Alternatieve behandelingen voor een maagzweer

In het algemeen worden er antibiotica en maagzuurremmers voorgeschreven wanneer iemand last krijgt van een pijnlijke maagzweer. Er is echter wetenschappelijk bewijs dat er nog meer remedies zijn. Natuurgeneeskundige Harald Gaier licht ze toe.

Als de binnenwand van de maag geïrriteerd raakt door zure maagsappen, kan er een maagzweer of maagontsteking (gastritis) zijn ontstaan. Meestal is daar ook een bacterie bij betrokken, de Helicobacter pylori.

Daarom worden er vaak behalve maagzuurremmers ook antibiotica voorgeschreven. Het probleem is echter dat de darmflora daarvan uit balans raakt, waardoor er andere problemen kunnen ontstaan. Terwijl de maagzweer er niet altijd door overgaat. Gelukkig zijn er veel andere manieren om een maagzweer te lijf te gaan.

Fytotherapie

Hierna staan zeven fytotherapeutische middelen opgesomd die algemeen verkrijgbaar zijn en waarvan de werkzaamheid is bewezen in gepubliceerde gecontroleerde onderzoeken.
• Maagzweren bleken te worden tegengegaan door een vrij verkrijgbaar middel met een op water en alcohol gebaseerd extract van Matricaria recutita (echte kamille, Matricaria chamomilla)1.
• Van Allium sativum (knoflook) is bewezen dat het een sterke werking heeft tegen H. pylori2,3. Geperste knoflook bleek effectiever dan een aantal in de winkel verkrijgbare knoflooktabletten. Knoflook bleek tegen H. pylori tevens een synergistisch (elkaar versterkend) effect met omeprazol (Losec®) te hebben, dat afhankelijk was van de concentratie. Onverdunde knoflookolie werkte krachtiger tegen H. pylori dan knoflookpoeder. Het actieve ingrediënt van knoflook is allicine, dat gemakkelijk verdampt bij het koken of bakken van knoflook.
• Een extract op waterbasis van Zingiber officinale (gember), die werd toegediend via een sonde door de slokdarm, leidde tot veranderingen in de maagsappen. Het effect was afhankelijk van de concentratie van het extract. Drie uur nadat een gemberextract (in doseringen die gebruikt worden in de Chinese geneeskunde) was toegediend, bleken het maagzuurvolume, de maagzuurproductie en de pepsine-productie significant te zijn afgenomen vergeleken met de controlegroep4.
• Een extract van de pitten van Vitis viniferae (druivenpitolie) met een laag gehalte aan flavonolen (40,9 procent) bleek een maagzweer met 82 procent af te remmen vergeleken met 50 procent bij een extract van de pijnboomschors. Een extract met druivenpitolie met een hoog gehalte aan flavonolen (81,3 procent) remde maagzweren zelfs af met 98 procent. Deze werking hangt waarschijnlijk samen met het gehalte aan procyanidine in druivenpitten5.
• Isoliquiritigen, afkomstig van de Glycyrrhiza glabra (zoethoutwortel), bleken maagzweren die waren ontstaan door geneesmiddelen (met name aspirine en fenylbutazon), significant meer te voorkomen (tot wel 77 procent) vergeleken met een controlegroep.6
• Een behandeling met Silybum marianum (Mariadistel) had als resultaat dat er significant minder en mildere vormen van maagzweren optraden; de vermindering bedroeg bijna 90 procent7.

Homeopathie
Een homeopathische remedie waarvan onlangs bewezen is dat hij werkt, is Nepenthe Distillatoria8. In mijn ervaring is dit ook een betrouwbaar middel tegen zweren van de maag en het duodenum (twaalfvingerige darm), in de 3DH-potentie.

Acupunctuur
Een veelgebruikte combinatie van stimulatiepunten voor maagzweren is S-21 (Liangmen), Co-12 (Zhongwan), S-36 (Zusanli) en LI-10 (Shousanli), dat ook op de langere termijn werkzaam is gebleken9.

Orthomoleculaire geneeskunde
Zink verhoogt de productie van mucine (de hoofdcomponent van mucus: slijm, dus ook maagslijm) en heeft een beschermend effect tegen maagzweren bij mensen10.

Natuurgeneeskunde

Van rauwe-koolsap is bewezen dat het werkt tegen maagzweren11,12. Een liter per dag vers sap, verdeeld over de dag, gaf in gemiddeld tien dagen een totale genezing van de maagzweer13.

Hoewel het niet duidelijk is hoe dit sap precies werkt, kan het komen door glutamine. Dit kan indirect de mucine-aanmaak stimuleren, wat zeer heilzaam is voor mensen met een maagzweer.
Een oude traditionele natuurgeneeskundige remedie, Roberts’ formula, wordt al zeer lang gebruikt tegen maagzweren.

Het is genoemd naar kapitein Frank Roberts die, na een leven op zee, een belangrijke natuurgeneeskundige therapeut werd in de westelijke provincies van Engeland. Hij had speciaal belangstelling voor maagzweren en galstenen. In The Encyclopedia of Digestive Disorders (Thorsons, 1957) wordt de complete formule van Roberts’ formula onthuld met daarin: Althea-wortel, Baptisia tinctoria (wilde indigo), Echinacea angustifolia (paarse zonnehoed), Geranium maculatum (ooievaarsbek), Hydrastis canadensis (Canadese geelwortel), Phytolacca americana (karmozijnbes) en Ulmus fulva (rode iep).

Aan deze zeven ingrediënten heeft de School voor natuurgeneeskunde aan de Bastyr Universiteit in Seattle koolpoeder toegevoegd, pancreatine, niacinamide en duodenale substantie (een organotherapeutisch middel)14.

Zo nu en dan wordt er nog Hibiscus esculentus (okra) toegevoegd, omdat dit een milde stimulerende werking heeft op de darmbewegingen. Aangenomen wordt dat het de werking van de pylorus (de sluitspier van de maag) stimuleert15.

Harald Gaier

BRONNEN:

1Planta Med, 1979; 35: 218-229
2J Antimicrob Chemother, 1999; 43: 837-839
3Appl Environ Microbiol, 2000; 66: 2269-2273
4Chem Pharm Bull, 1989; 37: 215-217
5J Agric Food Chem, 1998; 46: 1460-1464
6Planta Med, 1992; 58: 389-391
7Planta Med, 1995; 61: 116-119
8Julian OA, Archives Homéopathiques de Normandie, 1961; 24
9Shanghai College of Traditional Medicine. Acupuncture: A Comprehensive Text. Seattle, WA: Eastland Press, 1984: 180
10Med J Austral, 1975; 2: 793
11Cal Med, 1949; 70: 10-14
12J Am Diet Assoc, 1950; 26: 668-672
13Tex J Med, 1957; 53: 840-843
14 Murray M, Pizzorno J, Encyclopedia of Natural Medicine, Rocklin, CA: Prima Publishing, 1991: 249-250
15 Murray M, Pizzorno J, Encyclopedia of Natural Medicine, Rocklin, CA: Prima Publishing, 1991: 524

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Groeien met psychosynthese

Essentiële oliën als luchtzuiveraar

Mijn kind heeft eczeem wat nu?

De hart-hoofd connectie

Voeding als medicijn

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier