07-10-2010

Dossier Gezondheidszorg: medicijnen die artsen zelf niet zouden nemen

De dokter weet als geen ander welke medicijnen schadelijk zijn. Hieronder de ‘zwarte lijst’ van gevaarlijke middelen die artsen opstelden in reactie op de vraag, welke middelen zijzelf zouden vermijden. Sommige daarvan zijn alleen op recept en andere vrij verkrijgbaar.

Seretide (Advair in de VS) (salmeterol). Seretide is een astmamiddel dat salmeterol bevat, een langwerkende bèta-agonist (LABA). Eén studie wees uit dat dit soort stoffen de ernst van een astma-aanval kunnen verhevigen. In de VS werd de stof ook in verband gebracht met de 5000 sterfgevallen per jaar waarbij astma een rol speelt.
Avandia (rosiglitazon). Dit diabetesmiddel kan de oorzaak zijn van een hartinfarct. Wie het middel langer dan een jaar slikt heeft een 109 procent hoger risico op hartfalen en 42 procent meer kans op een hartinfarct, zo blijkt uit een onderzoek.
Celebrex (celecoxib). Met andere NSAID’s heeft Celebrex gemeen dat het maagbloedingen kan veroorzaken. Maar er zijn nog meer ongewilde extra’s: het kan ook leiden tot nieraandoeningen en nierschade. Bovendien kan een dosering van tweemaal een 200 mg tablet per dag de sterftekans door hart- en vaatziekten verdubbelen; bij het 400 mg tablet is die kans zelfs driemaal zo groot.
Nexium (esomeprazol). Dit is slechts één van een groot aantal protonpompremmers die op de markt zijn en die zuurbranden moeten voorkomen. De werking berust op het remmen van de maagzuurproductie. Maar daarnaast verhogen ze het risico op longontsteking, osteoporose en botverlies. Bij regelmatig gebruik van deze middelen neemt de kans op een fractuur zelfs met 40 procent toe.
Pseudo-efedrine. Deze stof moet gezwollen slijmvliezen laten slinken. Het is een bestanddeel van veel vrij verkrijgbare middelen tegen verkoudheid. Maar de stof wordt ook in verband gebracht met een verhoging van de bloeddruk en het hartritme, wat kan leiden tot een hartaanval of beroerte. Ook prostaataandoeningen en glaucoom kunnen hierdoor verslechteren.
Bron: MSN Health, 8 juli 2008. Hierin worden nog meer geneesmiddelen genoemd, maar alleen de middelen die op de Nederlandse markt zijn toegelaten worden hierboven vermeld.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...

Over medicatie en suppletie

Bij hart- en vaatziekten is het essentieel dat de conditie van de bloedvaten optimaal wordt gehouden. Zowel regulier als complementair is het voorkomen van slagaderverkalking ofwel arteriosclerose belangrijk. Arteriosclerose is degeneratie van het weefsel van de...