Dossier Kanker: Nieuwe Kankertherapie

Als de theorie van de kankermicrobe klopt zouden antibiotica de therapie van eerste voorkeur moeten zijn in plaats van chemotherapie.

Dit blijkt al uit de behandeling van de Helicobacter pylori bij maagkankerpatiënten. In een onderzoek bij 544 patiënten die geopereerd waren aan maagkanker bleken antibiotica het risico op terugkeer van de ziekte met tweederde te verminderen.

De helft van de patiënten had een kuur met lansoprazol, amoxicilline en claritromycine gekregen, en de andere helft de standaardbehandeling (zonder medicijnen tegen de H. pylori). Drie jaar later was de kanker teruggekomen bij negen patiënten in de antibioticagroep, ten opzichte van 24 in de placebogroep1.

Volgens het BBC Nieuws2 loopt er momenteel een grote studie met 56.000 deelnemers en een follow-up van 20 jaar, om vast te stellen of antibiotica maagkanker kunnen voorkomen of niet. Volgens dezelfde formule heeft de Australische biomedisch onderzoeker Trevor Marshall een programma opgesteld dat hij het Marshall Protocol noemt. Daarbij worden lage doseringen van vijf antibiotica gebruikt om een reeks chronische aandoeningen te behandelen, waarvan hij aanneemt dat deze een bacteriële oorzaak hebben.

Hij noemt kanker hierbij niet expliciet (waarschijnlijk om zich juridisch in te dekken), maar wel noemt hij onder meer lupus, sclerodermie (beide auto-immuun bindweefselziekten), reumatoïde artritis en diabetes. In één onderzoek volgens het Marshall protocol wordt gesteld dat de meeste patiënten ‘enige verbetering’ van hun symptomen hadden gerapporteerd3.

Meer omstreden is de formule van de Frans-Canadese bioloog Gaston Naessens die hij ‘714-X’ noemt. Dit is een injecteerbare oplossing die is samengesteld uit kamfer, stikstof, ammoniumzouten, natriumchloride (keukenzout) en ethanol.

Het zou een microscopisch kleine structuur moeten behandelen die door Naessens is geïdentificeerd en die hij de naam ‘somatide’ heeft gegeven. Net als in de theorie van de kankermicrobe stelt hij dat de somatide pleomorf is (van vorm verandert) en dat deze tot wel 16 fasen kan doorlopen in een cyclus die begint met de verzwakking van het immuunsysteem.

Natuurgeneeskundige Hulda Clark hangt de theorie aan dat kanker wordt veroorzaakt door de platwormparasiet Fasciolopsis buski, die kan worden uitgebannen door het eten van drie kruiden: de schors van de zwarte walnoot, alsem en de gewone kruidnagel. Zij noemt dit recept ‘een geneesmiddel voor alle soorten kanker’.

Ze verving deze behandeling later door een zogenaamde ‘zapper’ (een apparaatje om ziekte uit te roeien) van eigen ontwerp.  Hiermee zou ze binnen enkele minuten de kanker uit het lichaam kunnen verdrijven, zo beweerde ze. De platworm is echter nooit bij patiënten in Westerse landen ontdekt maar werd slechts in één geval op het Indiase subcontinent aangetroffen. Clark stierf aan de ziekte van Kahler, een kanker van de witte bloedcellen die antilichamen produceren.

Bronnen:
1:Lancet, 2008; 372: 392-397
2:31 juli 2008; http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/7535531
3:Proceedings of the 6th International Congress on Autoimmunity, Porto, Portugal, 11 september 2008

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...

Over medicatie en suppletie

Bij hart- en vaatziekten is het essentieel dat de conditie van de bloedvaten optimaal wordt gehouden. Zowel regulier als complementair is het voorkomen van slagaderverkalking ofwel arteriosclerose belangrijk. Arteriosclerose is degeneratie van het weefsel van de...