in handen hebben. 

Het gaat hier om een regelrechte, feitelijk onderbouwde, ouderwetse samenzwering – niet om een theorieNatuurlijk is het geen geheim welke ondernemingen dit betreftbedrijven zoals Alphabet (de moedermaatschappij van Google), Microsoft, IBM, Oracle en Amazon en sociale-mediagiganten als YouTube (in bezit van Google), Facebook en dochterbedrijf Instagram. Zij doen hun uiterste best om al je bewegingen op het internet na te gaan, zij kijken wat voor dingen je koopt, zien waar je woont en verzamelen zoveel mogelijk gegevens over je persoonlijke profiel, familie en vrienden. Zij zetten kunstmatige intelligentie in om te beslissen welke inhoud je te zien krijgt in je zoekresultaten en, minstens zo belangrijk, wat je níet te zien krijgt. 

Op dit punt komt het pas echt hard aan, want deze samenzweerders zijn duidelijk vooringenomen tegen natuurlijke geneeswijzen. Een gangbare vorm van vooringenomenheid (‘bias’) is het ‘naar beneden verplaatsen’ van zoekresultaten door middel van algoritmen die de resultaten van de ene op de andere seconde kunnen wijzigen. Je vindt bijvoorbeeld op een zoekvraag als eerste resultaat een zeer handige link bovenaan in de zoekresultaten. De volgende dag, nadat het algoritme is aangepast, vind je dezelfde link niet meer op de eerste pagina – of misschien bijna helemaal niet meer. 

Dit zorgt voor veel verlies van verkeer voor de getroffen sites. Neem groepen als: de ‘biohackers’ en ‘health optimizers’ (mensen die een optimale gezondheid nastreven). Dit zijn een snelgroeiende groepen van vaak jonge en goed opgeleide mensen die graag hun gezondheid in eigen hand houden. Zij willen niet eten volgens de overheidsaanbevelingen en niet afwachten tot ze een chronische ziekte krijgen, waarna ze hun arts alleen om wat pilletjes kunnen vragen. Zij willen lieven proactief met hun gezondheid bezig zijn. Ze eten vaker voedzame dingen, gebruiken de nieuwste, meest geavanceerde supplementen en sporten regelmatig. Daarnaast zijn verbondenheid met de natuur en een heldere geest voor hen heel belangrijk, bijvoorbeeld via meditatie, mindfulness of ‘bosbaden’ (Japans shinrin-yoku). 

En laten we niet vergeten dat deze groepen hoogst afhankelijk is van digitale technologie. De negatieve effecten daarvan proberen ze te verminderen met allerlei strategieën, zoals brillen die blauw licht blokkeren, bio-energetische apparaten en stralingsvrije tasjes voor apparaten. Maar zoals Dave Asprey – biohacker en oprichter van het Bulletproof-merk – afgelopen september aankondigde op de Health Optimisation Summit in Londen, de termen ‘biohacker’ en soortgelijke termen zijn door Google naar onderen verplaatst. 

Sta daar eens bij stil. Er zijn groepen die ontzettend hun best doet om de druk op het gezondheidszorgstelsel te verminderen, die proactief aan de slag gaat met zaken die vallen onder preventieve gezondheidszorg – wat door de reguliere geneeskunde nogal eens met de mond beleden wordt – en nu worden juist deze groepen achtergesteld. Deze behandeling krijgt ook www.mercola.com, wereldwijd de populairste website voor natuurlijke gezondheid. Oneem de permanente weigering van Facebook Ads om de Alliance for Natural Health International te promoten, zonder opgaaf van redenen. 

Welnu, dan verklap ik nu waarvan ik de afgelopen weken veel plezier had, namelijk een Google-detox. Ik gebruik de alternatieve zoekmachine DuckDuckGo voor mijn zoekopdrachten en het is heerlijk – privacy, geen tracking of vooringenomenheid en ik krijg weer veel interessantere dingen te zien. De wereld lijkt meer in evenwicht nu de stemmen tegen de gevestigde orde duidelijker te horen zijn. 

Probeer maar eens – een leven vrij van de manipulatie van de donkere krachten achter het internet kan misschien verslavend zijn, maar dit is nu eens een van de weinige verslavingen die juist goed voor ons zijn. 

BRONNEN: 

Lancet, 2019; 393: 447–92
2BMJ, 2019; 365: l1700 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Rob Verkerk

Rob Verkerk: De natuur is de grote winnaar

De logica van leefstijlgeneeskunde

Geef jezelf een kneepje

Vogelperspectief

Overdenkingen bij een pandemie

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Rob Verkerk avatar

Over de auteur

Robert Verkerk PhD is (wetenschappelijk) directeur van de Alliance for Natural Health International, een consumentenbeweging die zich inzet voor ons recht op natuurlijke gezondheidszorg en voeding.
Lees meer artikelen van Rob Verkerk