22-04-2012

Bijwerkingen aromataseremmers reden voor stoppen therapie

Artsen hebben ontdekt dat meer dan een derde van de vrouwen stopt met het nemen van medicijnen tegen hun borstkanker omdat de bijwerkingen zo verschrikkelijk zijn. De precieze effecten van deze middelen zijn nooit geheel in kaart gebracht totdat er eindelijk onderzoek gedaan werd waarin het de vrouwen zelf werd gevraagd.
Het gaat om aromataseremmers, een hormoontherapie die meestal gegeven wordt aan vrouwen die reeds chemotherapie hebben gehad vanwege borstkanker. De aromataseremmers veroorzaken gewrichtspijn die zo ernstig is, dat ongeveer 36 procent van de vrouwen met het middel stopt, zo blijkt uit een nieuw onderzoek. Andere veelvoorkomende bijwerkingen zijn opvliegers, een verlaagd libido, gewichtstoename, een opgeblazen gevoel, gevoelige borsten, stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en misselijkheid.
Dit reële beeld van de bijwerkingen van dit middel en het hoge percentage afvallers, is een ‘wake-up call voor artsen’, zeggen de onderzoekers van de Northwestern University Feinberg School of Medicine in Chicago. Zij hebben het grootste onderzoek ooit naar aromataseremmers gedaan, waarin ze 686 postmenopauzale vrouwen gedurende twee jaar volgden vanaf het moment dat ze met deze middelen begonnen, gewoonlijk na een chemotherapie of bestraling tegen borstkanker. Daar komt bij dat in eerdere onderzoeken gesuggereerd was dat slechts 5 procent van de vrouwen last heeft van bijwerkingen van deze middelen.
BRON: Presentatie op het 34e jaarlijkse San Antonio Breast Cancer Symposium, 9 december 2011 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

De medicijnen zijn heerlijk

In de Verenigde Staten konden de grote farmaceutische bedrijven rechtstreeks reclame maken voor hun middelen. Het gevolg daarvan was dat mensen hun arts onder druk zetten om een recept voor zo’n medicijn uit te schrijven. Door de invloed van sociale mediaplatforms is...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur