29-07-2019

Anticonceptie zonder hormonen – deel 1: de pil, ja of nee?

In Nederland gebruikt 42 procent van de vrouwen tussen de 16 en de 49 jaar de anticonceptiepil. Naast de pil bestaan er vele andere anticonceptiemethoden met minder negatieve gevolgen voor de gezondheid. De Duitse gynaecologe Dorothee Struck merkte dat hier weinig over bekend is. Daarom schreef zij het boek Anticonceptie zonder hormonen. In vier artikelen geven we interessante passages weer uit het boek. In dit eerste deel over het wel of niet slikken van de pil en hoe natuurlijk het is om dat wel te doen.

Volgens Dorothee Struck is een groot deel van de vrouwen die als anticonceptiemethode hebben gekozen voor de pil daar tevreden mee, enkele zijn dat echter niet. Die ontevredenheid hangt samen met uiteenlopende mogelijke bijwerkingen, zoals gewichtstoename, spanningen in de borst, een slecht humeur, geregelde vaginale infecties of een verlaagd libido.

Natuurlijk?

De pil bevat synthetische hormonen die het lichaam voorspiegelen dat het zwanger is en dat er geen eisprong nodig is. Een veel gehoord oordeel is dat dat niet natuurlijk is. Als reactie hierop neemt Struck het woord natuur onder de loep: ‘De vaak genoemde ‘Moeder Natuur’ beoogt gemiddeld acht tot twaalf zwangerschappen per vrouwenleven, waarvan vier kinderen de puberteit halen. Miskramen en kindersterfte zijn ingecalculeerd en de evolutie is in de eerste plaats ingesteld op soortbehoud. Wat dat betreft is elke vorm van beperking van nageslacht bij regelmatige seksuele relaties met mannelijke partners een ingreep in onze natuur.’ Volgens haar is iedere vorm van beperking van nageslacht bij regelmatige seksuele relaties met mannelijke partners een ingreep in de natuur.

Waar sommige vrouwen de anticonceptiepil onnatuurlijk vinden, vinden anderen het raar om een vreemd voorwerp als een spiraal in de baarmoeder te laten plaatsen.

Kies weloverwogen

De pil is een van de vele beschikbare voorbehoedsmiddelen. Vrouwen die gelukkig zijn met de pil moeten zich volgens Struck afvragen of ze echt iets anders willen. Veel vrouwen deinzen terug voor alternatieven omdat er iets ingebracht moet worden (spiraal), of voor het vrijen eerst moeten friemelen (pressarium inbrengen). Elk voorbehoedsmiddel heeft voor- en nadelen. Bijwerkingen van de pil ontstaan vaak omdat er wordt gekozen voor de onjuiste pil – een pil die niet bij de vrouw in kwestie past. Maar er zijn ook vrouwen die niet om kunnen gaan met het innemen van synthetische hormonen of een alternatief moeten kiezen vanwege kwalen.

Struck is ervan overtuigd dat pas wanneer een vrouw alle mogelijkheden kent, ze pas kan kiezen welk anticonceptiemiddel bij haar levenssituatie past.

Bron: Dorothee Struck, Succesboeken, ISBN: 9789492665287

Uit dezelfde categorie

Patiëntervaringen met psychedelica

Psychedelica, hallucinogene drugs, kunnen een breed scala aan effecten veroorzaken. En zowel schade als genezing. Psychedelica kunnen namelijk worden gebruikt als behandeling voor psychische stoornissen. De afgelopen jaren is klinisch onderzoek naar psychedelische...

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: Paddenstoelenrisotto

Minimaal twee keer per week paddenstoelen eten lijkt de achteruitgang van het brein (neurodegeneratie) tegen te gaan. Shiitake, haver en gerst bevatten namelijk zogenaamde bèta-glucanen. Dit zijn prebiotische vezels, met een brede werking op zowel een gezond...

Kunst verrijkt gezondheid

Het onderzoek van iPH en LKCA, genaamd ‘Kunst als verwondermiddel’ verkent de waarde van actieve cultuurparticipatie voor de gezondheid in de eerstelijnszorg. Dit initiatief komt voort uit de druk op de Nederlandse gezondheidszorg en het besef dat gezondheid beïnvloed...