Eczeem: niet alleen een huidaandoening

Er zijn vele soorten eczeem, die allemaal behandeld kunnen worden. Voorwaarde is wel dat bekend is wat voor soort het is. Natuurgenezer Harald Gaier beschrijft de soorten en de remedie.

Eczeem (van het Griekse woord ekzein, dat overkoken betekent) is de verzamelnaam van alle huidaandoeningen die gepaard gaan met roodheid, jeuk, bultjes, blaasjes, korsten of schilfering. Hoewel het meestal wordt veroorzaakt door een allergie, zijn er een paar speciale vormen die een andere oorzaak hebben.

Craquelé-eczeem

Eczema craquelé (EC), ook wel asteatotisch eczeem genoemd, is een afwijking van de bovenste huidcellen en heeft als symptomen roodheid en korstvorming, kloven en bloedinkjes, wat erger wordt door eraan te krabben en erover wrijven.

Het kan een voorbode zijn van kanker. Wanneer er grote dieprode plekken op het bovenlijf voorkomen met een ontstoken en gebarsten huid, die niet reageren op corticosteroïdezalf (met bijnierschorshormonen), is het zelfs waarschijnlijk dat de patiënt kanker heeft1.

Door een aftreksel van Grifola frondosa (een eetbare paddestoel) te drinken kan de groei van de tumor worden onderdrukt2. De snelheid waarmee borstkankercellen dood gingen, bleek significant hoger wanneer er een injectie van lentinan, een eiwitvrije polysaccharide uit de Lentinula edodes (Shiitake paddestoel), werd toegediend3 .

Wanneer de zure polysaccharide uit de Pleurotus ostreatus (oesterzwam) werd gebruikt, nam de groei van de kankercellen met 95 procent af4.

Diabetisch eczeem

Eczema diabeticorum komt voornamelijk voor op het scheenbeen – in meer dan de helft van de gevallen bij vrouwelijke diabetespatiënten. Wanneer het flavonoïd epicatechin, dat in de bast van de Pterocarpus marsupium voorkomt, als alcoholextract werd gebruikt, herstelden in 54 procent van de gevallen de cellen van de eilandjes van Langerhans zich (deze spelen een vitale rol bij diabetes), waardoor zowel diabetes als eczeem verbeterden5.

Eczema erythematosum

Eczema erythematosum betekent letterlijk rood eczeem. Het wordt meestal veroorzaakt door chemicaliën en lijkt op psoriasis guttata (kleine eczeemplekken in de vorm van een wasdruppel) of discoïd (schijfvormige lupus), maar is in feite een onderdeel van lupus (SLE).

Door dagelijks een dosis aftreksel van de wortels en stengel van Tripterygium Wilfordii in te nemen kan zowel de SLE als het eczeem significant verbeterd worden6.

Herpetisch eczeem

Eczema herpeticum (Kaposi) is een ernstige aandoening die ontstaat nadat een bestaand eczeem wordt geïnfecteerd met het herpesvirus. Het herpesvirus vindt een gunstige voedingsbodem in de aminozuren L-arginine en L-lysine, die in ruime mate in ons eten voorkomen.

Gebruik dan ook geen voedingssupplementen waarin deze amonizuren substantieel worden aangevuld. Dat bevordert de genezing7.

Intertrigineus eczeem

Intertrigineus eczeem (Eczema marginatum) is een schimmelinfectie (ringworm) van de liezen. De jeukende, scherp afgegrensde symmetrische plekken zijn schilferig aan de randen en komen vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Dit eczeem wordt in het algemeen overgebracht via handdoeken of handen, soms vanuit een voetinfectie die er eerder was. Een mogelijke remedie is de zalf van Whitfield (een mengsel van benzeen- en salicylzuur) die u dagelijks dient aan te brengen. Zijn er ook (steen)puisten, dan kunnen zetmeelcompressen helpen8.

Pagets ziekte van de tepel

Paget’s disease of the nipple is een eczeem van tepel en tepelhof. Het is een relatief zeldzame vorm van kanker die bijna uitsluitend voorkomt bij borstkanker. Om uitzaaiing tegen te gaan kan er een kruidenmengsel van klitwortel (Arctium lappa) zoals Hoxsey-kruiden of Canadian Essence (Essiac) gebruikt worden, dat een anti-tumor effect heeft9.

Van klit (of klis) wordt ook gezegd dat het een gunstig effect heeft op kanker veroorzakende genmutaties10. Verder bevat klit benzaldehyde, dat verdachte cellen weer ‘repareert’11. Ook Koreaanse ginseng kan hierbij helpen.

In een vijf jaar durend onderzoek waarbij 137 personen met verdachte gezwellen werden gevolgd, bleek bij degenen die regelmatig verse Koreaanse ginseng hadden gebruikt een significant lager risico op kanker te bestaan12.

Nummulair eczeem

Eczema nummulare wordt gekenmerkt door muntvormige ontstekingsplekken. Vreemd genoeg verbetert het soms bij chronische patiënten die besmet raken met de Helicobacter pylori-bacterie en maagklachten krijgen13.

Parasitair eczeem

Eczema parasiticum is een uitbraak van eczeem na besmetting door een parasiet. Deze parasiet moet eerst worden opgespoord en uitgebannen voordat de huidklachten verdwijnen.

Pustulair eczeem

Eczema pustulosum (met puistvorming) komt voor in een later stadium van vesiculair eczeem (blaasvorming), waarbij de blaasjes pas in tweede instantie zijn geïnfecteerd. Dit leidt tot een etterende uitslag met korsten die soms op impetigo (krentenbaard) lijkt. Ook in dit geval moet allereerst de onderliggende infectie behandeld worden.

Schilferend eczeem

Eczema squamosum is soms een ulcus rodens, een kanker van ofwel basale cellen (BCC) of plaveiselcellen (SCC). BCC komt meestal voor in het gezicht en de nek. Het is niet bijzonder gevaarlijk, maar het moet wel behandeld worden om uitbreiding te voorkomen.

SCC komt minder vaak voor; vooral huid die aan zonlicht wordt blootgesteld, zoals van het gezicht, de armen en de nek, wordt getroffen. SCC is evenmin gevaarlijk, maar kan dat wel worden als het niet op tijd behandeld wordt.

Eczema vaccinatum

Eczema vaccinatum is een ernstige huidreactie die optreedt na een vaccinatie. Behandeling is absoluut nodig, ook al is het een bijwerking.

Psoriatisch eczeem

Psoriatisch eczeem is een uitingsvorm van psoriasis (een schilferende huidziekte). Deze kan aanzienlijk verbeteren door visolie te gebruiken, in het bijzonder eicosapentaeenzuur – EPA 120 mg per dag14. Deze hoeveelheid EPA komt overeen met 150 gram makreel of haring.

Mannen die regelmatig deze vette vis eten, lopen bovendien minder risico op prostaatkanker15. Ook fyto-oestrogenen (plantaardige geslachtshormonen) kunnen helpen om prostaatkanker te voorkomen16.

Allergisch eczeem

Bij (contact)allergisch eczeem (ook wel atopisch of constitutioneel eczeem) schrijf ik meestal een zalf voor met een combinatie van 0,50 gram Solanum dulcamara homeopathische oertinctuur, 0,10 gram Hydrastis canadensis homeopathische oertinctuur, 5 gram borax en 100 gram Paraffinum mollum album cum Calendula arvensis van 10% die naar behoefte gebruikt kan worden.

Dit is een samenstelling die op recept wordt gemaakt (geen massaproductie) en in tubes van 20 gram wordt geleverd. Het moet dun worden aangebracht op de aangetaste huid, maar niet op open huid of op gevoelige plaatsen zoals de oogleden of de vagina.

Harald Gaier

BRONNEN:

1Dermatology, 2007; 215: 28-35
2J Naturopathic Med, 1993; 4: 10-5
3Int Congress Series Excerpta Medica, 1985; 690: 138-50
4Chem Pharm Bull, 1972; 20: 1175-80
5Lancet, 1981; 2: 759-60
6Chin Med J, 1981; 94: 827-34
7Dermatology, 1978; 156: 257-67
8Solomons B. Lecture Notes on Dermatology, 3rd edn. Oxford, UK: Blackwell Scientific Publications, 1975: 137-8
9Tumori, 1966; 52: 173-6
10Mutat Res, 1984; 129: 25-31
11Anticancer Res, 1991; 11: 1077-81
12Int J Epidemiol, 1988; 27: 359-64
13J Epidemiol Commun Health, 2007; 61: 638-40
14Lancet, 1988; i: 378-80
15Lancet, 2001; 357:1764-6
16Nutr Cancer, 1999; 33: 20-5
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Harald Gaier

Een fijne boel

Een opknapbeurt voor uw botten

Kruid met superkracht

Geen pijn meer

Medicinale kruiden tegen migraine

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Anderhalf jaar geleden kwam een man in mijn praktijk. Hij was net gepensioneerd. Zijn hele leven was hij internationaal correspondent geweest, dus hij had veel tijd achter zijn toetsenbord doorgebracht. Tuinieren was de hobby waarin hij altijd zijn rust had gevonden....

Harald Gaier avatar

Over de auteur

Harald Gaier is iemand naar wie anderen vaak verwijzen als het gaat om complementaire en alternatieve medische en diagnostische technieken. Zes jaar lang was hij als natuurgeneeskundig arts lid van de onderzoekscommissie van de Prince of Wales' Foundation for Integrated Health. Meest recentelijk was hij directeur van medisch onderzoek bij twee grote klinieken in Londen (The Hale Clinic en The Diagnostic Clinic). Zijn gepubliceerde werk omvat de Encyclopaedic Dictionary of Homeopathy en collegiaal getoetste artikelen over darmgerelateerd medisch onderzoek en medische economie.
Lees meer artikelen van Harald Gaier