04-12-2018

Een beetje gas en lucht

Steeds vaker blijkt dat we de grootste uitdagingen in de geneeskunde het beste kunnen aangaan door naar eenvoudige oplossingen te zoeken.

Hoewel de moderne geneeskunde haar heil vooral verwacht van ingewikkelde en hightech oplossingen, wordt de grootste vooruitgang geboekt op het terrein van het natuurlijke en alledaagse. Dat zien we bijvoorbeeld in de enorme impact van een koolhydraatarm dieet op het terugdringen van diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

En nu, in deze editie (pagina 24), blijkt dat een eenvoudige stof – dat overal om ons heen aanwezig is – het vermogen heeft het schijnbaar onmogelijke te bereiken: onze gewrichten te vernieuwen.

Tot nu toe gingen artsen ervan uit dat kraakbeen – het zachte materiaal dat zich in onze gewrichten en tussen onze wervels bevindt, zodat die makkelijk kunnen bewegen – in de loop der tijd bij ons allemaal aan slijtage onderhevig is. En als het kraakbeen eenmaal weggesleten is, is het ook echt weg. Dan kunnen we alleen nog pijnstillers slikken of het repareren met een operatie: het plaatsen van een kunstgewricht, vooral bij knieën en heupen.

Dankzij deze operaties kunnen veel mensen die slecht ter been waren, weer lopen. Maar er kleven wel bepaalde risico’s aan, van zenuwschade tot het verlies van een been of zelfs uw leven. Soms helpt de ingreep niet of loopt de patiënt een langdurige infectie op, en het kunstgewricht is na ongeveer tien jaar versleten en moet dan worden vervangen: een veel riskantere operatie. Ook kan iemand langzaam vergiftigd worden door het metaal dat uit de prothese lekt.

Een kunstgewricht wordt de hemel in geprezen, aangezien het beter is dan een rolstoel. Maar nu is er een eenvoudige, goedkopere en veiligere optie: ozon. Artsen kennen dit al heel lang. Het is zuurstof (O2) die is blootgesteld aan energie in de vorm van uv-straling of elektriciteit, waardoor de moleculen zich herschikken in clusters van drie zuurstof-atomen: O3.

Al halverwege de 19e eeuw konden wetenschappers ozon in laboratoria produceren en ontdekten ze de antimicrobiële eigenschappen van dit zeer reactieve gas. Ozon heeft een belangrijke rol gespeeld als antiseptisch (kiemdodend) middel, zowel in de openbare watervoorziening als aan het oorlogsfront om etterende wonden te ontsmetten. Maar toen de antibiotica eenmaal werden uitgevonden, raakte het in onbruik. Tegenwoordig beschouwen de meer traditionele artsen ozon als gevaarlijk, instabiel en vooral onbruikbaar.

Maar de meer vooruitstrevende artsen niet: zij nemen steeds vaker hun toevlucht tot ozon als eerst aangewezen behandeling voor problemen met gewrichten en de wervelkolom. Het succespercentage van deze behandeling blijkt verbazingwekkend hoog: 70 tot 80 procent. En ozon is gemakkelijk te produceren.

Ozoninjecties worden gebruikt voor allerlei spier- en botproblemen, van hernia’s en verstuikingen tot gewrichtsontsteking. En artsen experimenteren nog met andere toepassingen, zoals tandvleesproblemen, wortelkanaalbehandelingen, oogaandoeningen en leverziekten. Het meest fantastische van alles is dat het zo eenvoudig toe te dienen is. Het enige wat een patiënt nodig heeft, zijn een paar injecties ergens in de buurt van het pijngebied, en dat zo’n anderhalve maand lang.

De wetenschap begint deze schitterende resultaten nu te documenteren, met bijzondere foto’s van voor en na de behandeling, waarop te zien is dat het versleten kraakbeen weer aangroeit, al na een paar injecties. Discushernia’s verdwijnen. Ook uit dubbelblinde studies waarin ozoninjecties worden vergeleken met het toedienen van een placebo, blijkt dat ozongas op alle gebieden vele malen beter uit de verf komt.

Niemand weet precies hoe het komt dat ozon zo’n wonderbaarlijk effect heeft. Maar de theorie is dat beschadigde gebieden in het lichaam slecht van zuurstof worden voorzien, en dat de zuurstof die vrijkomt uit ozon vrije radicalen vernietigt, ontsteking vermindert en de zuurstofvoorraad van het lichaam – en daarmee het natuurlijke vermogen van ons lichaam om te genezen – verhoogt.

En ondanks alle protesten van artsen vanwege de gevaren van ozon, blijkt uit studies waarin patiënten met rugproblemen en gewrichtsontsteking tien jaar lang gevolgd werden, dat de verbeteringen aanhouden en de bijwerkingen klein zijn. Geen wonder dat ongeveer 26.000 artsen in Amerika en Europa de voorkeur geven aan ozon boven de traditionele behandelingen.

Het gegeven dat zoveel artsen de conventionele geneeskunde met haar invasieve, riskante en vaak weinig vruchtbare behandelingen verlaten, valt vanwege de gevestigde belangen niet overal in goede aarde. Hele bedrijfstakken en medische specialismen gericht op pijnstilling en gewrichtsvervanging worden bedreigd door dit eenvoudige, goedkope en veilige alternatief ozon.

Patiënten die niet meer konden lopen, zeggen hun operatie af en gooien hun wandelstok en looprek aan de kant. Farmaceuten en chirurgen zullen zich hier niet zomaar bij neerleggen. Maar tot nu toe is het ze niet gelukt het gebruik van dit natuurlijke gas voor medische doeleinden te verbieden. En het is aan ons om te zorgen dat dit ook nooit gaat gebeuren.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

De medicijnen zijn heerlijk

In de Verenigde Staten konden de grote farmaceutische bedrijven rechtstreeks reclame maken voor hun middelen. Het gevolg daarvan was dat mensen hun arts onder druk zetten om een recept voor zo’n medicijn uit te schrijven. Door de invloed van sociale mediaplatforms is...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur