26-09-2023

Blije huisdieren: tips voor gezonde voetkussentjes

De voetzooltjes van de tweejarige Labrador reu Goofy zijn erg droog en gebarsten. ’s Nachts likt hij ze onophoudelijk en verwijdert zo alle lotions en zalfjes die op zijn pootjes worden aangebracht. Hij lijkt er zelfs af en toe kreupel door te lopen. Dr. Sathish vertelt de mogelijkheden waar-mee zij Goofy kan behandelen.

Oorzaken

Voetkussentjes spelen een belangrijke rol in het welzijn van honden en katten, omdat ze zorgen voor demping, het absorberen van schokken en het verlichten van druk. Hoewel ze meestal sterk en weerbestendig zijn, hebben sommige honden de neiging ze te overbelasten. Deze wrijving zorgt voor pijnlijke voetzooltjes met kloven, net zoals mensen kloven en eelt op de hielen kunnen krijgen. Lange wandelingen door ruig terrein of wande-lingen door extreem weer kunnen zorgen voor pijnlijke voetzooltjes. Ook rondrennen op hete bestrating, rond zwembaden of op sneeuw en ijs kan zorgen voor gebar-sten, droge voetzooltjes.

Naast externe oorzaken kunnen ook mineralentekorten, vooral van zink of selenium, bijdragen aan voetkussentjes met kloven. Een verkeerd dieet kan daarnaast bijdragen aan hyperkeratose: de verharding en verhoorning van de voetzolen. De hondenziekte
(ook wel ziekte van Carré of Canine Distemper) stond vroeger ook bekend als ‘hard pad disease’ (harde voet-zool ziekte) omdat hyperkeratose van de voetzolen en neus ook vaak voorkomt bij honden met neurologische symptomen van hondenziekte. De ziekte komt gelukkig minder vaak voor nu de meeste honden zijn ingeënt tegen hondenziekte.

Symptomen

De meest voorkomende symptomen zijn gebarsten, droge en ontstoken voetkussentjes die er pijnlijk uitzien. Som-mige honden vertonen ook kreupelheid in het pootje dat het meest is aangetast. Honden met een ernstigere ziekte, zoals de hierboven genoemde, hebben ook andere systemische symptomen en huidbeschadigingen op andere delen van het lichaam.

Diagnose

Na het uitvoeren van een klinisch onderzoek en het verkrijgen van een volledige geschiedenis, kan de die-renarts meestal de oorzaak vaststellen. Als de arts zich zorgen maakt om systemische ziekten, kan er gekozen worden om bloedonderzoeken en weefsel- en huidbiop-ten af te nemen.

Honden met seizoensgebonden grasallergie hebben soms ook vergelijkbare huidbeschadigingen en gaan soms overmatig likken, waardoor de dierenarts mogelijk een allergietest laat doen om onderscheid te maken tussen de twee soorten pododermatitis (voetzoolontsteking): al-lergisch of bacterieel.

 

Naast externe factoren, spelen ook mineraaltekorten een rol bij voetzoolkloven

Plaatselijke behandelingen

De gebruikelijke behandelingen van de dierenarts richten zich op verzachtende vaseline, crèmes en lotions. Dit soort producten om de voetzooltjes te verzachten zijn inderdaad nuttig, maar er zijn ook volledig natuur-lijke producten. Bijvoorbeeld zalf met CBD, gewone kokosolie, olijfolie,sesamzaadolie Pau d’Arco (Tabebuia impetiginosa) werkt antibacterieel en schimmelwerend, dankzij de quechua die het bevat. Je kunt gelijke delen van Pau d’Arco mengen met minerale olie en deze op de pijnlijke, gebarsten plekjes aanbrengen voor verlichting en genezing. Om te voorkomen dat je hond zijn pootjes likt zodra je er iets op smeert, kun je het product vlak voor het eten aanbrengen.

Mineralensupplementen

Zink- en seleniumsuppletie kunnen helpen, aangezien mineraaltekorten kunnen bijdragen aan para- of hyper-keratose van de huid, vooral van de voetzolen. Hierbij kunnen honden die meer dan 15 kg wegen, 5-10 mg zink en 100 mcg selenium krijgen, terwijl kleinere honden 2,5-5 mg zink en tot 50 mcg selenium kunnen krijgen, tenzij op de verpakking een andere dosering staat.

Vitamine E-supplementen

Orale vitamine E verbetert de bloedtoevoer naar de lede-maten, en dus ook de voetzolen, en helpt ze te herstellen van uitdroging. Wanneer je hond een capsule niet door-slikt, kun je een speldenprikje in de capsule maken en de inhoud door het voer van de hond mengen. Houd je hierbij weer aan de aanbevolen hoeveelheden op het etiket.

Suppletie met essentiële vetzuren

Essentiële vetzuren spelen een sleutelrol bij het behoud van huidcellen en helpen het immuunsysteem om ont-stekingen te bestrijden die pijn kunnen veroorzaken in voetkussentjes met kloven. Er zijn veel goede omega 3- visoliesupplementen te koop.

Traditionele Chinese geneeskunde (TCG)

In de TCG worden kruiden gebruikt die kunnen helpen bij honden met gebarsten voetkussentjes. Raadpleeg hierbij eerst een TCG-diergeneeskundige, die een pols-, tong- en patroondiagnose uitvoert om te bepalen welk middel het beste is voor je hond.

Acupressuur- en acupunctuurbehandelingen

Een dierenarts die is opgeleid in acupunctuur kan helpen het lichaam van je huisdier in balans te brengen, met het plaatsen van naalden op strategische punten. Op deze manier kunnen de kloven van de voetzooltjes worden genezen. Je kunt proberen om een vergelijkbaar effect te bereiken door meerdere keren per dag met je vinger een minuut lang zachtjes op de volgende punten drukken: SP6 (milt 6): gelegen op de miltmeridiaan aan de binnenkant van de achterbenen, net boven het spronggewricht of de enkel; BL20 (blaas 20): gelegen op de blaasmeridiaan aan weerszijden van de wervelkolom tussen de laatste twee ribben; LI11 (dunne darm 11): gelegen in de elleboogplooi aan de buitenkant van beide voorpoten.

Dit artikel is bewerkt en verscheen eerder in WDDTY nov 2022.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Els Kwaks

Het buikgevoel van paarden

Spierherstel het hele bewegen telt

Bij botbreuken ligt de focus vaak op herstel van het gewricht, zonder aandacht voor spierkrachtverlies. Maar als je noodgedwongen niet kunt bewegen, neemt de spiermassa razendsnel af. Gevolg: onnodig lang revalideren. Daar weet fervent hardloper Heidy van Beurden...

Vroeg kinderlijk trauma

Jaarlijks zijn 118.000 kinderen tot 18 jaar slachtoffer van vroegkinderlijk trauma. Het werkelijke aantal ligt veel en veel hoger. Veel gevallen blijven ongezien, onopgemerkt en onbehandeld. Met alle negatieve effecten van dien. Vooral trauma dat in de eerste zeven...

Uitgelezen: De helende kracht van de adem

Mijn boek De helende kracht van de adem biedt een grote verscheidenheid aan eenvoudige, directe en diepgaande oefeningen met de adem (Sanskriet: prana, Tibetaans: lung). Deze oefeningen kunnen het welzijn van lichaam, energie en geest op verschillende niveaus...

Els Kwaks avatar

Over de auteur

Drs. Els kwaks is opgeleid als kunsthistoricus, maar nu vooral actief als taaltrainer en tekstschrijver. Zij schrijft voor Medisch Dossier graag over mensen en hun drijfveren. Ook is zij dol op vogels, een liefde die zij helemaal kwijt kan in het Rotterdamse opvangcentrum voor wilde vogels, Vogelklas Karel Schot.
Lees meer artikelen van Els Kwaks