22-09-2014

Antidepressivum tijdens zwangerschap verhoogt kans op autisme

Vrouwen die antidepressiva slikken als ze zwanger zijn, hebben twee keer zoveel kans op een kind met autisme. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Drexel University School of Public Health. Ongeveer 1,5 procent van de kinderen van wie de moeder tijdens de zwangerschap een SSRI (selectieve serotonine-heropname-remmer) slikte, ontwikkelde een autistische stoornis. Bij de moeders die dit antidepressivum niet gebruikten, was dit slechts 0,7 procent.

De onderzoekers keken naar 750.000 kinderen die tussen 1997 en 2006 in Denemarken werden geboren. Vervolgens vergeleken ze het gebruik van SSRI’s met het aantal autismegevallen. Ook ontdekten ze dat veel moeders hun depressie niet gemeld hadden, wat verklaart waarom in eerdere studies dit verband met medicijngebruik niet werd ontdekt.

Toch verklaart het gebruik van antidepressiva slechts een klein deel van alle autismegevallen, aldus de onderzoekers. Het kan dus niet als belangrijkste oorzaak van autisme worden aangewezen.

Bron: Journal of Autism and Developmental Disorders, 2014; doi: 10.1007/s10803-014-2128-4

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: Groene frittata

Dit recept voor een groene frittata past perfect binnen een dieet waarbij je voorverpakte en geraffineerde voedingsmiddelen achterwege laat. Goed voor je gezondheid én goed voor je gebit!  Voor 2 à 3 personen  Ingrediënten: 3 bosuien 2 courgettes 1 bosje babyspinazie...

Bewust gebruik kruidensupplementen

Planten worden al eeuwenlang gebruikt ter ondersteuning van de gezondheid. Ze bevatten stoffen die een geneeskrachtige werking hebben. Deze stoffen zitten in het blad, de bloem of de wortel van de plant. Van planten of plantendelen worden dan kruidensupplementen...