Dossier Kanker: Nieuwe Kankertherapie

Als de theorie van de kankermicrobe klopt zouden antibiotica de therapie van eerste voorkeur moeten zijn in plaats van chemotherapie.

Dit blijkt al uit de behandeling van de Helicobacter pylori bij maagkankerpatiënten. In een onderzoek bij 544 patiënten die geopereerd waren aan maagkanker bleken antibiotica het risico op terugkeer van de ziekte met tweederde te verminderen.

De helft van de patiënten had een kuur met lansoprazol, amoxicilline en claritromycine gekregen, en de andere helft de standaardbehandeling (zonder medicijnen tegen de H. pylori). Drie jaar later was de kanker teruggekomen bij negen patiënten in de antibioticagroep, ten opzichte van 24 in de placebogroep1.

Volgens het BBC Nieuws2 loopt er momenteel een grote studie met 56.000 deelnemers en een follow-up van 20 jaar, om vast te stellen of antibiotica maagkanker kunnen voorkomen of niet. Volgens dezelfde formule heeft de Australische biomedisch onderzoeker Trevor Marshall een programma opgesteld dat hij het Marshall Protocol noemt. Daarbij worden lage doseringen van vijf antibiotica gebruikt om een reeks chronische aandoeningen te behandelen, waarvan hij aanneemt dat deze een bacteriële oorzaak hebben.

Hij noemt kanker hierbij niet expliciet (waarschijnlijk om zich juridisch in te dekken), maar wel noemt hij onder meer lupus, sclerodermie (beide auto-immuun bindweefselziekten), reumatoïde artritis en diabetes. In één onderzoek volgens het Marshall protocol wordt gesteld dat de meeste patiënten ‘enige verbetering’ van hun symptomen hadden gerapporteerd3.

Meer omstreden is de formule van de Frans-Canadese bioloog Gaston Naessens die hij ‘714-X’ noemt. Dit is een injecteerbare oplossing die is samengesteld uit kamfer, stikstof, ammoniumzouten, natriumchloride (keukenzout) en ethanol.

Het zou een microscopisch kleine structuur moeten behandelen die door Naessens is geïdentificeerd en die hij de naam ‘somatide’ heeft gegeven. Net als in de theorie van de kankermicrobe stelt hij dat de somatide pleomorf is (van vorm verandert) en dat deze tot wel 16 fasen kan doorlopen in een cyclus die begint met de verzwakking van het immuunsysteem.

Natuurgeneeskundige Hulda Clark hangt de theorie aan dat kanker wordt veroorzaakt door de platwormparasiet Fasciolopsis buski, die kan worden uitgebannen door het eten van drie kruiden: de schors van de zwarte walnoot, alsem en de gewone kruidnagel. Zij noemt dit recept ‘een geneesmiddel voor alle soorten kanker’.

Ze verving deze behandeling later door een zogenaamde ‘zapper’ (een apparaatje om ziekte uit te roeien) van eigen ontwerp.  Hiermee zou ze binnen enkele minuten de kanker uit het lichaam kunnen verdrijven, zo beweerde ze. De platworm is echter nooit bij patiënten in Westerse landen ontdekt maar werd slechts in één geval op het Indiase subcontinent aangetroffen. Clark stierf aan de ziekte van Kahler, een kanker van de witte bloedcellen die antilichamen produceren.

Bronnen:
1:Lancet, 2008; 372: 392-397
2:31 juli 2008; http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/7535531
3:Proceedings of the 6th International Congress on Autoimmunity, Porto, Portugal, 11 september 2008

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Groeien met psychosynthese

De invloed van klanken op je lichaam

Essentiële oliën als luchtzuiveraar

Voeding als medicijn

Integral Eye Movement Therapy

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier