Antivaxers denken anders, aldus psychologen

Het pro-vaccinatiekamp denkt eindelijk een manier te hebben gevonden om antivaxers te ‘bereiken’, afgaand op de resultaten van een psychologisch onderzoek. Het onderzoek beweert dat antivaxers anders denken dan de rest; zij zien dreigingen en gevaren die niet zo waarschijnlijk zijn als ze vrezen.

Onderzoekers van Texas Tech University zijn enthousiast over hun bevindingen. ‘Dit kan een manier worden om deze uiteenlopende groep te bereiken’, zegt hoofdonderzoeker Mark LaCour.

Zij vroegen 158 mensen om de waarschijnlijkheid in te schatten van verscheidene nare ervaringen, variërend van gebeten worden door een dier tot een auto-ongeluk. Degenen die de kans op bijwerkingen van een vaccin hoog inschatten, schatten ook de kans op andere nare levenservaringen hoger in.

Maar de antivaxer gewoon ‘voorlichten’ zal niet werken. Er moet een betere manier worden gevonden om het idee over te brengen dat de risico’s van vaccinatie laag zijn, zo concluderen de onderzoekers. Zie binnenkort dus maar wat betuttelende voorlichting tegemoet.

BRON:

Vaccine, 2020; 38: 3790–9

 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws