23-02-2012

Antidepressiva maken depressiever

Een antidepressivum maakt je nog depressiever, maar als je geluk hebt heeft het middel in het geheel geen effect. In elk geval zal het je depressie niet verlichten, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Ongeveer de helft van alle mensen die een antidepressivum gebruiken, heeft een zogeheten ‘behandelingsresistente depressie’, wat wil zeggen dat de pillen niet helpen. Een kleiner aantal patiënten ontwikkelt het ‘chronisch depressiesyndroom’, wat inhoudt dat hun depressie verergert, als direct gevolg van het nemen van een antidepressivum als Prozac.
Onderzoekers aan de University of Louisville School of Medicine in Kentucky noemen deze geneesmiddel-geïnduceerde vorm van depressie ‘tardieve dysforie’, in navolging van de ‘tardieve dyskinesie’, veroorzaakt door antipsychotica. Tardieve dysforie is ‘een actief proces waarbij een depressief beeld wordt veroorzaakt door aanhoudend gebruik van een antidepressivum’.

bron: Med Hypotheses, 2011; 76: 769-773
 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: Groene frittata

Dit recept voor een groene frittata past perfect binnen een dieet waarbij je voorverpakte en geraffineerde voedingsmiddelen achterwege laat. Goed voor je gezondheid én goed voor je gebit!  Voor 2 à 3 personen  Ingrediënten: 3 bosuien 2 courgettes 1 bosje babyspinazie...

Bewust gebruik kruidensupplementen

Planten worden al eeuwenlang gebruikt ter ondersteuning van de gezondheid. Ze bevatten stoffen die een geneeskrachtige werking hebben. Deze stoffen zitten in het blad, de bloem of de wortel van de plant. Van planten of plantendelen worden dan kruidensupplementen...