07-10-2010

Dossier Gezondheidszorg: medicijnen die artsen zelf niet zouden nemen

De dokter weet als geen ander welke medicijnen schadelijk zijn. Hieronder de ‘zwarte lijst’ van gevaarlijke middelen die artsen opstelden in reactie op de vraag, welke middelen zijzelf zouden vermijden. Sommige daarvan zijn alleen op recept en andere vrij verkrijgbaar.

Seretide (Advair in de VS) (salmeterol). Seretide is een astmamiddel dat salmeterol bevat, een langwerkende bèta-agonist (LABA). Eén studie wees uit dat dit soort stoffen de ernst van een astma-aanval kunnen verhevigen. In de VS werd de stof ook in verband gebracht met de 5000 sterfgevallen per jaar waarbij astma een rol speelt.
Avandia (rosiglitazon). Dit diabetesmiddel kan de oorzaak zijn van een hartinfarct. Wie het middel langer dan een jaar slikt heeft een 109 procent hoger risico op hartfalen en 42 procent meer kans op een hartinfarct, zo blijkt uit een onderzoek.
Celebrex (celecoxib). Met andere NSAID’s heeft Celebrex gemeen dat het maagbloedingen kan veroorzaken. Maar er zijn nog meer ongewilde extra’s: het kan ook leiden tot nieraandoeningen en nierschade. Bovendien kan een dosering van tweemaal een 200 mg tablet per dag de sterftekans door hart- en vaatziekten verdubbelen; bij het 400 mg tablet is die kans zelfs driemaal zo groot.
Nexium (esomeprazol). Dit is slechts één van een groot aantal protonpompremmers die op de markt zijn en die zuurbranden moeten voorkomen. De werking berust op het remmen van de maagzuurproductie. Maar daarnaast verhogen ze het risico op longontsteking, osteoporose en botverlies. Bij regelmatig gebruik van deze middelen neemt de kans op een fractuur zelfs met 40 procent toe.
Pseudo-efedrine. Deze stof moet gezwollen slijmvliezen laten slinken. Het is een bestanddeel van veel vrij verkrijgbare middelen tegen verkoudheid. Maar de stof wordt ook in verband gebracht met een verhoging van de bloeddruk en het hartritme, wat kan leiden tot een hartaanval of beroerte. Ook prostaataandoeningen en glaucoom kunnen hierdoor verslechteren.
Bron: MSN Health, 8 juli 2008. Hierin worden nog meer geneesmiddelen genoemd, maar alleen de middelen die op de Nederlandse markt zijn toegelaten worden hierboven vermeld.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Uitgelezen; Wie ben ik als niemand kijkt

Liesbeth Woertman onderzoekt in dit boek het leven van vrouwen in vooral de derde levensfase (na de pensionering) en de laatste vierde levensfase (vanaf ongeveer 75 jaar). Wat betekent het voor hen om een ouder lichaam te hebben in een tijd van geseksualiseerde,...

Basisrecept voor elke dag

Heb jij dat ook aan het begin van een nieuw jaar? Ik sta altijd een beetje te trappelen van ongeduld. Wat zal het nieuwe jaar aan bijzondere ontmoetingen en ontwikkelingen met zich meebrengen? Voor wat voor uitdagingen komen we te staan? Hoe zullen de seizoenen...

Innerlijke reis; ik blijf me verwonderen

Een tante gaf Kor Koetje een boek uit de boedel van een boer, en dat bracht hem in zijn tienerjaren op het pad van de natuurgeneeskunde. Het was Homeopathie in de praktijk van dr. J. Voorhoeve uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Koetjes’ schoonzus was zijn eerste...

Boezemfibrileren vaak niet opgemerkt

Atriumfibrilleren, of boezemfibrilleren, is een veelvoorkomende volksziekte bij mensen op hogere leeftijd. Het wordt niet altijd opgemerkt door de arts of de patiënt. Boezemfibrilleren is goed behandelbaar, maar onbeschermd is er een sterk verhoogde kans op...