De ongemakkelijke waarheid

In de vorige editie van Medisch Dossier besteedden we al aandacht aan Peter Gøtzsche, die aan het hoofd staat van de Scandinavische tak van de prestigieuze internationale onderzoeksorganisatie Cochrane Collaboration. In dit meinummer zetten we zijn nieuwste boek in de schijnwerpers: Deadly medicines and organised crime: how big pharma has corrupted healthcare. Daarin laat hij de overeenkomsten zien tussen de farmaceutische industrie en de maffia.

Jarenlang heeft de reguliere geneeskunde haar oren te veel laten hangen naar het farmaceutisch model. De farmaceutische industrie sponsort geneeskundige faculteiten, betaalt voor onderzoek dat vaak gemanipuleerd wordt, en beloont artsen die bereid zijn haar producten voor te schrijven met cadeautjes en reisjes naar exotische oorden. Daardoor is de geneeskunde grotendeels ontaard in een pillenvoorschrijvende machine.
Experimenten met medicijnen zijn bedoeld om naar resultaten te zoeken die voor alle proefpersonen hetzelfde zijn. Maar omdat we – ook in biochemisch opzicht – allemaal verschillend zijn, vinden de onderzoekers die vaak niet. Daarom wordt er met de resultaten van trials vaak gesjoemeld; ze worden opgepoetst of zelfs verzonnen. De Deense wetenschappelijk-ethische commissie van Kopenhagen en Fredriksberg nam tussen 1994 en 1995 een steekproef uit onderzoeken die door de farmaceutische industrie waren gesponsord en schatte dat maar liefst 75 procent daarvan door ghostwriters was geschreven. De artikelen waren er puur op gericht het ‘juiste’ resultaat te bereiken voor hun sponsoren.
Als het de farmaceuten niet lukt om de gegevens zo te verdraaien dat hun product er positief uitkomt, dan worden de onderzoeksresultaten begraven en zien ze nooit het daglicht. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij de pijnstiller Vioxx, die misschien wel tienduizenden doden heeft veroorzaakt voordat deze van de markt werd gehaald.

Richard Smith, voormalig hoofdredacteur van het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal, schreef het voorwoord bij Gøtzsches boek. Daarin zegt hij dat Gøtzsche gedetailleerd bewijs levert dat big pharma zich schuldig maakt aan alle wanpraktijken van de georganiseerde misdaad − van afpersing en fraude tot omkoperij, oplichting en verduistering.
Dit alles roept de vraag op wat gevaarlijker is: de reguliere behandelwijzen of de alternatieven waarover Medisch Dossier bericht?
Dat is de reden dat we impopulaire vragen blijven stellen en de vaak ongemakkelijke waarheid aan het licht blijven brengen. En dat is ook de reden om door te gaan met u te informeren over nieuwe en alternatieve geneeswijzen, over hoe u ziektes kunt voorkomen en over gezonde voeding.
Vandaar dat u in deze editie, naast het artikel over de maffiapraktijken van de farmaceutische industrie, ook kunt lezen hoe u uw rug soepel kunt houden. Een pijnvrije rug is een van de grootste uitdagingen bij het ouder worden, vooral in dit computertijdperk, waaronder de rug vaak het meest te lijden heeft. Volg daarom het eenvoudige programma van bewegingsdeskundige Paul Chek, dat in zes simpele stappen een einde maakt aan uw rugpijn.

En als wehet dan toch over beweging hebben: verrassend nieuw onderzoek laat zien dat regelmatig bewegen beter helpt tegen veelvoorkomende ziektes dan het innemen van medicijnen.

Lynne McTaggart
Bryan Hubbard
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Luister naar je gevoell maar bepaal zelf je handelen

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

5 manieren om je huis veilig op te frissen

Bewegen in en rondom het ‘systeem’

Ziekmakende onkruidverdelger

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Anderhalf jaar geleden kwam een man in mijn praktijk. Hij was net gepensioneerd. Zijn hele leven was hij internationaal correspondent geweest, dus hij had veel tijd achter zijn toetsenbord doorgebracht. Tuinieren was de hobby waarin hij altijd zijn rust had gevonden....

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier