07-06-2016

Darmen uit balans

 [Voorwoord:]

Darmen uit balans

Toen ik begin dertig was, had ik een periode met veel stress. Alles was me altijd voor de wind gegaan, maar plotseling liep ik op alle terreinen van mijn leven vast. Ik maakte alle ingrijpende levensgebeurtenissen mee die tot een crisis kunnen leiden: dood, huwelijk, echtscheiding, financiële spanningen, werk dat geen voldoening geeft. En ik verhuisde in m’n eentje naar het buitenland.
Kort nadat ik dit alles tot een goed einde had gebracht, begon ik vreemde symptomen te krijgen, die steeds erger werden: hormoonschommelingen, voedselintolerantie, diarree en een prikkelbare darm, slapeloosheid en nachtelijk zweten, en dat alles in de mist van een milde depressie. Ik had me zo lang machteloos gevoeld, dat mijn lichaam ook machteloos leek te zijn geworden.
Ik zocht medische hulp, liep van de ene therapeut naar de andere en probeerde allerlei behandelingen. Maar ik werd niet beter. De reden dat al die therapeuten zo’n moeite hadden te ontdekken wat ik mankeerde, was dat mijn probleem destijds gewoon te nieuw was. Dertig jaar geleden had de gezondheidszorg nog weinig kennis van het subtiele evenwicht van het menselijk microbioom en alle dingen die onze darmen in de war kunnen schoppen.
Wat ik destijds had, was gewoon een schimmelinfectie in de darmen. De meeste artsen wisten toen wel dat Candida albicans een schimmel was die in de dunne darm leeft en daar op zich geen kwaad doet. Maar in 1983 ontdekte de Amerikaanse internist Orian Truss dat de schimmel, als ons immuunsysteem verzwakt is en de goede bacteriën afgebroken worden, zich zodanig kan vermenigvuldigen dat het volledig uit de hand loopt. De schimmel produceert toxische stoffen die allerlei lichamelijke functies beïnvloeden. Toen ik eindelijk van die ontdekking hoorde, betekende dat voor mij een keerpunt. De symptomen die Truss beschreef, kwamen bijna allemaal overeen met die van mij.
Toen kon ik op zoek naar de juiste therapeut en die bevestigde mijn vermoedens. De behandeling die ik vervolgens kreeg, was nogal heftig: grote doseringen schimmelwerende medicijnen en dat maandenlang (nu weten we dat je daar een lekkende darm van krijgt), plus een serie supplementen die op mij waren toegesneden. Verder een speciaal dieet met verse, onbewerkte voedingsmiddelen en een heleboel ‘verboden’ producten. Het werkte: een maand nadat ik met mijn behandeling was gestart, vroegen de mensen aan me of ik een facelift had gehad.
Gelukkig herkennen de meeste alternatieve therapeuten tegenwoordig de symptomen van deze leefstijlziekte. Het valt echter nog steeds niet altijd mee om de goede behandeling te vinden, en veel mensen moeten op internet naar de oplossing voor hun problemen zoeken. Daarom deze maand in Medisch Dossier een artikel waarin we de belangrijkste factoren die bijdragen aan de genezing van deze schimmelinfectie voor u op een rijtje hebben gezet.
Maar het voornaamste van alles is: genezing is geen kwestie van het juiste pilletje vinden, maar een ingewikkeld proces, waarbij u zelf de regie neemt over uw eigen leven.

Lynne McTaggart

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Welmoeds wilde keuken

Dit boek is Welmoed Bezoens verzameling van alles wat het leven lekker maakt. Van simpele tot ingewikkelde recepten, van ontbijt tot interessante smaakversterkers en de leukste drankjes. Ze leert je tips, trucs en kooktechnieken die zij dagelijks gebruikt, om je wild...

Buikpijn

Er komen steeds meer mensen in mijn praktijk met vage buikpijn: krampende buikpijn, maagpijn, zuurbrand, opgeblazen buik, benauwd, diarree en obstipatie. Vooral vrouwen, maar ook mannen. Ze lopen vaak al lange tijd rond met hun klachten. Van de huisarts en specialist...

Breekbare botten: Kun je osteoporose tegengaan?

Ouder worden gaat bij veel mensen gepaard met een afnamevan de botgezondheid en het ontstaan van ‘broze botten’, ookwel osteoporose genoemd. Cindy de Waard bespreekt deinvloed van hormonen, darmflora, voeding en krachttrainingop het ontstaan van deze aandoening....

Borstweefselbehandelingen; zinvol voor iedereen

Een gezonde borst hoort geen pijn te doen. Toch hebben veel vrouwen last van gevoelige borsten, verhardingen of ontstekingen in het borstweefsel. Vervelende en pijnlijke klachten waar vaak niet veel aan te doen is. Of wel? Een borstweefselbehandeling kan zulke...

Voeding en supplementen: speciaal voor kinderen

Kinderen kunnen lastige en kieskeurige eters zijn. Voor ouders kan dit vragen oproepen. Krijgt mijn kind binnen wat hij of zij nodig heeft? En moet ik voor bepaalde voedingsstoffen een supplement geven? We bespreken wat kinderen per dag nodig hebben, en welke...